Co było w naszej strefie geograficznej piwem "codziennym", przed jasnym lagerem?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    Co było w naszej strefie geograficznej piwem "codziennym", przed jasnym lagerem?

    No właśnie, zanim browary masowo przeszły na dolną fermentację, to co było w naszych stronach piwem podstawowym, "codziennym"?
  • Joj
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 32

    #2
    Nie piszę tego z wiedzy naukowej ani źródeł natomiast wydaje mi się że piwo nie było w Polsce trunkiem "codziennym". W Polsce piło się wódki, nalewki, miody pitne, wina. Piwo popularne było w Niemczech i Czechach - warto poczytać choćby na Wikipedii - o NIemieckim prawie czystości czy historii Pilznera.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joj Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie piszę tego z wiedzy naukowej ani źródeł natomiast wydaje mi się że piwo nie było w Polsce trunkiem "codziennym". W Polsce piło się wódki, nalewki, miody pitne, wina. Piwo popularne było w Niemczech i Czechach - warto poczytać choćby na Wikipedii - o NIemieckim prawie czystości czy historii Pilznera.
      Zależy jaki okres się wybierze. Lektura choćby tej pozycji daje obraz jak najbardziej codziennego napoju Krakowian.

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joj Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie piszę tego z wiedzy naukowej ani źródeł natomiast wydaje mi się że piwo nie było w Polsce trunkiem "codziennym".
        Oj czuje że ban na BroBiz wisi w powietrzu

        Przeproś Admina i nas

        Piwo lutowano u nas jeszcze w czasach ziemiankowych. Chrobry w roku 1000 z niemiaszką Ottonem III też obalali bronki a nie bynajmniej Wyborową czy Jaegermeistera o czym doniósł reporter Gall Anonim.
        Oczywiscie nie był to gazowany lagerek ale pewnie coś w klimatach alkopapki.

        Wspomniana gorzała upowszechniła się z tego co słyszałem dopiero w średniowieczu.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • Joj
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.06
          • 32

          #5
          Idąc tym tropem piwo pijało się w Mezopotamii. Być może źle zrozumiałem ale nie mówimy o czasach przed Chrystusem albo o czasach gdy piło się biro czy tam alkopapkę - jak to byłeś uprzejmy określić, tylko o czasach

          "zanim browary masowo przeszły na dolną fermentację, to co było w naszych stronach piwem podstawowym".

          Jeśli dobrze pamiętam to piwo jadło się jako polewkę (zupę),natomiast rzadziej w formie napoju. Mogę się jednak mylić - myślę że autor gdyby chciał rzetelnej wiedzy to by sobie poczytał, natomiast jeśli zakłada wątek to się wypowiedziałem "co ja uważam" - tak przynajmniej wydaje mi się że idea forum nakazuje...

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            #6
            Wątek rzecz jasna dotyczy przełomu XIX/XX w.

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #7
              Joj uciekaj.
              Last edited by Jimmy_jb; 2017-02-10, 16:11.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                Wątek rzecz jasna dotyczy przełomu XIX/XX w.
                Wtedy to już było po "masowym" przejściu na lagery.
                Może pytasz raczej o XVIII/XIX? Odpowiedź na pytanie wydaje się przewrotnie prosta - ejle

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • rohozecky
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2008.11
                  • 1839

                  #9
                  Stąd w ramach powrotu do korzeni dzisiejszy wysyp staropolskich IPA
                  ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #10
                    Nie jest to wcale takie głupie jak się wydaje. Obiło mi się o uszy że są źródła podające iż to właśnie z terytoriów Pomorza Gdańskiego wysyłano na Wyspy Brytyjskie mocniej chmielone piwa.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wtedy to już było po "masowym" przejściu na lagery.
                      Może pytasz raczej o XVIII/XIX? Odpowiedź na pytanie wydaje się przewrotnie prosta - ejle
                      Pierwsza czysta kultura drożdżowa Została wyizolowana w 1883r. Przed 1860r drożdże i barterie były uznawane za uboczny produkt fermentacji, a nie za żywe organizmy, które fermentują brzeczkę. Jeśli używać dzisiejszego nazewnictwa, to nie było wtedy ejli ani lagerów, a raczej zakażone hybrydy.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joj Wyświetlenie odpowiedzi
                        ... Mogę się jednak mylić ...
                        Możesz się mylić i mylisz się. Wydaje ci się, że ludność od rana waliła gorzałę albo patyki? Piwo było PODSTAWOWYM produktem spożywczym do początku XIX w., a dopiero w pod koniec tego stulecia w roli podstawowego napoju zastało zastąpione płynami bezalkoholowymi - kawą, herbata, wodą, sokami itp.

                        Comment

                        • Dukat_WSI
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.03
                          • 781

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pierwsza czysta kultura drożdżowa Została wyizolowana w 1883r. Przed 1860r drożdże i barterie były uznawane za uboczny produkt fermentacji, a nie za żywe organizmy, które fermentują brzeczkę. Jeśli używać dzisiejszego nazewnictwa, to nie było wtedy ejli ani lagerów, a raczej zakażone hybrydy.
                          Zapewne jednak te zakażone hybrydy (dzikie drożdże?), prędzej byśmy dzisiaj zaliczyli do ejli, niż lagerów.

                          Comment

                          • zebediach
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.03
                            • 96

                            #14
                            Nie pamiętam gdzie wyczytałem, ale całkiem możliwe że w historii Olkusza wyczytałem, że w naszym(moim) regionie i ogólnie na południu polski powszechne było piwo pszeniczne.
                            Niestety znalazłem to tylko w jednym źródle.

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #15
                              Na południu Polski pito pszenicę, a na północy piwa jęczmienne. Granica przebiegała mniej więcej przez Bydgoszcz. Tak przynajmniej twierdzi Radek Kotarski.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X