oszustwo na alkoholu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotr12341
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 1

    oszustwo na alkoholu?

    Witam. Ostatnio z kolegą rozmawialiśmy na temat tanich wysokoprocentowych piw typu karpackie 9% czy vip z biedronki. Kumpel twierdzi, że producenci oszukują na takich tanich piwach z ilością alkoholu... Ja sam nie wiem co o tym myśleć.. Twierdzi,że tanie mocne piwa maja zawyżony procent alkoholu.

    Ja pijąc różne piwa mam podobną opinię... chociaz sam nie wiem
    Nie znam się na produkcji piw ale mi się wydaje, że te tanie mocne piwa.. ten zapach spirytusu, mocnego alkoholu to jest po prostu jakiś aromat a nie mocny alkohol.

    Do tego zauważyłem, że czuję większą moc np 2 żywców 5% niż 2 karpackich 9% van pura. Czy to mylne wrażenie?
    Last edited by piotr12341; 2017-12-22, 16:47.
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

    #2
    Nikt Ci tutaj nie odpowie na to pytanie bo źle zaadresowane.
    My jesteśmy koneserami, alkohol nas nie obchodzi i nie dla niego kupujemy piwo. Brzydzimy się alkoholików szczególnie tych stukających tanie strongi ze Stonek.
    Pijemy by wyczuć masełko, mokrą szmatę i mokrego psa. Lubimy nurzać nochale w sniferach a po ich ogrzaniu wciągać orzechowe i waniliowe nuty.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • gumball
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.06
      • 119

      #3
      Piwo, które ma podane na etykiecie 9% może mieć faktycznie 8% (albo 10%). 1% to margines błędu. W piwach poniżej 5,5% ten margines wynosi 0,5%.
      piwo - to lubię!

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #4
        Ten zapach spirytusu to zapewne:
        zbyt wysokie odfermentowanie,
        zbyt wysoka temperatura fermentacji, celem jej przyśpieszenia,
        surowce niesłodowane.

        Comment

        • beerek62
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2010.04
          • 1045

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
          Pijemy by wyczuć masełko, mokrą szmatę i mokrego psa.
          Zapomniałeś o :
          - mokrym kartonie
          - pocie kierowcy TiR-a
          - karmie dla wszelkiej maści kóz, krów, baranów, owiec
          - starych bandażach
          - bakelicie
          - zapachu wioski spalonej przed tygodniem
          - zapachu wszystkich myszy z browaru

          Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
          Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

          Comment

          • Lhunbleidd
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.06
            • 196

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beerek62 Wyświetlenie odpowiedzi
            Zapomniałeś o :
            - mokrym kartonie
            - pocie kierowcy TiR-a
            - karmie dla wszelkiej maści kóz, krów, baranów, owiec
            - starych bandażach
            - bakelicie
            - zapachu wioski spalonej przed tygodniem
            - zapachu wszystkich myszy z browaru

            A gwoździe gdzie?
            A co do tematu, to wątpię w masowe oszustwa w branży gdzie wyrywkowa kontrola polegająca na zakupieniu trzech próbek za 1,50 zł / szt i sprawdzeniu w labie zaprowadziłaby producenta na szafot (już widzę tabuny koneserów pod drzwiami browaru bo Karpackie miało 7,5% zamiast 9%!!!)

            Comment

            Przetwarzanie...
            X