Co daje piwo/w czym pomaga???

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kudłaty
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 1972

    #16
    Podsumowując , Pijmy piwko i zyjmy na full

    Comment

    • Misiekk
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.05
      • 913

      #17
      Piwko to przyjemny smak, zabawa, dużo znajomych, uśmiechnięte twarzyczki , luz, no i oczywiście czysta przyjemność i relaks...
      Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        #18
        Jako Wasz lekarz pierwszego konfliktu, zalecam picie piwa, utrudnia odkładanie kamieni nerkowych ( sok jabłkowy np. przyspiesza ich tworzenie), poprawia cerę, niestety zwiększa też łaknienie....
        -------------------------------------------------------------------------
        Żrudło ich pochodzi od naturalnych składników użytych do produkcji.
        --------------------------------------------------------------------------
        Źródło !!!! Kudłaty.....ech...
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Kudłaty, aleś się rozpisał

          Jeśli chodzi o piwo, niezmiernie cieszy mnie fakt, że umrę na raka wątroby, ale za to z baaaardzo zdrowymi nerkami
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • pjenknik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 3388

            #20
            Nie na raka tylko na marskośc, albo stłuszczenie wątroby!
            Poza tym dobrze działa na prostatę ale to raczej nie dla Ciebie Marusia
            I z piękną gładką cerą! Poza tym ludzie pijący piwo mają skłonności do odkładania ochronnej warstwy tłuszczowej(nie dotyczy ARTa i maryhha) , dzięki temu zmarszczki pojawiają się póżniej i są delikatniejsze!
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              O, to już brzmi całkiem nieźle, zwłaszcza, że zbliżam się do wieku podeszłego
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Kudłaty
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.09
                • 1972

                #22
                Piwo zapopiega marskości wątroby !!!!!

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Originally posted by Kudłaty
                  PIWO ... ma dóżą zawartość witamin. Żrudło ich pochodzi od naturalnych składników użytych do produkcji.
                  Związki mineralne, które są obecne w piwie (około 30 )pochodzą ze słodu.
                  Piwo nie ma żadnych witamin, poza E-300. Jedyne witaminy, jakie mogą być w piwie, zawarte są w drożdżach, a znajdź mi w Polsce piwo z drożdżami. Poza tym witaminy rozkładają się pod wpływem temperatury, a piwa są pasteryzowane (a wcześniej brzeczka gotowana do bólu, po tym już nic nie zostaje w piwie).
                  Krótko mówiąc - piwo produkowane metodami wielkoprzemysłowymi, jest zwykłym napojem alkoholowym nie posiadającym właściwie żadnych cech zdrowotnych, a jedynie kulinarno - towarzyskie.

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #24
                    Krzysiu, nie gniewaj się ale muszę zaprotestować!
                    Witaminy to stosunkowo nieskomplikowane związki chemiczne, które są w stanie przetrwać nie tylko warunki pasteryzacji ale nawet godzinne gotowanie brzeczki. I tak ze słodów, poprzez cały proces warzelniany, trafiają do piwa witaminy z grupy B: pirydoksyna (B6), niacyna, ryboflawina (B2), kwas pantotenowy, biotyna i kwas foliowy. Ba, uważa się nawet,że biodostępnosć kwasu foliowego wzrasta w wyniku obróbki warzelnianej!
                    Masz rację wskazując że piwo z osadem drozdży zawiera dużo więcej witamin ale nawet w piwie filtrowanym około połowa ryboflawiny pochodzi z drożdży.
                    Witamina C (E 300), której dodaje sie do piwa jako antyutleniacza jest względnie labilna termicznie ale i tę wprowadza się do piwa przed jego pasteryzacją.
                    Względy kulinarno-towarzyskie doprawdy wystarczają by piwo pić więc obecnosć w nim witamin (udowodnioną metodami naukowymi) traktujmy jako ekstra bonus.
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Nie gniewam sie, bo masz oczywiście rację, ale w piwie przemysłowym tych witamin są ilości symboliczne, więc dla zmylenia przeciwnika mówię, że ich nie ma.
                      Wolę te witaminy z fusów drożdżowych

                      Comment

                      • sensor
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.02
                        • 817

