Właśnie na piwosz.com.pl w opisie objazdu browarów robiących piwo niepasteryzowane (przeczytajcie) przeczytałem hiobiową wieść o tym, że browar Goch z Bytowa zamierza zakończyć ważenie piwa.
Browar Goch -plany likwidacji???
Collapse
X
-
Browar Goch -plany likwidacji???
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Tagi: brak
-
-
a może by zebrać podpisy i wysłać list do browaru Goch o niezamykanie i list z pomyslem żeby małe browary zawiązały stowarzyszenie i występowały razem (miały by być może jakiś wpływ na projekty ustaw promujące małe browary - podatki, kredyty, inny vat czy coś takiegoTo inaczej miało być, przyjaciele,
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
I do bin Laden'a, żeby się oddał w ręce sprawiedliwości i do Japończyków i Norwegów, żeby nie łowili wielorybów, i do Amerykanów aby się nie mścili i do toto lotka aby każdemu dał po milion złotych.
Sterowanie gospodarką zza biurek w KC dzięki Bogu mamy już za sobą. Ekonomia to nie sentymenty.
Comment
-
-
wiesz jakoś taka liberalna skrajnie gospodarka sie nie sprawdza, wszystkie panstwa na świecie (nawet stany a moze one przede wszystkim) prowadzą politykę pomocy swoim firmom (np poprzez dopłaty do eksportu lub przez politykę zagraniczną - patrz niewpuszczanie (dzięki polityce panstwowej) przez amerykanskie konncerny firm z europy zachodniej do brazylii czy argentyny (patrz tez spor o banany miedzy USA a WHO) tak , że wiara w tzw, rękę rynku jest naiwniactwem i nikt tego nie stosuje. oczywiście dużo się o tym mówi ale to tylko słowaTo inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
Jestem przeciwny wszystkim dopłatom do węgla, produktów rolnych itp., przecież to idzie z mojej kieszeni bo w budżetówce nie pracuję.
Ogólna niesprawiedliwość dziejowa jest i tego nie da się ukryć, górnicy robili co chcieli a pracownikom pgr'ów, pielęgniarkom i nauczycielom było ciężko itp.
Też mi szkoda, że małe browary upadają ale najbardziej wkurzam się kiedy likwiduje się małe browary bo są konkurencyjne a zyskowność jest mała.
Comment
-
-
dokładnie się z Tobą zgadzam. Czasem duże browary zamykają mniejsze mimo , że te przynoszą zyski. Ale we wszystkich krajach chociażby Czechy cz Niemcy są inne przepisy dla małych browarów a inne dla duzych . Nie chodzi o dopłaty ale o inną politykę i przepisy, mały nie ma takich pieniędzy chociażby na reklamę czy sponsoring więc np. akcyza powinna być dla niego zupełnie inna. podobnie z dostępnością kredytów. Ja też nie chce dopłacać do firm, chodzi mi tylko o pewne prawne przepisyTo inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
Nie są i nawet SOMA jest nią obciążona ale mają pewną ulgę w akcyzie. Aktualnie są dwa progi akcyzowe: 20 tys. hl/rok i 200 tys. hl/rok, a zatem trzy rosnące stawki akcyzowe. Ulga nie jest jednak duża (bodajże 20% dla najmniejszych) i należałoby ją pogłębić.
Co do browaru GOCH to jego własciciele mają jeszcze kilka innych biznesów i akurat browar przędzie względnie najgorzej - stąd mysl aby sie go pozbyć. W Bytowie daje sie też zaobserwować dosć często w Polsce spotykaną sytuację: miejscowi nie chcą pić "swojego" piwa bo nie będą nabijać kieszeni i tak zamożnym już współobywatelom. Piwo trzeba więc wozić 100 km dalej, gdzie bogactwo już w oczy nie kłuje. Ładne, co ?
I jeszcze jedno: istnieje Stowarzyszenie Małych i Srednich Browarów w Polsce. Powinno m. innymi zadbać o przezwyciężanie stereotypów jak w Bytowie.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesAle jak widać tego nie robi, a Goch już 5 lat kuleje i jak widać dobrego z tego nie ma.
Jak już? Przecież browar od ponad roku nic nie warzy. Jednym słowem piwowarstwo w Bytowie to rozdział zamknięty.
Comment
-
Comment