Palony jęczmień w stoutach - czy daje odmienne efekty od palonego słodu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    Palony jęczmień w stoutach - czy daje odmienne efekty od palonego słodu?

    Bo historycznie wiadomo, że palony jęczmień został w ciemnych piwach wprowadzony jako dodatek niesłodowany, mający być tańszym substytutem ciemnego słodu. Bodajże Guinness rozpoczął stosowanie przytoczonego procederu.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Tak..

    Comment

    • Dukat_WSI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 781

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
      Tak..
      Czy tu chodzi przypadkiem o to, że daje pewną kwasowość?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Nie, wszystkie ciemne słody mocno obniżają ph.
        Nie jest łatwo porównać palony jęczmień z palonymi słodami, bo jest sporo różnych, o różnych barwach.
        Jęczmień palony ma ttochę bardziej wyrazisty smak i lepiej przebija się w takich piwach jak IRA. W stoutach różnice są pomijalne.

        Jeśli potrzebne Ci są bardziej konkretne informacje, to mogę otworzyć dzisiaj kilka książek.

        Comment

        • Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

          #5
          Chodziło mi tylko ogólne informacje. Dzięki wielkie za wytłumaczenie.
          Nie jestem piwowarem, tak ogólnie, powierzchownie mnie ta różnica interesowała.

          Comment

          • bzium1986
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.06
            • 86

            #6
            Z praktyki - jęczmień często jest mocniej palony, daje więc więcej paleniskowych, popiołowych wrażeń.
            Słody są nieco lżej palone i dają mniejszą barwę, więc skutkuje to więcej smaków kawy i czekolady, a nieco mniej paleniskowych i popiołowych. No i tu czasem słodownie proponują różny stopień wyprażenia słodu, natomiast ziarno jest w jednym typie.

            A wprowadzenie jęczmienia palonego miało ponoć związek z akcyzą, który był płacony od słodu. Żeby zaoszczędzić na podatkach, browary zaczęły wprowadzać jęczmień palony
            Last edited by bzium1986; 2017-02-12, 23:06.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Z praktyki jest dokładnie na odwrót.

              Comment

              • Dukat_WSI
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.03
                • 781

                #8
                A we współczesnych polskich realiach palony jęczmień jest tańszy od palonego słodu? Jeśli tak, to czemu browary koncernowe nie próbowały go wprowadzić min. do bałtyków, jako surowca niesłodowanego?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X