Podsumowując , Pijmy piwko i zyjmy na full
Co daje piwo/w czym pomaga???
Collapse
X
-
Jako Wasz lekarz pierwszego konfliktu, zalecam picie piwa, utrudnia odkładanie kamieni nerkowych ( sok jabłkowy np. przyspiesza ich tworzenie), poprawia cerę, niestety zwiększa też łaknienie....
-------------------------------------------------------------------------
Żrudło ich pochodzi od naturalnych składników użytych do produkcji.
--------------------------------------------------------------------------
Źródło !!!! Kudłaty.....ech...Comment
-
Kudłaty, aleś się rozpisał
Jeśli chodzi o piwo, niezmiernie cieszy mnie fakt, że umrę na raka wątroby, ale za to z baaaardzo zdrowymi nerkamiComment
-
Nie na raka tylko na marskośc, albo stłuszczenie wątroby!
Poza tym dobrze działa na prostatę ale to raczej nie dla Ciebie Marusia
I z piękną gładką cerą! Poza tym ludzie pijący piwo mają skłonności do odkładania ochronnej warstwy tłuszczowej(nie dotyczy ARTa i maryhha) , dzięki temu zmarszczki pojawiają się póżniej i są delikatniejsze!Comment
-
O, to już brzmi całkiem nieźle, zwłaszcza, że zbliżam się do wieku podeszłegoComment
-
Originally posted by Kudłaty
PIWO ... ma dóżą zawartość witamin. Żrudło ich pochodzi od naturalnych składników użytych do produkcji.
Związki mineralne, które są obecne w piwie (około 30 )pochodzą ze słodu.
Krótko mówiąc - piwo produkowane metodami wielkoprzemysłowymi, jest zwykłym napojem alkoholowym nie posiadającym właściwie żadnych cech zdrowotnych, a jedynie kulinarno - towarzyskie.Comment
-
Krzysiu, nie gniewaj się ale muszę zaprotestować!
Witaminy to stosunkowo nieskomplikowane związki chemiczne, które są w stanie przetrwać nie tylko warunki pasteryzacji ale nawet godzinne gotowanie brzeczki. I tak ze słodów, poprzez cały proces warzelniany, trafiają do piwa witaminy z grupy B: pirydoksyna (B6), niacyna, ryboflawina (B2), kwas pantotenowy, biotyna i kwas foliowy. Ba, uważa się nawet,że biodostępnosć kwasu foliowego wzrasta w wyniku obróbki warzelnianej!
Masz rację wskazując że piwo z osadem drozdży zawiera dużo więcej witamin ale nawet w piwie filtrowanym około połowa ryboflawiny pochodzi z drożdży.
Witamina C (E 300), której dodaje sie do piwa jako antyutleniacza jest względnie labilna termicznie ale i tę wprowadza się do piwa przed jego pasteryzacją.
Względy kulinarno-towarzyskie doprawdy wystarczają by piwo pić więc obecnosć w nim witamin (udowodnioną metodami naukowymi) traktujmy jako ekstra bonus.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Głównym surowcem używanym do produkcji piwa jest słód, który jest źródłem węglowodanów, soli mineralnych, mikroelementów, witamin i kwasów organicznych. Słód zawiera też sporą ilość związków z grupy polifenoli, które w organizmie konsumenta przechwytują wolne rodniki których działanie może być rakotwórcze. W tym przypadku piwo działa na organizm ludzki podobnie jak czerwone wino.
Wysoka zawartość wody w piwie ( nawet do 95g w 100g piwa), a także związków mineralnych w niej rozpuszczonych sprawia ze piwo jest napojem doskonale gaszącym pragnienie. Dzięki temu świetnie nadaje się do uzupełniania płynów po długotrwałym wysiłku. Piwo w idealny sposób uzupełnia płyny ustrojowe i zapasy energii. Piwo bezalkoholowe ma dokładnie takie samo ciśnienie osmotyczne jak ludzka krew. Oznacza to że wszystkie jego składniki przedostają się do krwi bezpośrednio nie powodując dodatkowego obciążenia dla organizmu.
Piwo zawiera około 40 związków mineralnych które dostarczają nam energii. Także zawartość witamin w piwie jest całkiem spora. 1 litr tego napoju dostarcza około 200 mg różnych witamin takich jak B6 ( 35% dziennego zapotrzebowania), B2 (20%) , Niacyna (65 %) a także witaminy A,D,E i H. Podobnie ma się rzecz z zawartością związków mineralnych w piwie. 1 litr piwa w dużym stopniu pokrywa zapotrzebowanie na : Magnez ( 50%), Fosfor (40%), i Potas (20%).
Chmiel jest składnikiem używanym do produkcji większości gatunków piw. Zawarte w nim substancje działają kojąco i uspokajająco lecz nie nasennie, wpływają także na pobudzenie apetytu. Jest to czynnik który powoduje powszechne przekonanie o bardzo wysokiej kaloryczności piwa. Przyczynił się do tego z pewnością wizerunek "prawdziwego" piwosza z tzw. piwnym brzuszkiem. Jednak gdybyśmy przeanalizowali jego dietę znaleźlibyśmy w niej wiele rzeczy przy których piwo okazałoby się niewinnym dodatkiem. Piwo samo w sobie nie wpływa na wagę ciała. Wartość kaloryczna jasnego piwa dolnej fermentacji (np. Lech Pils) wynosi około 430 kcal/litr i jest znacznie niższa od wartości kalorycznej mleka, soków owocowych czy napojów słodzonych.
Alkohol to najbardziej kontrowersyjny składnik piwa wpływający na jego popularność a jednocześnie przysparzający mu zagorzałych wrogów. Piwo, jak każdy napój alkoholowy niesie ze sobą pewne zagrożenia. Alkohol jest czynnikiem uzależniającym i może spowodować przejście od picia okazjonalnego do picia nawykowego, które z czasem przerodzić się może w nałóg. Tym jednak którzy spożywają go w rozsądnych dawkach może przynosić on korzystne działanie. Badania przeprowadzone w Niemczech wykazały że osoby spożywające piwo w sposób umiarkowany ( w Niemczech oznacza to 1-2l dziennie, jednak w pozostałych krajach Europejskich wartości te są nieco niższe) są narażeni w stopniu 20-50% mniejszym na ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych.
Piwo zawiera w sobie ponad 2000 różnych składników. Ich obecność odróżnia ten napój od innych napojów alkoholowych zawierających tzw. puste czyli nie posiadające żadnych składników odżywczych kalorie pochodzące tylko z alkoholu i cukru. Ogromną zaletą piwa jest z pewnością jego różnorodność. Na świecie istnieją 52 gatunki piwa. Chcąc napić się piwa możemy wybierać spośród ponad 40 tyś marek produkowanych na całym świecie. W zależności od surowców użytych do jego produkcji piwo charakteryzuje się określonymi właściwościami smakowo - zapachowymi ale także odżywczymi.
sensorDowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.Comment
-
Ojej, a ten znowu
Za długi tekst dla mnie, oczki boląComment
-
Sensor - podziwiam Cię. Jeśli chodzi o mnie możesz zamieszczać więcej takich tekstów.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
Comment