Kiedyś znalazłem taką informację, jak się nazywa piwo w innych językach. Myślę, że taka wiedza może się przydać, więc przytaczam poniżej. Nie dam jednak głowy, że wszystko jest bezbłędnie. Jeżeli ktoś ma wiedzę, jak jest w jeszcze innych językach, proszę o wpisy. Zwłaszcza chodzi mi o albański, ki-swahili i Navaho, a z języków martwych etruski i sanskryt.
Piwo w innych językach
Collapse
X
-
afrikaans - bier
chiński - pi jiu
kreolski - byè
duński - øl
angielski - beer
fiński - olut
francuski - bière
hawajski - bia nui
waloński - bier
irlandzki - beior
islandzki - bj6r
włoski - birra
japoński - biiru
jidisz - bir
chiński kantoński - be jáu
kataloński - cervesa
koreański - maek-ju
polski - piwo
portugalski - cerveja
rumuński - bere
rosyjski - piva
szwedzki - øl
hiszpański - cerveza
-
-
jeśli chodzi o chiński to co napisał Krzyś to część prawdy.
Pisownia jest wiadomo znakami, a jak napiszę to prześlę w załączniku, ale czytać należy pi jiu jako phi dźioł. Dokładnie w ten sposób. W kantońskim jest podobnie, ale jak sprawdzę to Wam napiszę.
Comment
-
-
albański - Birre (z dwoma kropeczkami nad E, niestety tej literki nie mam, raczej mam ale nie chce mi sie szukacGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
uzbecki - pivosi
estoński - õlu
hebrajski - בירה (wym. bira)
esperanto - biero
łacina - cer(e)visia
perski - âbe jow (transkrypcja)
urdu - aab ja'u
hindi - biyara
swahili - pombe
Może się komuś przyda
Comment
-
-
Postanowiłem zasięgnąć opinii fachowców. Na razie otrzymałem uprzejmą odpowiedż (którą poniżej przytaczam), że zajmą się mym problemem wkrótce.
Diolch am eich neges. Bydd un o'n ymgynghorwyr yn ateb eich
ymholiad yn y man. Os ydych wedi archebu llenyddiaeth trwy'r post,
byddwn yn ei danfon atoch cyn gynted ag sy'n bosibl.
Edrychwn ymlaen at eich croesawu i Gymru.
Comment
-
Comment