Niestety zauważyłem, że w budżetowych IPA/APA/stoutach z browarów regionalnych nie jest używany jako bazowy słód pale ale, ale pilzneńskim. Czy to faktycznie taka oszczędność? Bo umówmy się, tym piwom trochę brakuje do rasowych "rzemieślników".
APA/IPA na pilzneńskim zamiast pale ale
Collapse
X
-
Akurat przy warzeniu APA czy AIPA wydatek na słód to Pan Pikuś w porównaniu do wydatku na chmiel. Ale odpowiednik najpowszechniej używanego w USA do piw w tych stylach słodu pale to nasz pilzneński. "Pale" to nie to samo co "pale ale". Oni to rozróżniają na: pale - zwykły słód jasny jęczmienny, pale ale - słód w stylu angielskim. Więc jeśli w przepisie jest "pale malt" - to jest jasny bazowy (u nas pilzneński, lagerowy). Fakt że do piw w stylach APA i AIPA zazwyczaj dodaje się jakiegoś słodu dla kontry do goryczki, jak np.: wiedeński, monachijski czy jasny karmelowy. Używając w zasypie trochę słodszego i ciemniejszego od pilzneńskiego słodu pale ale można z tego dodatku zrezygnować.
Reasumując: do takich piw można używać zarówno pale ale jak i pilzneńskiego. Jednak niektóre tanie pilzneńskie dają silną nutę zbożową, co trzeba kontrować użyciem słodów specjalnych albo dłuższym gotowaniem - więc to żadna oszczędność. Ja zasadniczo słodu pale ale używam do piw w stylu angielskim (bitter, IPA, stout) a APA i AIPA warzę na tym co akurat mam pod rękąPodejrzewam że tak też jest w niektórych browarach. Skoro mają silos na słód podstawowy (najczęściej pilzneński) to nie ma sensu utrudniać sobie życia i do APA czy AIPA sypać ręcznie coś innego. Nie o charakter słodowy w tych piwach chodzi.
Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2018-11-12, 01:09.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
Related Topics
Collapse
-
Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasny, żółto złoty.
Aromat - cytrusy.
Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...-
Channel: Anglia
2024-11-27, 15:56 -
-
Browar z okolic Göteborga warzący od 2012 r.
Alk. 4,2%
IBU 30
https://www.poppels.se/produkt/session-ipa/
Browar warzy jeszcze lżejsze piwo tego typu: Session IPA 3,5%
Aromat - chmielowy, trochę ziół, kwaskowe śliwki, ciut cytrusów, leciutki...-
Channel: Szwecja
2025-02-26, 23:42 -
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
https://www.100blumen.at/
ekstr. 10,2%
alk. 4,3%
Aromat - chmielowy, ale wyraźnych owocowych tonów chmielu El Dorado nie wyczułem,...-
Channel: Austria
-
-
O tym południowo-morawskim browarku, lokalu i miejscu więcej tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice
Ekstr. 14%
Alk. 6,3%
IBU 55
Chmiele: Agnus,...-
Channel: Czechy
-
-
O tym ciekawym browarze, a właściwie dwóch browarach na jednym miejscu więcej tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...amen-nad-lipou
Chmiele z Nowej Zelandii: Nelson Sauvin i Motueka
12% ekstr.
5,5% alk.
55 IBU
Aromat - wyraźny chmiel,...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment