Witam serczenie wszystkich forumowiczów,
Mam pytanie:
Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym?
W sensie jeżeli założyłbym działalność gospodarczą (mały browar restauracyjny), mogę użyć kilku sztuk tego sprzętu zamiast jednego kotła o wydajności ~ 100l/200l za kwotę dziesięć razy większą (+oczywiście fermentory, sprzęt do kegowania itd.)
Niestety nie stać mnie na sprzęty klasy "schulz".
Zależy mi na odpowiedzi na pytanie czy takie kotły są zgodne z atestami (i wszystkim innym co potrzebne), które dopuszczają sprzedaż piwa z tych kotlów właśnie w browarze restauracyjnym.
Pozdrawiam!
Mam pytanie:
Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym?
W sensie jeżeli założyłbym działalność gospodarczą (mały browar restauracyjny), mogę użyć kilku sztuk tego sprzętu zamiast jednego kotła o wydajności ~ 100l/200l za kwotę dziesięć razy większą (+oczywiście fermentory, sprzęt do kegowania itd.)
Niestety nie stać mnie na sprzęty klasy "schulz".
Zależy mi na odpowiedzi na pytanie czy takie kotły są zgodne z atestami (i wszystkim innym co potrzebne), które dopuszczają sprzedaż piwa z tych kotlów właśnie w browarze restauracyjnym.
Pozdrawiam!
Comment