Zajęli się szybko i otrzymałem potwierdzenie, że cwrw to piwo po walijsku.
Piwo w innych językach
Collapse
X
-
Z pierwszej ręki ( bo od native speakera ) mam te info w języku ZULU. W tym mówionym języku ( poniższy zapis to forma fonetyczna) funkcjonują 2 określenia dla piwa: CZUALA i GOLOKO. Było też i osobne określenie dla piwa domowego, ale z racji na specyficzne głoski wystepujące w tym wyrazie (kto zna zulu ten wie o co chodzi) nie da się go w żaden sposób przedstawić.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy
Nie wiedziałem że Walijczycy mają skłonność do wyrazów bezsamogłoskowych. Jak to odczytać?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Renegatirlandzki (gealic) - piwo warzone w domu (czyli jak nasze) - beoir bhaile
Slainté!
RenePytałem oczywiście autochotonow i - o zgrozo - żaden nie wiedział (ale to ogólnie dotyczy znajomości a właściwie nieznajomości ojczystego języka wśrod Iroli). Jak się to wymawia ? Czy chodzi to konkretnie i wyłącznie o piwo warzone chałupniczo w domu czy jest to ogolne okreslenie piwa a więc i takiego "przemyslowego" , masowego z browaru ? Twoją informację postaram się jeszcze zweryfikować jak dorwę tutaj stosowny słownik.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
pruski:
piwo - piws
piwo wodniste - skinkisGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Czyli jednym słowem włoscy faszyści zanieśli do Etiopii cywilizacjęOstatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-11-09, 15:32.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumCzyli jednym słowem włoscy faszyści zanieśli do Etiopii cywilizację
Być może to słowo wnieśli przy pierwszej próbie podboju Etiopii w latach 1894-96.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Przeczytałem 2 razy wątek i stwierdziłem, że brakuje tu naszego zachodniego sąsiada:
niemiecki - bier.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl...niemiecki - bier
Ale nie atakuję Cię jakoś szczególnie zapiekle. W słownikach sieciowych niemieckie rzeczowniki pisane są bardzo często z małej litery i bez rodzajnika.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekJeśli już, to das Bier.
Ale nie atakuję Cię jakoś szczególnie zapiekle. W słownikach sieciowych niemieckie rzeczowniki pisane są bardzo często z małej litery i bez rodzajnika.Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2006-11-25, 09:51."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment