A jest?
Polskie lagery rzadko na kranach.
Collapse
X
-
Comment
-
Nie zgadzam się. Jeśli już to niczym projektanci Trabanta i Mercedesa.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2017-05-21, 07:26.Comment
-
A jaka jest definicja piwa rzemieślniczego? Bo chyba od tego powinniśmy wyjść?!Comment
-
Jeżeli jednak ktoś inny, to trzeźwym okiem porównaj np. Widawę i Osjann. Pomijając ofertę, wskaż wyraźną różnicę między nimi.Comment
-
Przecież to proste. Piwo rzemieślnicze to po prostu piwo. Nie wyrób piwopodobny ale zwykłe, uczciwie warzone piwo. Bez przyspieszania i optymalizacji kosztowej procesu. A określa się je jako craft dlatego że to lepiej brzmi - z tego samego powodu jedna z czołowych polskich marek odzieżowych nazywa się Reserved.
A cały problem wynika z tego że w Polsce nie ma zwyczaju chodzenia na piwo do knajpy na co dzień. Gdyby był to obok multitapów z kraftami byłby wysyp lokali z tytułowymi "zwykłymi" lagerami.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
No, ale poza tym Widawa ma zdolniejszego piwowara
Widawa przy swej bliskości do dużego piwnie świadomego miasta ma możliwość wyjścia poza konsumpcję w lokalu.
Oba browary leżą na dwu biegunach kultury piwnej - jeśli można tak to nazwać. Zatem porównywanie ich to moim zdaniem porażka.
Poza tym cena piwa, która tu padła wynika właśnie z wyraźnej różnicy pomiędzy tymi browarami. Tu społeczeństwo jest uboższe.Comment
-
Powodów czemu zjawisko zawarte w tytule wątku ma miejsce jest jak zawsze kilka. Po pierwsze Polska a takie położenie, że tuż za miedzą mamy dwa lagerowe imperia: Niemcy i Czechy. Co więcej oba te kraje mają stosunkowo tanie piwa, a więc mamy renomowane marki obce za stosunkowo niewielkie pieniądze. I to jest jeden z powodów czemu w każdym prawie multitapie w Wawie jest jeden kran z Jezekiem, Svijanami 11 czy tam Primatorem - niedrogo a solidnie.
Drugi powód był już wzmiankowany - potencjalni twórcy pilsów/innych jasnych lagerów czyli browary regionalne/średnie nie są zainteresowane beczką i gastronomią. BRJ swego czasu intensywnie promował piwa świeże i niepasteryzowane, ale nie by je pić prosto z beczki pzyniesionej z zimnej piwnicy jak kellerbiera we Frankonii a z dobrze ogrzanej półki w markecie. Z tego co swego czasu słyszałem to zakup beczki Krakonosa czy innych Svijan jest dla lokalu prostsze niż wywalczenie beczki Lwówka, Czarnkowa Kormorana i innych.
Ludzie potrzebują mieć wybór i potrzebują i takich piw na kranach to oczywiste. Myślę, że ich ilość z czasem będzie rosła, wraz z rozwojem browarów rzemieślniczych i knajp z dobrym piwem - sądzę że przy odpowiedniej skali relacja cenowa będzie lepsza a dostępność pilsa polskiego - lepsza (wspomniany już tutaj efekt skali)
Trzecia rzecz to właśnie ten rozbrat w polskiej gastronomii: mamy albo multitapy z 15 piwami, ekskluzywną zagranicą i ofertą skierowana do beergeeka albo lokale koncernowe, brakuje czegoś pośrodku, knajpy z jedzeniem i 4 kranami, gdzie 3 będą zajęte przez lagery/weizeny i jeden przez porter/pale ale/cuś innego. A jak już coś podobnego powstaje to patrz punkt pierwszy - zwykle decyduje się na czeską ofertę, albo Tuchera.Comment
-
A dlaczego mam pomijać coś co jest siłą Widawy - różnorodność.
No, ale poza tym Widawa ma zdolniejszego piwowara
Widawa przy swej bliskości do dużego piwnie świadomego miasta ma możliwość wyjścia poza konsumpcję w lokalu.
Oba browary leżą na dwu biegunach kultury piwnej - jeśli można tak to nazwać. Zatem porównywanie ich to moim zdaniem porażka.
Poza tym cena piwa, która tu padła wynika właśnie z wyraźnej różnicy pomiędzy tymi browarami. Tu społeczeństwo jest uboższe.Comment
-
Poza tym taki Tucher może być uważany za towar z wyższej półki, powiew zachodu- i jakkolwiek śmiesznie to brzmi podejrzewam, że ciągle ( podświadomie ) działa i usprawiedliwia wyższą cenę. Szczególnie przy modnej ulicy."... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.
Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo...-
Channel: Czechy
-
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 18:53
-
Czekają degustacje i głosowanie na najlepsze piwo.
Nagroda, to nie lada gratka, bo wygrany będzie mógł uwarzyć zwycięskie piwo w naszym browarze!!!
Dodatkowo czeka was koncert muzyki na żywo i pyszne jedzonko które umilą wam zabawęStart2024-10-05Koniec2024-10-05AdresKąty Wrocławskie, 1 maja 11, Browar Caminus-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-10-01, 17:42 -
-
Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.
Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...3 Photos-
Channel: Ukraina
2022-02-01, 23:22 -
-
Zdiby to gminna wieś w powiecie Praga Wschód. Od 1.10.2021 zostały tam przywrócone tradycje warzenia piwa. Obecny browar wraz z restauracją powstał w starej kotłowni.
Budynek ładnie wyremontowano, a smaczku dodaje wysoki komin, który góruje nad browarem.
Przed lokalem znajduje...-
Channel: Czechy
2023-11-10, 11:49 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment