Sprzęt do browaru restauracyjnego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jednopivkonevadi-_
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.03
    • 3

    Sprzęt do browaru restauracyjnego

    Witam serczenie wszystkich forumowiczów,
    Mam pytanie:
    Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
    Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym?
    W sensie jeżeli założyłbym działalność gospodarczą (mały browar restauracyjny), mogę użyć kilku sztuk tego sprzętu zamiast jednego kotła o wydajności ~ 100l/200l za kwotę dziesięć razy większą (+oczywiście fermentory, sprzęt do kegowania itd.)
    Niestety nie stać mnie na sprzęty klasy "schulz".
    Zależy mi na odpowiedzi na pytanie czy takie kotły są zgodne z atestami (i wszystkim innym co potrzebne), które dopuszczają sprzedaż piwa z tych kotlów właśnie w browarze restauracyjnym.

    Pozdrawiam!
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    Jeden z browarów restauracyjnych zaczynał ze zwykłymi garnkami (nie pomnę który), a Beskidzki używa plastikowych fermentorów w swym równie niewielkim browarze. Kilka browarów zaczynało z warzelniami wielkości poniżej 200 litrów, ale moim zdaniem 50-tka czy 30-tka szybko okaże się mało wydajna w restauracji. To już lepiej kupić większego Speidla 200 litrów jak w Sulistrowczkach (Zielone Wzgórze).
    Jeśli już prowadzisz restauracje to wiesz ile Ci schodzi piwa. Policz ile musiałbyś zrobić warek tymi małymi! Oczywiście można. Łyżką ze strumienia też można nosić zamiast wiadra wodę. Tylko po co?

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #3
      Taki jak tu sprzęt to koszt 80-85 tyś.
      Last edited by e-prezes; 2019-03-29, 11:47.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

        #4
        Zanim zaczniesz zapytaj w urzędzie jak zapatruja się na pomysł. Czy zatwierdzą taki garnek i jak wygląda sprawa zbiorników fermentacyjnych. Jeden urząd wymaga nierdzewki zwymiarowanej przez gum inny pozwala fermenowac we wiadrach. Moim zdaniem sprzęt 80-100l to minimum
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19269

          #5
          Ale przy założeniu, że zbiorniki masz na dwa warzenia?! Od biedy na starcie robisz na pół zbiornika (jedno warzenie), a jak się rozkręci dostawiasz zbiorniki fermentacyjne i napełniasz je 2 warzeniami. Sam jako minimum uważam warzelnię 250 litrów.
          Last edited by e-prezes; 2019-03-31, 20:13.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X