O „zwracalności” butelki zwrotnej

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8120

U mnie Kauflandy maja polikwidowane automaty.W Auchanie nigdy nie było
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Samoglow
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.07
      • 606

Wierzę, bo u mnie też polikwidowali automaty. W Gdyni jest tylko w jednym z Kauflandów, a w drugim też był. Najbliższy w Tczewie .
      Tym niemniej ten, co jest, sprawdza tylko typ butelki, nie musi mieć żadnych etykiet. Z tym, że Kaufland broni się przed nawałem zwracających kaucja 0,3 zł.
      W Trójmieście tylko ten "rdzenny" Auchan w Gdańsku ma automat. Pozostałe, które powstały z dawnych Reali, nie mają automatów. No i jak wspominałem, automat jest kapryśny, bo po weryfikacji kształtu szuka kodu. Jego najmniejsze uszkodzenie, czy rozmazanie nie pozwala na przyjęcie butelki. Także trzeba kombinować z kodami .
      Generalnie ja rozumiem obie strony batalii - klienci chcą zwracać, a sklepy nie chcą przyjmować. Gdyby takie automaty były wszędzie, a sklepy WSZYSTKIE chciały by przyjmować, to po pewnym czasie było by jak w Czechach - rozłożyło by się to równomiernie i każdy byłby zadowolony. Ale to trzeba zrobić odgórnie, inaczej się nie da.

P.S. nawiązując do tematu, przy okazji zakupów w Biedronce i ich promocji 3 piwa butelkowe + czwarte gratis kupiłem wczoraj 8 piw "bezzwrotnych"
      - Książęce Czerwony Lager
      - Książęce Ciemne Łagodne
      - Na Miodzie Gryczanym
      - Amber Naturalny
      - Amber Chmielowy
      - Staropramen

I co? Wszystkie można oddać . Książęce normalnie, Gryczane po lekkim zakombinowaniu (klon ŻGB bez napisów na szkle), Ambery teraz są w ruskim klonie Van Pur (bardzo wysoka, wąska i ciężka), a Staropramen pójdzie do Czech. Można? Można
      Ostatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2019-04-28, 15:19.

Comment

• ARTHUR
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2338

Wszystko fajnie ale gdzie w Szczecinie można normalnie oddać butelki bo mam bardzo dużo butelek od Bosmana Warki Zubra Zywca Tyskiego ponad 1000 sztuk. Chociaż żeby można było oddać z 50 bylo by dobrze ktoś wie?

Comment

• Samoglow
          • 2007.07
          • 606

To po coś Pan tyle zgromadził, zamiast oddawać po trochu?
          1000 to jeszcze nie tak strasznie. Dowiedz się, jak jest w Szczecinie z Kauflandami - biorąc pod uwagę niższą cenę za sztukę. Podobnie z Auchan o ile masz kody kreskowe. Teoretycznie można tylko 10 na 1 paragon oddać bez kupowania piwa, ale możesz zawsze zakupy podzielić .

A jeśli nie masz żadnego automatu w Szczecinie, to poumawiaj się ze sklepami, na pewno znajdzie się któryś, co weźmie od Ciebie stopniowo np po 10-20 szt. Ew. możesz poszukać jakiegoś skupu, a z uwagi na Bosmana w Twoim mieście, jest wielce prawdopodobne, że ktoś skupuje. Tylko w tym wypadku nie liczył bym na więcej niż 20-25 gr za szt.

Możliwości jest wiele, o ile nie chcesz oddać od razu tych 1000 szt. Jak wybierasz się do Trójmiasta, to sam bym od Ciebie je kupił po cenie skupowej

Comment

• dadek
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺🍺
            • 2005.09
            • 4778

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow
            To mamy jakies rozne doswiadczenia
            Oddawalem w czeskim Kauflandzie Staropolskie, Polczyny, Tenczynki i Corneliusy. Bez zajakniecia przyjmowal. Co mialo by zmienic odmoczenie etykiety? Nawet w polskich Kauflandach sprawdza tylko ksztalt. W Auchan natomiast tylko z kodem kreskowym bierze dziad
            Ja tez oddawałem ale od 1.04.2019 czeskie Kauflandy zakończyły współpracę z browarami Zubr, Holba i nie przyjmują tych butelek, przy automatach były wywieszki. Ale w Tesco i Albercie nie było problemu z oddaniem.
            Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2019-04-28, 16:50.

Comment

• Samoglow
              • 2007.07
              • 606

No to masz świeższe informacje . Ja mam sprzed pół roku.
              Ale teraz tak - Holba to te cienkie zielone butelki, Opat zdaje się także. Jak oni to zatem rozgraniczają? Zaczęli czytać kod kreskowy?

Comment

• dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4778

Nie, kodu nie czyta, ja po polskich piwach oddaję bez etykiet. Było napisane, że tego typu (była podana nazwa butelki ale nie pamiętam) od 1.04.2019 w Kauflandzie nie przyjmują i rzeczywiście automat wypluwał. Holba, Zubr podałem dla przykładu.
                Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2019-04-28, 17:20.

