Był Reden w Chorzowie, potem w lecie 2014 narodził mu się "brat" w Świętochłowicach, gdzie miałem okazję uczestniczyć w warzeniu pierwszej historycznej warki
Po kilku tygodniach świętochłowickie piwa były już na rynku i od razu zdobyły uznanie piwoszy.
Nic dziwnego, bo pod troskliwą ręką panów Łazinki i Strzelczyka "dziecko" szybko rosło, krzepło, aż starszego brata trzeba było opuścić i się usamodzielnić, a nawet zmienić nazwę - takie życie. Choć niektórym (także na tym forum) było to bardzo nie w smak, to teraz raczej nie marudzą.
Starszy Reden nie został na lodzie, Luklaz zostawił następcę w osobie Pawła, który jako pilny uczeń mistrza godnie kontynuuje piwowarskie dzieło w Chorzowie.
Wraz z kolejnymi pomysłami na nowe piwa, sukcesami w postaci nagród nie tylko na polskich ale i światowych festiwalach, a co za tym idzie coraz to wzrastającymi zamówieniami, zapadła decyzja o rozbudowie ReCrafta, która właśnie w styczniu 2018 została zakończona. Przeznaczono do tego celu sąsiednią halę, wcześniej służącą innej produkcji. W hali gdzie przed 3,5 roku zaczął działać browar, obecnie w miejscu tanków znajduje się linia rozlewnicza butelek (beczkownia jest w innym pomieszczeniu), jest też miejsce na warsztat produkujący minibrowary zamówione przez innych odbiorców. Na starym miejscu pozostała warzelnia (kadź zacierna 25 hl, kocioł warzelny 23 hl) oraz zbiorniki gorącej i lodowej wody.
Główna "aleję" nowego browaru tworzy 18 takofermentorów o pojemności 50 hl (robocza 44 hl) ustawionych w dwóch rzędach, a wzdłuż nich po bokach 2x po 6 sztuk tanków leżakowych 40 hl + kolejne 4 prostopadle od strony warzelni. Jest też oczywiście miejsce na drewniane beczki po różnych trunkach gdzie leżakują specjalne wersje piw.
Zależnie od rodzaju, piwa fermentują w stożkach około 7-10 dni, po czym przeważnie trafiają do leżaków na dojrzewanie.
Ciekawym nabytkiem jest filtr wirowy pochodzący z niemieckiej firmy Westfalia Separator. Choć jego rok budowy to 1980, jest bardzo wydajny i dzielnie się sprawuje.
Tak więc moc browaru jest teraz czterokrotnie większa niż przy starcie w 2014, co dobrze wróży na okoliczność piwnych nowości i ogólnie dostępności piw. Luklaz, Promil03 - wielkie dzięki za zaproszenie do już w pełni "dorosłego" ReCrafta i późniejsze wspólne piwkowanie (trochę nadrobiliśmy Waszą nieobecność na Zlocie). Życzę Wam i reszcie ekipy dalszych sukcesów w rozsławianiu polskiego (Re)craftu.
Fotki w galerii:
Po kilku tygodniach świętochłowickie piwa były już na rynku i od razu zdobyły uznanie piwoszy.
Nic dziwnego, bo pod troskliwą ręką panów Łazinki i Strzelczyka "dziecko" szybko rosło, krzepło, aż starszego brata trzeba było opuścić i się usamodzielnić, a nawet zmienić nazwę - takie życie. Choć niektórym (także na tym forum) było to bardzo nie w smak, to teraz raczej nie marudzą.
Starszy Reden nie został na lodzie, Luklaz zostawił następcę w osobie Pawła, który jako pilny uczeń mistrza godnie kontynuuje piwowarskie dzieło w Chorzowie.
Wraz z kolejnymi pomysłami na nowe piwa, sukcesami w postaci nagród nie tylko na polskich ale i światowych festiwalach, a co za tym idzie coraz to wzrastającymi zamówieniami, zapadła decyzja o rozbudowie ReCrafta, która właśnie w styczniu 2018 została zakończona. Przeznaczono do tego celu sąsiednią halę, wcześniej służącą innej produkcji. W hali gdzie przed 3,5 roku zaczął działać browar, obecnie w miejscu tanków znajduje się linia rozlewnicza butelek (beczkownia jest w innym pomieszczeniu), jest też miejsce na warsztat produkujący minibrowary zamówione przez innych odbiorców. Na starym miejscu pozostała warzelnia (kadź zacierna 25 hl, kocioł warzelny 23 hl) oraz zbiorniki gorącej i lodowej wody.
Główna "aleję" nowego browaru tworzy 18 takofermentorów o pojemności 50 hl (robocza 44 hl) ustawionych w dwóch rzędach, a wzdłuż nich po bokach 2x po 6 sztuk tanków leżakowych 40 hl + kolejne 4 prostopadle od strony warzelni. Jest też oczywiście miejsce na drewniane beczki po różnych trunkach gdzie leżakują specjalne wersje piw.
Zależnie od rodzaju, piwa fermentują w stożkach około 7-10 dni, po czym przeważnie trafiają do leżaków na dojrzewanie.
Ciekawym nabytkiem jest filtr wirowy pochodzący z niemieckiej firmy Westfalia Separator. Choć jego rok budowy to 1980, jest bardzo wydajny i dzielnie się sprawuje.
Tak więc moc browaru jest teraz czterokrotnie większa niż przy starcie w 2014, co dobrze wróży na okoliczność piwnych nowości i ogólnie dostępności piw. Luklaz, Promil03 - wielkie dzięki za zaproszenie do już w pełni "dorosłego" ReCrafta i późniejsze wspólne piwkowanie (trochę nadrobiliśmy Waszą nieobecność na Zlocie). Życzę Wam i reszcie ekipy dalszych sukcesów w rozsławianiu polskiego (Re)craftu.
Fotki w galerii: