Bo historycznie wiadomo, że palony jęczmień został w ciemnych piwach wprowadzony jako dodatek niesłodowany, mający być tańszym substytutem ciemnego słodu. Bodajże Guinness rozpoczął stosowanie przytoczonego procederu.
Palony jęczmień w stoutach - czy daje odmienne efekty od palonego słodu?
Collapse
X
-
Nie, wszystkie ciemne słody mocno obniżają ph.
Nie jest łatwo porównać palony jęczmień z palonymi słodami, bo jest sporo różnych, o różnych barwach.
Jęczmień palony ma ttochę bardziej wyrazisty smak i lepiej przebija się w takich piwach jak IRA. W stoutach różnice są pomijalne.
Jeśli potrzebne Ci są bardziej konkretne informacje, to mogę otworzyć dzisiaj kilka książek.Comment
-
Z praktyki - jęczmień często jest mocniej palony, daje więc więcej paleniskowych, popiołowych wrażeń.
Słody są nieco lżej palone i dają mniejszą barwę, więc skutkuje to więcej smaków kawy i czekolady, a nieco mniej paleniskowych i popiołowych. No i tu czasem słodownie proponują różny stopień wyprażenia słodu, natomiast ziarno jest w jednym typie.
A wprowadzenie jęczmienia palonego miało ponoć związek z akcyzą, który był płacony od słodu. Żeby zaoszczędzić na podatkach, browary zaczęły wprowadzać jęczmień palonyOstatnia zmiana dokonana przez bzium1986; 2017-02-12, 23:06.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.
Oatmeal Stout, 4,6% alk.
Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
English Brown Porter,
5,2% alk.
Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-02, 23:48 -
-
Do piw wędzonych drewnem bukowym, dębowym, a ostatnio wiśnią:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...kerla-weichsel
dochodzi Schwarzbier ze słodem wędzony drewnem olchowym.
Ekstr. 11%
Alk. 4,2%
IBU 35
https://www.schlenkerla.de/rauchbi...-
Channel: Niemcy
-
-
Kooperacja browarów katalońskich.
Alk. 6%.
Chmiele: Galena (US), Fuggles, East Kent Golding (UK)
Aromat: kakao, trochę ciasteczkowe, orzechowe, czekoladowe, lekko podpalane, delikatny chmiel
Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka
...-
Channel: Hiszpania
-
-
Witam wszystkich. Jestem totalnym amatorem aby było jasne. Generalnie nie pije piwa bo mi nie smakuje ale... Pomyślałem sobie, że jest tyle gatunków piw, że może ja nie trafiłem na swoje. Mi najbardziej przeszkadza w piwach smak tabletki na języku. Jakbyście sobie za długo przytrzymali np...
-
Channel: Białe Portery
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment