Piwo z kukurydzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szostak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 1176

    #1

    Piwo z kukurydzy

    Ponoc browary calkiem na serio przymierzają się, by wzorem jankesów i Kielc częśc słodu zastąpować grysem kukurydzianym. Bo to obniża koszty produkcji. Przjrzałem kilkanaście postów na temat oceny piwa z dodatkierm kukurydzy i w większości przypadków ocena jest równoznaczna z wieszaniem psów na wyrobie.
  • marcopolok
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 2339

    #2
    Re: Piwo z kukurydzy

    szostak napisał(a)
    Ponoc browary calkiem na serio przymierzają się, by wzorem jankesów .

    Czego ci amerykanie jeszcze nie wymyślą


    potem się dziwią że noramalnego,przeciętnego, wierzącego Araba szlag trafia na samą myśl o Hameryce
    bez brody...

    Comment

    • Krotoszyniak
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.08
      • 516

      #3
      Tylko masowka w Ameryce pozwala sobie na takie eksperymenty (no bo o kilka centow taniej na HL) , zad3en szanujacy sie browar tego nie czyni ...
      Admin z Ratebeera
      Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
      Poromotor piwnej Polski na swiat :)

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        A ja lubię piwa kukurydziane. Ale tylko jako odmianę, a nie podstawę diety piwnej.

        Comment

        • Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

          #5
          Grys kukurydziany jest juz w krajowych browarach w szerszym użyciu niz myslicie - stosuje go także np Warka, EB, Brok.
          Dodatek kukurydzy jako surowca niesłodowanego wcale nie musi oznaczać piwa gorszego.Kukurydza wnosi też do piwa cos smakowo - byle by jej nie za wiele !
          Mniej ciekawe byłoby dodawanie ryżu.
          A zupełnie nieciekawe jest dodawanie zbożowych syropów glukozowych, maltozowych, itp. co zresztą ma już w kraju miejsce.
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

          Comment

          • Ethanol
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 2

            #6
            NIE LUBIE - tych mexykanskich kukurydzianych siusiek.
            a niektore male, kameralne jankeskie browarki sa calkiem calkiem

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Podobno Zielona Góra już na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych stosowała spory dodatek kukurydzy, takie krążyły wówczas plotki. Strasznie to piwo przeklinano, bo rzeczywiście taka Sobótka w porównaniu z zielonogórskim fullem to była ambrozja.

              Comment

              • jacek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2001.08
                • 210

                #8
                da się wypić

                Wypić się toto da, ale po co?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • bastion
                  Ukraina, Kijów, Revuckovo 15a, Bar Kult.
                  bastion
                  Duży barak stłamszony wręcz przez okalające go wielkie blokowiska, był celem mojej wizyty po kijowskich mikrusach. Okolica taka sobie, a żar lał się z nieba niemiłosiernie.
                  Wręcz wymarzony czas na przepłukanie gardła czymś chłodnym z pianką.

                  Wnętrze zastawione jest...
                  2023-07-09, 16:39
                • darekd
                  Kaiser Bräu [Schinner], Urstoff
                  darekd
                  To piwo było kiedyś opisywane tu:

                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hinner-urstoff

                  Tylko, że obecnie nie warzą w Bayreuth (Górna Frankonia), tylko w Neuhaus an der Pegnitz (Środkowa Frankonia) w Kaiser Bräu.

                  4,9% alk.

                  https://www.schinner-bie...
                  2023-09-26, 22:11
                • darekd
                  Koblenzer, BRÄU Hell
                  darekd
                  Przemysłowy browar z Koblencji (Nadrenia-Palatynat) znany wcześniej jako Königsbacher. Obecnie należy do Bittburgera.

                  Ekstr. ? Alk. 4,5%. Kupiony w naszym Netto.

                  Na swojej stronie przyznają się do piwa BRÄU (taka sama eta, ale bez "Hell")

                  https://www...
                  2022-05-19, 21:04
                • Javox
                  Anadolu Efes, Mediterranean
                  Javox
                  Limited Edition - 5,0%

                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                  Lacing - sporo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - jasne złoto.
                  Aromat - zbożowość.
                  Smak - słodkawo, zbożowość z lekką goryczką.

                  Nie widzę szalonych różnic z tym piwem......
                  2021-11-16, 22:30
                • darekd
                  Zeman, Tradycznijne Helles
                  darekd
                  Historyczny browar w Łucku, który do II wojny prowadziła rodzina czeskich kolonistów o nazwisku Zeman.

                  11% ekstr.
                  4% alk.

                  Aromat - słodowy z chlebem, trochę kukurydzy z puszki
                  Piana - średnia, umiarkowanie trwała z koronką
                  Barwa - złota
                  Wysycenie...
                  2021-06-27, 21:30
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...