Szkoda, że tak wyszło. Mąż na nich liczył :<
Mazurska Manufaktura S.A. - JURAND POWRACA !
Collapse
X
-
Nie wiem czym się tu jarać skoro nie ma żadnych (?) planów uruchomienia browaru w Szczytnie
Nazwę piwa taką czy inną może sobie nadać każdy browar jeśli ma do tego prawo choć i bezprawnie nieraz do tego dochodziło. Etę na kościerzyńskiego Juranda widziałem. Ściągnięte logo browaru w Szczytnie oraz identyczny font liter w marce piwa. Klasyczna samolepa używana przez browary rzemieślnicze.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Kupiłem dziś Juranda w moim Ełku, piwo ma 4,2% alk i 10% ekstraktu. Kapsel Juranda ze Szczytna, prosta etykieta i dokładny skład, w tym podane chmiele Hallertauer i Aurora.
Piana biała i bardzo wysoka, drobne pęcherzyki.
W zapachu trawa i zioła, trochę niestety warzywek.
W smaku wodniste z lekką goryczką, dobrze orzeźwia, lepsze na lato niż dziś przy mrozie na Mazurach.
Sympatyczne piwo z zachodnich Mazur wypite na wschodnich Mazurach, termin do październik 2021.
Comment
-
-
Informacyjnie , gdzie jest produkowane
Michał Napiórkowski
nie będziemy warzyć usługowo w Czarnkowie ale będzie to robił nasz zespół od a do z na naszych półproduktach tylko wynajmując instalacje.
Zależy mi na kontroli całego procesu przy okazji szkoląc zespół który z czasem będzie pracował w Szczytnie
Powoli browar w Szczytnie staje się faktem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Puszek_72 Wyświetlenie odpowiedziInformacyjnie , gdzie jest produkowane
(...)
nie będziemy warzyć usługowo w Czarnkowie ale będzie to robił nasz zespół od a do z na naszych półproduktach tylko wynajmując instalacje.
Zależy mi na kontroli całego procesu przy okazji szkoląc zespół który z czasem będzie pracował w Szczytnie
Powoli browar w Szczytnie staje się faktem
Oczywiście, że nie będą warzyć w Czarnkowie. Browar nie jest przystosowany do warzenia kontraktowego. Będą warzyć w Kamionce. To raz, a dwa. Tyle szumu medialnego a oni dopiero szykują przetarg na kupno sprzętu. Można się załamać....
Comment
-
-
Hmm, nie wiem może powinno być w nowym wątku ale firma ta sama, reaktywować Browary Bydgoskie i markę Bractwo
Czy to reaktywacja raczej nowa forma
"Trwająca od wielu miesięcy pandemia zmusiła wiele, zwłaszcza mniejszych browarów do zamknięcia. Chcąc ratować polskie marki naszym pierwszym pomysłem było przejęcie jednego z upadających browarów. Przez wiele tygodni badaliśmy rynek i szukaliśmy potencjalnych okazji inwestycyjnych. Dodam, że poszukiwaliśmy browarów o mocy powyżej 10 tys. hl, jako że cechuje je stabilizacja, która uwidoczniła się szczególnie w minionym roku. Ostatecznie, nasze kalkulacje i obserwacje skierowały nas do kolejnego pomysłu, czyli odbudowy kolejnego po Szczytnie historycznego Browaru. Nie bez znaczenia jest tu moje pochodzenie i miejsce zamieszkania – podobnie jak w przypadku Szczytna i tutaj kierowałem się także (poza solidną kalkulacją biznesową) sentymentem
Tym samym mam przyjemność ogłosić, że zamierzamy reaktywować Browary Bydgoskie i markę Bractwo. Kilka słów o historii. Zostały one założone w 1858 roku, w 1992 roku zostały sprywatyzowane i przyjęły nazwę „Kujawiak Browary Bydgoskie”. W 2006 roku zostały zamknięte przez Grupę Żywiec, a trzy lata później główny budynek Browaru w Bydgoszczy został zburzony. Znaleźliśmy już atrakcyjną lokalizację pod tę inwestycję w Parku Przemysłowym w Bydgoszczy. Nabyliśmy stary bunkier poniemiecki o powierzchni niemal 700 m2. Kupiliśmy też odpowiednią instalację o mocy na poziomie 20 tys. hl/rok, która zostanie sprowadzona z upadłego browaru w Niemczech. Chcę tylko podkreślić, że realizacja tej inwestycji jest dużo bardziej atrakcyjna pod kątem finansów niż przejęcie wspomnianych, upadających browarów. Zakładamy, że Browar zostanie uruchomiony na przełomie 3. i 4. kwartału 2021 r., czyli zbiegnie się to w czasie z uruchomieniem Browaru w Szczytnie. Same piwo Bractwo, podobnie jak Juranda, chcemy wypuścić na rynek wcześniej.
"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziJa się tylko zastanawiam jak GŻ to przyjmie bo Bractwo Kurkowe było produkowane także za ich kadencji, więc maja chyba prawa do marki.
A piwo takie sobie.
5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
Comment