No i gada głupoty. Czasem mam wrażenie, że ludzie źle się czują, jak nie palną jakiegoś idiotyzmu.
Co było w naszej strefie geograficznej piwem "codziennym", przed jasnym lagerem?
Collapse
X
-
Pierwsza czysta kultura drożdżowa Została wyizolowana w 1883r. Przed 1860r drożdże i barterie były uznawane za uboczny produkt fermentacji, a nie za żywe organizmy, które fermentują brzeczkę. Jeśli używać dzisiejszego nazewnictwa, to nie było wtedy ejli ani lagerów, a raczej zakażone hybrydy.
Wiele sobie obiecuję po tych drożdżach, eksperymenty w toku
Podział na lagery i ales jest raczej wymyślony i dostosowany do warunków lokalnych i wymagań konsumentów a tego rodzaje, hybrydowe, drożdże powszechnie znane i używane od zawsze. Z mniej egzotycznych Danstar Nottingham też mi przyszył teraz na myśl.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-02-12, 10:12."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Do poczytania, piwo było albo słodkie albo gorzkie a drożdże z dalekiej północy mogły mieć pochodzenie z Litwy czyli od nas choć nie trafiłem na wyniki badań potwierdzające tą tezę.
No i to, że nie znano znaczenia drożdży przed 1860 też nie bardzo do obronienia już teraz jest bo sposoby na ich przechowywanie, przedstawione w linku poniżej znane duuuużo wcześniej.
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-02-12, 10:45."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
To, że znano skutek ich działania nie znaczy, że znano mechanizm. Niemal do końca osiemnastego wieku uważano, że każda substancja zawiera flogiston. Już z badań dziewiętnastowiecznych historyków wynika, że w średniowieczu ośrodki piwowarskie wymieniały się drożdżamiComment
-
A jakiż tu trzeba było wymyślać na nowo znając mechanizm uprawiania roślin z nasion, suche nasionko wsadzano do wilgotnej ziemi, rosło a na koniec wydawało plon, owoc, ziarno suszone wsadzano za rok...
Brano drożdże, wsadzano do brzeczki, czekano aż wyprodukują piwo, później to co wsadzono ma początku brano, suszono (lub nie) i później zadawano do następnego piwa.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-02-12, 11:58."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Do poczytania, piwo było albo słodkie albo gorzkie a drożdże z dalekiej północy mogły mieć pochodzenie z Litwy czyli od nas choć nie trafiłem na wyniki badań potwierdzające tą tezę.
No i to, że nie znano znaczenia drożdży przed 1860 też nie bardzo do obronienia już teraz jest bo sposoby na ich przechowywanie, przedstawione w linku poniżej znane duuuużo wcześniej.
http://www.garshol.priv.no/blog/264.html
Fakt, że ludzie potrafili prowadzić selektywną uprawę drożdży nie świadczy o tym, że wiedzieli czym są drożdże i jakie mają znaczenie dla piwa.
Dzieci piszą listy do świętego mikołaja i dostają prezenty, ale nie świadczy to o tym, że wiedzą skąd się one biorą.
Co do głównego tematu, to autor może trochę pogrzebać na forum, z tego co pamietam Krzysiu wielokrotnie pisał o tym jakie piwa były w Polsce popularne.Comment
-
W moich stronach czyli Grodzisku Wielkopolskim (dawniej po prostu Grodzisku) piwem codziennym było piwo Grodziskie. Pytanie tylko na ile przypominało ono to piwo w swojej obecnej formie? Wszystko z czasem ewoluuje i myślę że cieżko teraz stwierdzić jak dokładnie wyglądało dane piwo 200 czy 300 lat temu.Comment
-
Skoro temat nie jest w temacie "Historia" to należałoby się bardziej zastanowić co takim piwem może być dziś, jaki styl? A nie co było dawniej... W sensie czym karmić sentymenty jeśli dobrze zrozumiałem istotę problemu. I tu odpowiedź rzuca się się sama.Nie trzeba nic wymyślać..
Comment
-
Ja karmię sentymenty krajowymi piwami które jeszcze niemal do końca lat dziewięćdziesiątych zeszłego wieku miały charakter "polskiego lagera". Leżajsk, Żywiec, Okocim, Łomża, Perła i kilkanaście lokalnych piw, to wszystko dawało się pić ze smakiem, jeśli nie było wpadki w którejś z partii. Nie ceniłem natomiast nigdy Sierpca.
Ale to sprawa marek, natomiast nie potrafię precyzyjnie powiedzieć, co znaczy "polski lager". Gdyby w cudowny sposób przenieść z tamtego czasu jakąś butelczynę, to jedynie spróbowanie dałoby odpowiedź...Comment
Related Topics
Collapse
-
Stolica Albanii rozwija się w tak dynamicznym tempie, że po ponownym odwiedzeniu Tirany po 16 latach nie mogłem uwierzyć gdzie jestem.
Gdy byłem tu po raz pierwszy w 2007 roku było to prowincjonalne miasteczko bez ładu i składu z niską zabudową, brudnymi ulicami, obdrapanymi i zaniedbanymi...-
Channel: Albania
2023-12-27, 00:28 -
-
Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...5 Photos
-
Channel: Lubelskie
-
-
To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
-
Channel: Czechy
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Pintowa puszka z niefiltrowanym lagerem.
Alko 5,0%
Piana - sporo na starcie potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, blady, jasny żółty.
Aromat - zbożowość, lekko kwaskowa.
Smak - lekko słodkawe, troszkę za...-
Channel: Litwa
2023-03-27, 16:26 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment