Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
Wyświetlenie odpowiedzi
„Sztosy muszą być drogie!!!” – a co są te „sztosy”?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziUważam, że trzeba wyjść od analizy lingwistycznej [...]
"Sztos" ma swoje korzenie w języku niemieckim...
Comment
-
-
Sztos
słowo wyjęte z czeluści mowy "slangowo-grypsiarskiej" przez młodzież
po "zacnym" czy innym podobnym taki kraft też podłapał SZTOS
Słowo stare, a znaczenie dorobiono nowe (no chyba, że kilka lat temu w innych regionach kraju znaczyło to samo co niby oznacza teraz w "nowosłowomodzie")
Na samiuteńkim początku czyli raptem z 2-3 miesiące temu "sztosami" opisujący/recenzujący/degustujący piwa określali bardzo dobre czyli smaczne, dopracowane piwa.
Po nowym roku słowo zaczęło ewoluować w kierunku: piwo wybitne, trudno dostępne, dobrze się wymieniające z innymi krajami, nabierające przez małą ich ilość kosmicznej wartości na "wymienno-sprzedającym szarym runku".
Obecnie sztos w młodzieżowym znaczeniu to troszkę coś innego niż kraftosztos.
Krafto-sztosy powstają poprzez kreowanie tzw. "hajpu". Mała ilość piwa, ciekawy styl, starzenie w beczce "po czymś", lak, folia termokurczliwa, ciekawa butelka czy etykieta, bardzo pochlebne pierwsze recenzje wręcz opiewające dany trunek jak WYBITNY plus pewnie jeszcze kilka innych rzeczy.
Bo krafto-sztosem nie może być tylko bardzo dobre piwo, bo to za mało.
No i sztosowa musi być cena finalna tegoż produktu.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziSłowo "Stoss" rozpowszechniło się w czasie I wojny światowej i było powszechnie używane w szkoleniu patriotycznym w szkoleniu żołnierzy Niemiec i Austro - Węgier.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziA żeby ktoś doszedł do wprawy, to najpierw musi próbować, więc będzie potrzebował królików doświadczalnych co najpierw kupią przewielebne "sztosy".pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
http://piwolucja.pl/szybki-lyk/piwo-...ie-degustacja/ - słuszna dygresja, że każdy chciał uwarzyć RIS-a i skończyło się wypuszczaniem piw, które na miano RIS-ów z krwi i kości zwyczajnie nie zasługiwały. Autor apeluje, by jak już ktoś będzie podchodził do jopejskiego, to żeby zrobił to z należytym szacunkiem.
Comment
-
-
Rynek nie jest jeszcze do końca nasycony. Jak widać browary szukają dla siebie niszy lub bazują na dużym potencjale w dużych centrach. Jest jeszcze miejsce do zagospodarowania dla niszowych produktów i powoli niektóre tak właśnie robią.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziDyskusja nie umrze szybko. Nadchodzi Chateau z Artezana
Ale to oczywiście moje zdanie i mogę się mylić
Comment
-
Comment