Wielkie starcie porterów ze śliwką!
Porównanie - Jabłonowo, Porter podbity śliwką a Kormoran, Imperium Prunum
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziSkoro było (i ciągle) jest parcie na Imperium Prunum, to pozwólcie, że porównamy je z innym troszkę tańszym, a podobnym.
Jabłonowo, Porter podbity śliwką - I Warka 15zł/0,5l, 11% alkoholu i 26BLG
Kormoran, Imperium Prunum - I Warka z 2016 22zł/0,5l, 9,9% alkoholu i 25BLG
...
Niby szczegół, ale zawsze miło komuś wytknąć pomyłkę.
Dzięki za możliwość
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzimalepiwkoblog
https://www.youtube.com/watch?v=nGY6wBXg_5A
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzimalepiwkoblog
https://www.youtube.com/watch?v=nGY6wBXg_5APierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Admirador Wyświetlenie odpowiedziNo trzeba przyznać, że ciekawe wnioski. Najbardziej chyba zaskakujące, że IP-1 aż tak straciło na leżakowaniu.
Comment
-
-
W tej recenzji Bartka Nowaka jest też mowa, że pierwsze Imperium choć smakuje świetnie to w aromacie mocno poszło w sos sojowy.
A tak w ogóle to jednak zaskoczenie, że wychwalane po premierze, oceniane jako piwo na światowym poziomie (była taka videorecenzja u Kopyra) piwo w ślepym teście przegrało z Jabłonowem. Oczywiście zdaniem B. Nowaka.
Ja porównania nie mam. Jabłonowo PPŚ rzeczywiście znacznie powyżej oczekiwań, Imperium nie próbowałem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Holy-Grail Wyświetlenie odpowiedziChyba parametry pomylone.
Niby szczegół, ale zawsze miło komuś wytknąć pomyłkę.
Zdrów
dzięki za czujność
Comment
-
-
Porter Podbity Śliwką(warka druga - 05.08.2019): mimo trochę niższych parametrów, wydaje się być ciut bardziej alkoholowe, nieco ostrzejsze, no i przede wszystkim bardziej wędzone. Dałbym mu jeszcze trochę poleżeć, choć już teraz jest smaczne.
Imperium Prunum(warka trzecia - 15.01.2019) zaś jest bardziej śliwkowe(ale mniej wędzone), trochę pełniejsze i łagodniejsze, gładsze, już teraz dobrze ułożone, ale niekoniecznie bardziej złożone.
Po za tym te piwa mają wiele wspólnego, czekoladowo-palona baza słodowa, nie za słodkie, fajna porterowa goryczka.
W tej chwili - czyli świeże, bardziej smakuje mi IP, ale w stosunku cena/jakość znacznie przegrywa z PPŚ, które według mnie jest niewiele słabsze(albo mniej ułożone).
Przy okazji wspomnę jeszcze o porterze z Konstancina(warka 11.2018), który przynajmniej cenowo aspiruje do stylu "Premium Plum Porter". W tym przypadku śliwki jest najmniej w piwie, tym razem suszonej, a nie wędzonej, nawet wydaje się bardziej złożony, ale niekoniecznie lepszy, a na pewno jest nieułożony(bardziej niż PPŚ).
Muszę tu też podkreślić, że jestem fanem wędzonych śliwek, więc to też pewnie miało odzwierciedlenie w końcowej ocenie. O ile PPŚ i IP odłożyłem sobie kilka sztuk do piwnicy, to porter z Konstancina sobie odpuszczę.Last edited by rafalek21; 2018-01-25, 00:57.
Comment
-
-
Mimo nieco inaczej sformułowanego tematu porównam Konstancin Porter (grudzień 2018) vs Porter Podbity Śliwką (sierpień 2019).
Zakup IP chyba sobie daruję, ze względu na cenę x 2 w odniesieniu do testowanych piw (a z tego co pisze większość piwoszy w necie nóg z dupy nie wyrywa).
W odniesieniu do PPŚ na plus kamionkowskiego portera:
- lepiej zharmonizowany, ułożony, bardziej aksamitny, dostojny bałtyk
- ma świetne akcenty wytrawnej, gorzkiej czekolady i kawy kiedy jest schłodzony
Na minus:
- śliwka wychodzi dopiero w miarę wzrastania temperatury, wędzonkę i to stonowaną wyczułem tylko w zapachu
- piłem kilka klasycznych bałtyków np. cieszyński, staropolski czy ciechanowski, które w ułożonych warkach są na poziomie portera z Kamionki, a kosztują kilka złotych taniej, te regionalne portery po utlenieniu nie mając w składzie śliwki miały mimo wszystko wyraźne posmaki śliwkowe, wędzonka w KP jest jedynie w smaku na granicy autosugestii, więc też różnicy nie robi
A teraz plusy jabłonowskiego portera w porównaniu do Konstancin Portera:
- buchnięcie wędzonki po otwarciu butelki aż ślinka cieknie
- przez całą degustację wyraźna wędzona śliwka, piwo nie zmienia swojego profilu czy jest chłodniejsze czy cieplejsze, cieszy że są wyczuwalne, jakby to napisała Fortuna, te "śmiałe składniki"
Minusy:
- piwo od razu podąża w stronę słodkiego ulepka, wędzoność i śliwka ratują je przez całą degustację przed staniem się okocimskim porterem czy amberowskim grandem
- alkohol gorzej ułożony, w KP tylko rozgrzewa, tutaj trochę daje po kubkach smakowych, ale z drugiej strony mierząc zawartość alkoholu PPŚ to 9,9% a KP to 8,3%
Reasumując, nieznacznie ale the winner is ... PPŚ, choć tylko dlatego że wędzonka i śliwka nie są tylko wyrazami na kontretykiecie.
Z drugiej strony nie miałbym od razu ochoty na drugiego ulepa PPŚ, a KP degustacyjnie znacznie lepiej się przyjmuje.Last edited by kosher; 2018-01-26, 20:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedziporter z Konstancina sobie odpuszczę.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Odswiezam stary temat, ktory wlasnie wpadl mi przed oczy, a byly tam pytania do mnie, ktore zostaly bez odpowiedzi.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziJak na USA to wiadomo że takie wydatki w stosunku do zarobków to pryszcz ale jeśli masz na tyle mocny dekiel że potrafisz takie zestawy, jak opisujesz, przyjmować regularnie co tydzień to z miejsca kłaniam się nisko czerepem i szczerze gratuluję kondycji. No i chyba już na amerykańską emeryturę przeszedłeś Latarnik bo coś nie wierzę że po takich wieczornych, jak zakładam, harcach idziesz nekst dej do roboty. Albo lepiej - jedziesz samochodem
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gary Wyświetlenie odpowiedziNajważniejsze, że weekend "czysty"
Latarnik - jak w USA z dostępnością innych polskich Porterów?5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Moja wątroba działa bez zarzutu i mam naprawdę wielka masę do wlewania, choć nie ukrywam, ze mój schemat konsumpcji nieco się ostatnio zmienił
Zapewne duża cześć bb czeka na szczegóły„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedziZapewne duża cześć bb czeka na szczegóły
Wczoraj np zmieszałem portera żywieckiego z mocno kwiatowym pilsem.
Efekt rewelacyjny5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
Comment