Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Wyświetlenie odpowiedzi
O „zwracalności” butelki zwrotnej
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LESNICZYy Wyświetlenie odpowiedziW oszołomie , zależy jakim , nie ma tak wesoło . Nie łyka nawet butli kupionych u nich i to na Górnym Śląsku ... Ale na pocieszenie ostatnio były puchy za 33% ceny startowej
Jestem jak najbardziej za kaucją na butelki plastikowe, puszki, szkło po wódce, małpkach itp. Teraz w portfelu noszę paragony z 3 różnych sklepów, bo u siebie kupię piwo z kaucją 50 gr za butelkę, a w Kauflandzie za niektóre biorą tylko 30 groszy.Last edited by dzemek; 2022-06-19, 19:13.
Comment
-
-
Ja jestem za powszechnym systemem zwrotnym, a nie półśrodkami. Paragonów w portwelu przybywa. Tylko sporadycznie nie żądają w sklepach. Tylko jak znam życie (i jak prawił Kopyr) zapłacą za to konsumenci i to dużo więcej niż obecnie, bo jak zwykle ktoś będzie musiał zrobić na tym biznes. Naszym kosztem...
Comment
-
-
Dopóki będzie wymóg dostępności w sklepie danego rodzaju piwa, to nie będzie powszechny system kaucyjny.'
Ale to wymaga standaryzacji, i zrzucania niestandardowych bezpośrednio na stłuczkę (tak działa duński system).Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJa jestem za powszechnym systemem zwrotnym, a nie półśrodkami.
Mam nadzieję, że będzie kaucja co najmniej 1 zł. za "małpki", które walają się po całym mieście. Jeśli sam konsument nawet ją wyrzuci, to znajdzie się chętny ekostrażnik, który ją zabierze.
Comment
-
-
Na Słowacji ostatnio kupowałem w potravinach i markecie piwo z butelce, puszce i napój gazowany w plastiku.
Wszystko już jest obarczone kaucją zwrotną na paragonie.
U nas nadal niedasizm panuje, dużo bicia piany i dyskusji, żadnych konkretów wdrożonych w życie od lat.
Comment
-
-
W ramach przypomnienia, ale może ktoś nie wie... W Żabce oddać można tylko butelki które są w systemie kasowym danego sklepu (nawet jak ich już nie ma na półce), ale tylko za paragonem zakupu w tym sklepie. Aby to obejść można "oddać" komesowe bezzwrotne butelki z Kaufy czy innego punktu wymiennie za inne piwo w butelce zwrotnej (np. ŻGB). Oprócz tego, że na różnicy kaucji za te butelki zyskuje się 30 gr to jest bonus przy zakupie piwa w butelce zwrotnej 50 gr. De facto dostaje się 80 gr za bezwrotną butelkę. Oczywiście to jest ta sama zwrotna butelka, której browar potrzebuje, więc jak dla mnie eko do kwadratu
Comment
-
-
W Żabkach w mojej okolicy akurat paragonów nie wymagają, można przynieść i 20 sztuk, byle by kod zczytało. Ale każdą ilość butelek bez paragonów przyjmują duże Carrefoury. Miłosław, Grodzisk po 80 gr, czeskie (Holba, Litovel, Żubr, Radegast, Bernard, Budvar) po 70 gr, Bojan po 60 gr, koncernówki po 50 gr. Wróciły też wody mineralne w szklanych zwrotnych butelkach 1 l ale kaucji nie znam.Last edited by dadek; 2022-09-24, 18:49.
Comment
-
-
U nas dość konsekwentnie podchodzą do paragonów. Ba kupiłem piwo z Grodziska (z gruszką), ale nie pamiętam gdzie i od 2 miesięcy nie mogę jej oddać, bo w żadnej żabce mi nie przyjmują.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziPiłem puszkowe piwko z browaru Ostravar i z zaskoczeniem odczytałem, że jest "zalohovane" czyli kaucjowane. Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich puszek piwnych w Czechach, trzeba sprawdzić.fb/PIWOmaniaK
www.piwomaniak.com
Sklep Roku 2022, 2021, 2019, 2017, 2016, 2015 Piwnej Mapy Warszawy
Drugie Miejsce na Piwnej Mapie Warszawy 2018, 2014
PIWOmaniaK jest czynny:
od wt do pt w godz. 13:00 - 21:00
w sb od 12:00 do 19:00
nd - pn: nieczynny
-
👍 1
Comment
-
-
Dzięki za info.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Serokomlak Wyświetlenie odpowiedzi
Pierwsza puszka z kaucją pochodząca z państw z naszej strony dawnej żelaznej kurtyny jaką mieliśmy w sklepie była z Chorwacji i było to około dwa lata temu.
Comment
-
-
Nie wiem jak ten system działa we wspomnianej Chorwacji, ale u nas do dupy. Wolałbym, aby dało się zwracać za tę samą kwotę w automatach szeroko rozsianych po Polsce niż w tych oszukańczysz kaufowych. Nie dość, że cena niższa (20gr na koncernach, 39 gr na Fortunie) to jeszcze z innego miasta kwit nie da się zwrócić w kasie w innym mieście.
Comment
-
Comment