Palony jęczmień w stoutach - czy daje odmienne efekty od palonego słodu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #1

    Palony jęczmień w stoutach - czy daje odmienne efekty od palonego słodu?

    Bo historycznie wiadomo, że palony jęczmień został w ciemnych piwach wprowadzony jako dodatek niesłodowany, mający być tańszym substytutem ciemnego słodu. Bodajże Guinness rozpoczął stosowanie przytoczonego procederu.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Tak..

    Comment

    • Dukat_WSI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 781

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      Tak..
      Czy tu chodzi przypadkiem o to, że daje pewną kwasowość?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Nie, wszystkie ciemne słody mocno obniżają ph.
        Nie jest łatwo porównać palony jęczmień z palonymi słodami, bo jest sporo różnych, o różnych barwach.
        Jęczmień palony ma ttochę bardziej wyrazisty smak i lepiej przebija się w takich piwach jak IRA. W stoutach różnice są pomijalne.

        Jeśli potrzebne Ci są bardziej konkretne informacje, to mogę otworzyć dzisiaj kilka książek.

        Comment

        • Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

          #5
          Chodziło mi tylko ogólne informacje. Dzięki wielkie za wytłumaczenie.
          Nie jestem piwowarem, tak ogólnie, powierzchownie mnie ta różnica interesowała.

          Comment

          • bzium1986
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.06
            • 86

            #6
            Z praktyki - jęczmień często jest mocniej palony, daje więc więcej paleniskowych, popiołowych wrażeń.
            Słody są nieco lżej palone i dają mniejszą barwę, więc skutkuje to więcej smaków kawy i czekolady, a nieco mniej paleniskowych i popiołowych. No i tu czasem słodownie proponują różny stopień wyprażenia słodu, natomiast ziarno jest w jednym typie.

            A wprowadzenie jęczmienia palonego miało ponoć związek z akcyzą, który był płacony od słodu. Żeby zaoszczędzić na podatkach, browary zaczęły wprowadzać jęczmień palony
            Ostatnia zmiana dokonana przez bzium1986; 2017-02-12, 23:06.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Z praktyki jest dokładnie na odwrót.

              Comment

              • Dukat_WSI
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.03
                • 781

                #8
                A we współczesnych polskich realiach palony jęczmień jest tańszy od palonego słodu? Jeśli tak, to czemu browary koncernowe nie próbowały go wprowadzić min. do bałtyków, jako surowca niesłodowanego?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  Wrowar, Black River
                  darekd
                  Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

                  Oatmeal Stout, 4,6% alk.
                  Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
                  Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
                  ...
                  2024-12-30, 14:42
                • darekd
                  Moon Lark, Wharf
                  darekd
                  English Brown Porter,

                  5,2% alk.

                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                  2024-12-02, 23:48
                • darekd
                  Heller-Trum, Aecht Schlenkerla Erle
                  darekd
                  Do piw wędzonych drewnem bukowym, dębowym, a ostatnio wiśnią:

                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...kerla-weichsel

                  dochodzi Schwarzbier ze słodem wędzony drewnem olchowym.

                  Ekstr. 11%
                  Alk. 4,2%
                  IBU 35

                  https://www.schlenkerla.de/rauchbi...
                  2023-10-14, 22:18
                • darekd
                  Maians [Maians & Guineu], Espiga English Brown Ale
                  darekd
                  Kooperacja browarów katalońskich.

                  Alk. 6%.

                  Chmiele: Galena (US), Fuggles, East Kent Golding (UK)

                  Aromat: kakao, trochę ciasteczkowe, orzechowe, czekoladowe, lekko podpalane, delikatny chmiel
                  Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka
                  ...
                  2023-09-18, 12:43
                • MrJohnyWoW
                  Co daje smak tabletki w piwie
                  MrJohnyWoW
                  Witam wszystkich. Jestem totalnym amatorem aby było jasne. Generalnie nie pije piwa bo mi nie smakuje ale... Pomyślałem sobie, że jest tyle gatunków piw, że może ja nie trafiłem na swoje. Mi najbardziej przeszkadza w piwach smak tabletki na języku. Jakbyście sobie za długo przytrzymali np...
                  2020-12-12, 00:17
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...