Żywiec, ks. Prałata Stanisława Słonki 22A, Beskidzki Browar Rzemieślniczy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jaroslav
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    🍼
    • 2005.10
    • 967

    Żywiec, ks. Prałata Stanisława Słonki 22A, Beskidzki Browar Rzemieślniczy

    Najmniejszy i jeden z najnowszych browarów rzemieślniczych w Polsce.
    Znajduje się on 5 minut spaceru od dworca w Żywcu na ulicy ul. ks. Prałata
    Stanisława Słonki 22A. Założony przez dwóch piwowarów domowych,
    którzy swoje hobby postanowili zamienić w pełnoprawne zajęcie zawodowe.

    Jest to zupełnie nowe podejście do piwowarstwa komercyjnego w naszym kraju.
    Bez wykładania monstrualnych środków na rozpoczęcie działalności powstał browar o
    jednorazowym wybiciu ok. 60l. Warzenie odbywa się w 100l nierdzewnych garnkach
    umieszczanych na taboretach gazowych zasilanych z butli. Browar posiada kilka niezależnie
    chłodzonych pomieszczeń, co sprawia że chłopaki mają możliwości fermentacji piw górnej i
    dolnej fermentacji jednocześnie. Całość procesu produkcji piwa jest bardzo zbliżona
    wielkością i zastosowanymi rozwiązaniami do browarnictwa domowego. Legalizacja trwała
    8 miesięcy, myślę jednak że browar przetarł nowe szlaki.
    Czy w polskiej rzeczywistości inicjatywa tej wielkości ma prawo bytu na dłuższą metę?
    Nie ukrywam, że trzymam kciuki za pozytywny rozwój sytuacji. Data powstania Beskidzkiego
    Browaru Rzemieślniczego, może być znaczącą w historii naszej piwnej rewolucji.

    Browar posiada ogromną swobodę w doborze warzonych styli i właściciele nie ukrywają,
    że z tych możliwości będą korzystać. Od pomysłu na piwo do realizacji mogą upłynąć
    jedynie godziny. Pierwsze warki to w większości piwa nowej fali: wybitny new england,
    bardzo dobre citra single hop oraz american pale ale; jest też klasyczna pszenica.
    Nazwy piw nawiązują do szczytów Beskidu Żywieckiego np. Trzy Kopce czy Tyniok
    (piwa dostępne są w schronisku na Hali Lipowskiej).
    Na premierę czekały już piwa w stylach grodziskie, braggot czy leżakowany z płatkami
    dębowymi porter bałtycki (ja zostałem nieoficjalnie poczęstowany wersją standardową -
    chapeau bas).
    Wykorzystanie szablonu pozwala na dodruk nowych wzorów etykiet w samym browarze.
    Część piwa jest rozlewana również do petainerów.


    W galerii znajdują trzy moje zdjęcia:


  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10785

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav Wyświetlenie odpowiedzi
    Część piwa jest rozlewana również do petainerów.

    przy takim wybiciu to do jednego petainera
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Jaroslav
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      🍼
      • 2005.10
      • 967

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      przy takim wybiciu to do jednego petainera
      Chłopaki twierdzą, że ich rekord to trzy warki na dobę. Ten model wymaga dużo pasji,
      samozaparcia i pracowitości.

      Comment


      • #4
        Napisz coś więcej o fermentowni. Jakich fermentorów używają?

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19274

          #5
          Owszem jak ktoś chce się w to bawić jako uzupełnienie innej pracy i obsługiwać "wokół komina" to dobry przykład, że można (choć niekoniecznie w całej Polsce). Ale browary do 250-300 litrów jeśli chcą trochę w światku rzemieślniczym podziałać to prędzej czy później zmienią sprzęt na większy. 3 lub 2 warzenia na dzień/tank uważam, za zbyt obciążające. Przez pierwsze miesiące może będzie to cieszyć, ale potem okaże się męczarnią.
          Tym niemniej szacun, że w kolejnym miejscu powstaje malutki browar prowadzony i założony przez piwowarów domowych.
          Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2018-09-03, 07:23.

          Comment

          • Jaroslav
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            🍼
            • 2005.10
            • 967

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wizi Wyświetlenie odpowiedzi
            Napisz coś więcej o fermentowni. Jakich fermentorów używają?
            Znalazłem zdjęcie w sieci, które obrazuje jak to dokładnie wygląda:
            Attached Files

            Comment


            • #7
              Dzięki. Zupełnie jak w browarze domowym

              Comment

              Przetwarzanie...
              X