Chyba nie ma takiego tematu ale jednak jeśli jest to proszę o usunięcie mojego wątku albo połączenie z istniejącym.
Chodzi o browary, czy to restauracyjne czy rzemieślnicze jakie upadły już po wybuchu tzw rewolucji kraftowej w naszym kraju. Trudno dokładnie wydatować kiedy taka rewolucja wybuchła ale generalizując przyjmijmy że po 2005 roku.
Nie piszmy tu o browarach koncernowych, browarach średnich czy browarach małych nawet takich powstałych w latach 1991-2000/2004.
Ja na szybko z głowy to na pewno wiem o:
restauracyjne
- Kameralna w Warszawie (chyba wiosną 2014)
- Zamość
- Haust w Zielonej Górze
- Grill de Brasil w Łodzi
- Bierhalle w Warszawie-Wilanowie (maj 2019)
nie wiem czy po przerwie reaktywował się Spiż w Katowicach
rzemieślnicze
- Bocian w Kałuszynie (jakoś na początku 2018)
- Relakspol w Krakowie (chyba już po 2005 to było)
Jeśli browar zmienia jedynie nazwę/właściciela ale nawet z jakąś tam przerwą funkcjonuje dalej to o takich nie wspominajmy. Chodzi o takie przypadki jak lubelskie Bierhalle/Alan Hugs czy Bierhalle z Nowego Sącza. Podobno wilanowskie Bierhalle ma nadal warzyć piwo pod nową nazwą ale na chwilę obecną nie ma tam z tego co wiem żadnej działalności o warzeniu nie mówiąc.
Chodzi o browary, czy to restauracyjne czy rzemieślnicze jakie upadły już po wybuchu tzw rewolucji kraftowej w naszym kraju. Trudno dokładnie wydatować kiedy taka rewolucja wybuchła ale generalizując przyjmijmy że po 2005 roku.
Nie piszmy tu o browarach koncernowych, browarach średnich czy browarach małych nawet takich powstałych w latach 1991-2000/2004.
Ja na szybko z głowy to na pewno wiem o:
restauracyjne
- Kameralna w Warszawie (chyba wiosną 2014)
- Zamość
- Haust w Zielonej Górze
- Grill de Brasil w Łodzi
- Bierhalle w Warszawie-Wilanowie (maj 2019)
nie wiem czy po przerwie reaktywował się Spiż w Katowicach
rzemieślnicze
- Bocian w Kałuszynie (jakoś na początku 2018)
- Relakspol w Krakowie (chyba już po 2005 to było)
Jeśli browar zmienia jedynie nazwę/właściciela ale nawet z jakąś tam przerwą funkcjonuje dalej to o takich nie wspominajmy. Chodzi o takie przypadki jak lubelskie Bierhalle/Alan Hugs czy Bierhalle z Nowego Sącza. Podobno wilanowskie Bierhalle ma nadal warzyć piwo pod nową nazwą ale na chwilę obecną nie ma tam z tego co wiem żadnej działalności o warzeniu nie mówiąc.
Comment