Facebook mi nie pomógł, spróbuję na browar.biz:
Piszę artykuł o starzeniu się piwa wskutek oksydacji, przydałaby by mi się Wasze obserwacje na ten temat
Wyróżnia się 3 fazy życia piwa:
Faza A - piwo świeże, taki smak, jak piwowar zaplanował
Faza B - stopniowe starzenie się piwa - blakną aromaty, maleje goryczka, smak się rozjeżdża, piwo staje się słodsze, karmelkowe, pojawiają się nuty "kociej kuwety", czarnej porzeczki
Faza C - dominujący staje się posmak i aromat utleniony - mokry karton, szmata, sherry.
Spróbujmy oszacować czas trwania tych faz w odniesieniu po polskiego piwa kraftowego. Ja by to widział tak:
Faza A trwa 1-1.5 miesiąca, Faza B dodatkowe 2-3 miesiące. Po 4-5 miesiacach w zasadzie każde piwo ma mocne nuty utlenione.
Jakie jest Wasze zdanie?
Piszę artykuł o starzeniu się piwa wskutek oksydacji, przydałaby by mi się Wasze obserwacje na ten temat
Wyróżnia się 3 fazy życia piwa:
Faza A - piwo świeże, taki smak, jak piwowar zaplanował
Faza B - stopniowe starzenie się piwa - blakną aromaty, maleje goryczka, smak się rozjeżdża, piwo staje się słodsze, karmelkowe, pojawiają się nuty "kociej kuwety", czarnej porzeczki
Faza C - dominujący staje się posmak i aromat utleniony - mokry karton, szmata, sherry.
Spróbujmy oszacować czas trwania tych faz w odniesieniu po polskiego piwa kraftowego. Ja by to widział tak:
Faza A trwa 1-1.5 miesiąca, Faza B dodatkowe 2-3 miesiące. Po 4-5 miesiacach w zasadzie każde piwo ma mocne nuty utlenione.
Jakie jest Wasze zdanie?
Comment