Jedzenie słodu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sharki
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.08
    • 1

    Jedzenie słodu

    Witam.

    Na festiwalu przy którymś stoisku były rozsypane różne słody, aby sobie przetestować różnice w smaku.
    I tu moje pytanie - czy można zastosować słód jako zagrychę do piwa, czy w większej ilości jest ciężko strawny?

    Pozdrawiam

    P.S. To chyba mój pierwszy post na tym forum (więc dlatego jest w formie takiego głupiego pytania ), także witam się ze wszystkimi i dzięki za to że dzielicie się swoją wiedzą.
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6055

    #2
    Jak mówi stare mongolskie powiedzenie Jeść można wszystko, byle by nie mlaskać.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • darekd
      PremiumUżytkownik
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12381

      #3
      W Czechach spotkałem się z próbkami słodu z solą lub pikantnej papryki. Większej ilości nie da się tego zjeść, tak samo jak ziarna. Interesu z tego nie będzie.

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Raczej w browarach restauracyjnych robi się jakieś cuda z młóta: ciasteczka, placki itp.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺
          • 2005.09
          • 4630

          #5
          W PiwPaw można sobie pochrupać słód prażony na oliwie (jakiejś specjalnej ale zapomniałem nazwy) i solony - bardzo fajna przegryzka. I do tego za darmo:P.

          Comment

          • bzium1986
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.06
            • 86

            #6
            słód to w większości cukier (skrobia), trochę białka i celulozy. Niechybnie, nie jest ciężkostrawne, ma raczej wysoki indeks, no i jest całkiem "zdrowy" dla jelit.
            Niechybnie można spożywać, aczkolwiek trudno zjeść tego więcej niż garść, mulące i łuska drapie w gardło.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Znacznie lepszy jest po przerobieniu za pomocą drożdży.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19244

                #8
                Komercyjnie najczęściej jest przerabiany na paszę na bydła.

                A wracając do meritum... jedz i opisuj doznania. To będzie coś czego nie ma. U nas...

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  Komercyjnie najczęściej jest przerabiany na paszę na bydła.
                  Jęczmień, nie słód.

                  Comment

                  Przetwarzanie...