Comment

• Samoglow
                  • 2007.07
                  • 606

Acha, to chyba rozumiem. Czyli nie przyjmuje takich jak ZUBR, Holba (pewnie tez Opat), a co za tym idzie Tenczynków i Corneliusów, ale to z powodu nieprzyjmowanie tego typu.

A etykiety odklejasz "dla przyzwoitości", ale konieczne to nie jest i np. polskie NRW grube weźmie jak leci, podobnie Połczyn, czy Staropolski (butelka typu Ceske Pivo).

Tak się dopytuję dokładnie, bo łącznie z podarowanymi Budvarami mam ju tego około 150 szt .
                  Do tego jeszcze 20 szt Kofoli szklanej i trochę Club Mate

Comment

• dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4778

Tak, dokładnie dla przyzwoitości by Czesi nie złorzeczyli na Polaków, że im zwożą "niezwrotne" butelki. A w przypadku NRW jest to konieczne gdyż używające je u nas browarý (np.Jan Olbracht) stosują plastikowe a nie papierowe etykiety, które przy normalnym myciu w browarze nie zejdą.

Comment

• Galu23
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.04
                      • 62

Odnośnie Czech to polcam wybierać automaty w Kauflandy a omijać automaty w Billi . Ostatnio wrzuciłem parę "polkich" butelek w Billi automat przyjął wszystkie ale za te z polskim kodem nie naliczył kaucji - taka akcja - pierwszy raz Billa w Karlowych Warach. Na szczęście dalkeo do polskiej granicy.

Ps: Odnośnie Auchan to w Warszawie w Wola Park i na Modlińskiej do realizując w kasie kupon z automatu trzeba okazać paragon że włąśnie w tym sklepie kupiło się tyle butelek i nie ma zmiłuj. Jak w Misiu.

Comment

• Samoglow
                        • 2007.07
                        • 606

Nie no, jasne, Olbrachta tez zdzierałem z poczucia przyzwoitości, natomiast Staropolekisgo, czy Tenczynka nie ruszałem, bo są normalnie rozpuszczalne w wodzie. Teraz z NRW mam Waszczukowe i Koźlaki (prod. Niemiecka), więc to też pójdzie bez kłopotu zmyć.

To co Kolega pisze jest ciekawe - czyli co? Logika odwrotna do naszej w Auchan? Jest kod czeski - ok, nie ma kodu - ok, jest kod obcy (nie ma go w bazie) już nie nalicza? Trochę skandal, bo obawiam się, że wprowadzane na rynek nowości mogą też nie być aktualizowane w Czechach niezwłocznie. No ale dobra, jeśli tak się sprawy mają, to zrobię test - zostawię powiedzmy z 10 szt butelek różnych typów z polskimi etykietami w celach naukowych, a resztę umyję. Nie jest to aż tak trudne .

W Auchan w Gdańsku jest zasada (niepisana), ale potwierdziły ją wszystkie kasjerki i ochroniarze, że do 10 szt biorą bez okazania paragonu. Powyżej na paragon/wymianę. Zdarzało mi się dzielić zakupy na 4 osobne paragony :P
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2019-04-28, 21:17.

Comment

• robox
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.11
                          • 8188

Zaskoczyła mnie ostatnio sieć PoloMarket, która ... zrezygnowała z piw w butelkach zwrotnych.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez robox; 2019-06-10, 12:30.

Comment

• Samoglow
                            • 2007.07
                            • 606

No to faktycznie "godne pochwały". Nie ma to jak nowoczesność i patrzenie w przód. Aż wstyd, że to polska sieć sklepów...

Comment

• Samoglow
                              • 2007.07
                              • 606

Lipiec zapisze się jako kamień milowy w polskim handlu... Otóż wczoraj obawiałem się, że mam zwidy, majaki i inne omamy wzrokowe. Wchodzę do Biedronki, a tam...szkynki Okocima z Harnasiem i Kasztelanem w zwrotnych butelkach. Musiałem się uszczypnąć .
                              Czyżby ktoś w końcu znalazł sposób, jak im się dobrać do doopci? . Omijali prawo jak się dało, aż przyszedł kres? Rewelka. Tylko nie bardzo rozumiem, czymu nie znane od lat biedronkowe Książęce i Kozel, a piwa z Carlsberga, ale ok, może i Kompanii doczekamy.

Comment

• seba_gliwice
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.10
                                • 374

KAUFLAND w Gliwicach posiada pierwszy, jaki dane mi było zobaczyć w Polsce, w moim już trochę trwającym życiu, automat do oddawania butelek ... taki z prawdziwego zdarzenia, jakie od lat (jak nie dekad) funkcjonują u naszych zachodnich sąsiadów praktycznie w każdym markecie. Po oddaniu flaszek dostajesz wydrukowany paragon z należnością, którą odliczą ci od zakupów przy kasie ... BRAWO, BRAWO, BRAWO !!!

Comment