Ciemny (czarny) barley wine?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

Ciemny (czarny) barley wine?

Miał ktoś do czynienia z piwem w takim stylem i czy naprawdę jest aż tak podobno do RIS-a?
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2595

Nie ma takiego i nigdy nie było. Jankesi wymyślili i na siłę promują wynalazki.

Kolor barley wine jest opisywany jako wypadkowa tych odcieni: Tawny Copper to Deep Red or Copper-Garnet. Żaden z nich nie grawituje ku czerni. Najwyżej w kierunku głębokich brązów.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Dukat_WSI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 781

Podobno według kryteriów BJCP imperialne black IPA jest tak naprawdę imperialnym stoutem.

Comment

• Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2595

To jest już dorabianie ideologii. Jeśli będziemy szli takim tokiem rozumowania to znajdziemy podobieństwa między najbardziej skrajnymi piwami.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
          Podobno według kryteriów BJCP imperialne black IPA jest tak naprawdę imperialnym stoutem.
          Twoje rozważania zbliżają się już do dysput teologicznych o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia.

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
            Sady, Barley Wine
            ART
            Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
            skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
            2024-12-07, 17:56
          • darekd
            Mykułynećkyj, Barley Wine
            darekd
            Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
            W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
            2024-01-08, 00:20
          • etman
            Piwowar nr 51
            etman
            Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
            2024-12-10, 18:48
          • m2200
            Barley wine - brak piany.
            m2200
            Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
            2018-01-23, 21:13
          • SlawekT
            Barley wine
            SlawekT
            Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
            2020-03-21, 00:03
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...