odtworzenie smaku innego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czech2017
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 1

    odtworzenie smaku innego piwa

    Cześć,

    czy trudne jest idealne odtworzenie smaku danego piwa?

    Dla przykładu jeśli bym chciał wyprodukować piwo, które smakowałoby identycznie jak inne piwo dostępne już na rynku, a nie znałbym pełnej dokumentacji procesu oraz surowców użytych w oryginalne, czy dobry fachowiec potrafiłby osiągnąć identyczny smak?

    Nie robię sobie jaj, poważnie pytam, jako laik.

    pozdrawiam z Niemiec, Czech
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    To co piszesz jest praktycznie niemożliwe.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #3
      Jeśli nie są znane proporcje surowców oraz jakie zostały użyte to efekt będzie tylko zbliżony. Po zakończeniu warzenia piwa Smocza Głowa Starego Krakowa próbowałem odtworzyć to piwo z ogólnych informacji jakie znałem. Efekt nie był tożsamy z oryginałem. Nawet znając już zasyp i proporcje kluczowa okazała się woda i jej skład.
      Zatem wg. mnie bez tego efekt będzie podobny, ale nie ten sam.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czech2017 Wyświetlenie odpowiedzi
        Cześć,

        czy trudne jest idealne odtworzenie smaku danego piwa?

        Dla przykładu jeśli bym chciał wyprodukować piwo, które smakowałoby identycznie jak inne piwo dostępne już na rynku, a nie znałbym pełnej dokumentacji procesu oraz surowców użytych w oryginalne, czy dobry fachowiec potrafiłby osiągnąć identyczny smak?

        Nie robię sobie jaj, poważnie pytam, jako laik.

        pozdrawiam z Niemiec, Czech
        Jeśli myślisz o uwarzeniu piwa z jakiegoś browaru w innym, to jest cały szereg, który utrudni tę kwestię:

        - każdy browar ma swoją specyfikę
        - poszczególne właściwości słodów różnią się - nawet tych samych rodzajów. Słody z poszczególnych słodowni mają swoje parametry, które i tak zmieniają się co sezon -
        - nie wiem o jakie konkretnie piwo chodzi, ale też chodzi o konkretną pracę drożdży, utrzymanie odpowiedniej temperatury i czasu warzenia itp. itd.


        Zależy o jakie piwo i w jakiej skali Ci chodzi.
        Oczywiście w warunkach przemysłowych da się stworzyć bardzo podobne piwo np. lagera dolnej fermentacji. Dolna fermentacja generalnie "ujednoliciła" piwa. Jednak w minibrowarze nie uwarzysz piwa warzonego w ogromnym zakładzie itd.

        Zatem im dalej w las tym więcej problemów. Z własnego doświadczenia wiem, że nawet w tym samym browarze trudno jest nieraz odtworzyć po czasie to samo piwo.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          To jest niemożliwe i nie ma co tego roztrząsać.

          Mało tego, nawet jak będziesz miał recepturę to ci się to nie uda.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10782

            #6
            Jak sie nie da?
            połowa sukcesu. Skład i surowce można rozkminić
            Last edited by anteks; 2017-10-24, 20:01.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X