                        #26
                        Głównym surowcem używanym do produkcji piwa jest słód, który jest źródłem węglowodanów, soli mineralnych, mikroelementów, witamin i kwasów organicznych. Słód zawiera też sporą ilość związków z grupy polifenoli, które w organizmie konsumenta przechwytują wolne rodniki których działanie może być rakotwórcze. W tym przypadku piwo działa na organizm ludzki podobnie jak czerwone wino.
                        Wysoka zawartość wody w piwie ( nawet do 95g w 100g piwa), a także związków mineralnych w niej rozpuszczonych sprawia ze piwo jest napojem doskonale gaszącym pragnienie. Dzięki temu świetnie nadaje się do uzupełniania płynów po długotrwałym wysiłku. Piwo w idealny sposób uzupełnia płyny ustrojowe i zapasy energii. Piwo bezalkoholowe ma dokładnie takie samo ciśnienie osmotyczne jak ludzka krew. Oznacza to że wszystkie jego składniki przedostają się do krwi bezpośrednio nie powodując dodatkowego obciążenia dla organizmu.
                        Piwo zawiera około 40 związków mineralnych które dostarczają nam energii. Także zawartość witamin w piwie jest całkiem spora. 1 litr tego napoju dostarcza około 200 mg różnych witamin takich jak B6 ( 35% dziennego zapotrzebowania), B2 (20%) , Niacyna (65 %) a także witaminy A,D,E i H. Podobnie ma się rzecz z zawartością związków mineralnych w piwie. 1 litr piwa w dużym stopniu pokrywa zapotrzebowanie na : Magnez ( 50%), Fosfor (40%), i Potas (20%).
                        Chmiel jest składnikiem używanym do produkcji większości gatunków piw. Zawarte w nim substancje działają kojąco i uspokajająco lecz nie nasennie, wpływają także na pobudzenie apetytu. Jest to czynnik który powoduje powszechne przekonanie o bardzo wysokiej kaloryczności piwa. Przyczynił się do tego z pewnością wizerunek "prawdziwego" piwosza z tzw. piwnym brzuszkiem. Jednak gdybyśmy przeanalizowali jego dietę znaleźlibyśmy w niej wiele rzeczy przy których piwo okazałoby się niewinnym dodatkiem. Piwo samo w sobie nie wpływa na wagę ciała. Wartość kaloryczna jasnego piwa dolnej fermentacji (np. Lech Pils) wynosi około 430 kcal/litr i jest znacznie niższa od wartości kalorycznej mleka, soków owocowych czy napojów słodzonych.
                        Alkohol to najbardziej kontrowersyjny składnik piwa wpływający na jego popularność a jednocześnie przysparzający mu zagorzałych wrogów. Piwo, jak każdy napój alkoholowy niesie ze sobą pewne zagrożenia. Alkohol jest czynnikiem uzależniającym i może spowodować przejście od picia okazjonalnego do picia nawykowego, które z czasem przerodzić się może w nałóg. Tym jednak którzy spożywają go w rozsądnych dawkach może przynosić on korzystne działanie. Badania przeprowadzone w Niemczech wykazały że osoby spożywające piwo w sposób umiarkowany ( w Niemczech oznacza to 1-2l dziennie, jednak w pozostałych krajach Europejskich wartości te są nieco niższe) są narażeni w stopniu 20-50% mniejszym na ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych.
                        Piwo zawiera w sobie ponad 2000 różnych składników. Ich obecność odróżnia ten napój od innych napojów alkoholowych zawierających tzw. puste czyli nie posiadające żadnych składników odżywczych kalorie pochodzące tylko z alkoholu i cukru. Ogromną zaletą piwa jest z pewnością jego różnorodność. Na świecie istnieją 52 gatunki piwa. Chcąc napić się piwa możemy wybierać spośród ponad 40 tyś marek produkowanych na całym świecie. W zależności od surowców użytych do jego produkcji piwo charakteryzuje się określonymi właściwościami smakowo - zapachowymi ale także odżywczymi.



                        sensor
                        Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                        Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Ojej, a ten znowu
                          Za długi tekst dla mnie, oczki bolą
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Simon
                            † 1964-2008 Piwosz w Raju
                            • 2001.02
                            • 993

                            #28
                            Zostawmy te witaminy w spokoju...
                            Piwo to: muzyka...
                            taniec
                            niedzielny mecz
                            poznawanie
                            to miłe chwile spędzone z przyjaciółmi
                            to..
                            emocje !
                            A nie jakieś tam witaminy !



                            Simon

                            Comment

                            • Cordel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.09
                              • 1087

                              #29
                              To dziewczyny mają być pełne witaminy, a nie jakieś piwo
                              "Mam powody
                              Powstrzymywać się od wody.
                              Od wody mnie w brzuchu kole:
                              Pijam tylko alkohole."
                              Jan Lemański

                              Comment

                              • adam16
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.02
                                • 9865

                                #30
                                Sensor - podziwiam Cię. Jeśli chodzi o mnie możesz zamieszczać więcej takich tekstów.
                                Browar Hajduki.
                                adam16@browar.biz
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...