Jak szybko starzeje się piwo kraftowe?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Jak szybko starzeje się piwo kraftowe?

    Facebook mi nie pomógł, spróbuję na browar.biz:

    Piszę artykuł o starzeniu się piwa wskutek oksydacji, przydałaby by mi się Wasze obserwacje na ten temat
    Wyróżnia się 3 fazy życia piwa:
    Faza A - piwo świeże, taki smak, jak piwowar zaplanował
    Faza B - stopniowe starzenie się piwa - blakną aromaty, maleje goryczka, smak się rozjeżdża, piwo staje się słodsze, karmelkowe, pojawiają się nuty "kociej kuwety", czarnej porzeczki
    Faza C - dominujący staje się posmak i aromat utleniony - mokry karton, szmata, sherry.
    Spróbujmy oszacować czas trwania tych faz w odniesieniu po polskiego piwa kraftowego. Ja by to widział tak:

    Faza A trwa 1-1.5 miesiąca, Faza B dodatkowe 2-3 miesiące. Po 4-5 miesiacach w zasadzie każde piwo ma mocne nuty utlenione.

    Jakie jest Wasze zdanie?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    To chyba ciężko ocenić, bo większość nie kupuje hurtowo tych samych piw, by sprawdzać ich kondycję. Duże i średnie browary same to monitorują. A przynajmniej winny to robić.
    Co innego w przypadku własnego piwa domowego, ale to zupełnie inna bajka, bo refermentowane podlegają inaczej starzeniu.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Większość piw kraftowych zachowuje się podobnie do domowych jeśli stały w kartonie a bardzo często półki sklepowe mają tak małe nasłonecznienie, że te dwa-trzy miesiące to tez nic. Powyżej terminów przydatności są przetrzymywane w piwnicach lub lodówkach przez fanatyków wiec też nici z obserwacji bo zasadniczo nie ma czego zaobserwować.
      Ciężka sprawa...
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12565

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        Spróbujmy oszacować czas trwania tych faz w odniesieniu po polskiego piwa kraftowego. Ja by to widział tak:

        Faza A trwa 1-1.5 miesiąca, Faza B dodatkowe 2-3 miesiące. Po 4-5 miesiacach w zasadzie każde piwo ma mocne nuty utlenione.
        Ale przecież wiesz, że trudno ujednolicić termin do wszystkich piw. Wpływa na to m. in. skład, ekstrakt - woltaż, sposób przechowywania (na który producent nie ma często wpływu).
        Żeby to dokładnie sprawdzić piwo musi być moim zdaniem w tych samych warunkach.

        Comment

        • LubieStrongi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2016.02
          • 197

          #5
          Jeszcze są fazy życia piwa jako marki.

          A - zapowiedź, że piwo powstaje, nie można się go doczekać,
          B - premiera, wszyscy kupują i oceniają,
          C - codzienność, wszyscy piją i nikogo to nie dziwi
          D - przesycenie, kiedy wszyscy mają dość kupowania danego piwa, bo go jest za dużo i wypili go za dużo też.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X