"Władcy chmielu" to genialna rzecz! Wprawdzie browarnictwo jest tu niejako pretekstem dla przedstawienia losów rodziny Steenfort, lecz smaczków nie brakuje. Oto na przykład Karol Steenfort prezentuje w barze pierwsze w Belgii piwo typu Pilsen, świetne ponoć na upalne dni. Komentarze bywalców: "Piwo w butelce? Tak jak wino? On oszalał!", "To wyśmienite piwo! Zwłaszcza w taki upał. Ale piwo w butelce... Hmm... mimo wszystko...".
Mam wszystkie pięć części wydanych w Polsce i niecierpliwie czekam na dwie kolejne; niestety piątkę wydano w 2003 i od tego czasu cisza...
Nie mogę edytować posta (dziwna reguła, tylko przez pięć minut od napisania można coś zmienić), a chciałem jeszcze się odnieść do posta Adama16 o recenzjach. Faktycznie, chyba więcej czytałem niepochlebnych niż pochlebnych (aczkolwiek za sprawą jednej z pochlebnych kupiłem pierwszy tom), ale kompletnie się z tymi pierwszymi nie zgadzam. Być może to rzecz gustu - ja lubię historie o zwykłych ludziach, a taką właśnie są "Władcy chmielu". Ostatnio obejrzałem film "Sunshine", historię żydowskiej rodziny Sonnenscheinów - jest tu sporo podobieństw.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bartex77
Mam wszystkie pięć części wydanych w Polsce i niecierpliwie czekam na dwie kolejne; niestety piątkę wydano w 2003 i od tego czasu cisza...
Raczej się nie doczekasz... Też mam wszystko, co wyszło w Polsce i zamierzam sprawić sobie wkrótce resztę we francuskojęzycznym oryginale.
Sam komiks sympatyczny, jest to wielopokoleniowa saga rodziny piwowarów i właścicieli browaru, dobrze akcentowana przez wydarzenia historyczne.
Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
Lokal położony w pawilonie osiedlowym na wysokości mniej więcej stacji metra Wilanowska, wystrój jak na obecne trendy dość bezpretensjonalny. 6 do 10 (chyba) nalewaków, oferta rotacyjna kraftowa, wczoraj m.in. lager,i żytnia ipa z browaru Zaścianki, był jakiś stout, dziesiątka i jakieś...
Witam serdecznie. Niewielki żeton znaleziony w Jugowie k. Nowej Rudy (do 1945 Hausdorf Kr. Neurode). No właśnie... czy to jest żeton piwny? Czy coś innego? Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc....
Comment