Ponoc browary calkiem na serio przymierzają się, by wzorem jankesów i Kielc częśc słodu zastąpować grysem kukurydzianym. Bo to obniża koszty produkcji. Przjrzałem kilkanaście postów na temat oceny piwa z dodatkierm kukurydzy i w większości przypadków ocena jest równoznaczna z wieszaniem psów na wyrobie.
Piwo z kukurydzy
Collapse
X
-
Grys kukurydziany jest juz w krajowych browarach w szerszym użyciu niz myslicie - stosuje go także np Warka, EB, Brok.
Dodatek kukurydzy jako surowca niesłodowanego wcale nie musi oznaczać piwa gorszego.Kukurydza wnosi też do piwa cos smakowo - byle by jej nie za wiele !
Mniej ciekawe byłoby dodawanie ryżu.
A zupełnie nieciekawe jest dodawanie zbożowych syropów glukozowych, maltozowych, itp. co zresztą ma już w kraju miejsce.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Podobno Zielona Góra już na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych stosowała spory dodatek kukurydzy, takie krążyły wówczas plotki. Strasznie to piwo przeklinano, bo rzeczywiście taka Sobótka w porównaniu z zielonogórskim fullem to była ambrozja.
Comment
-
Comment