Białe/czerwone/ciemne owoce jako smak?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #1

    Białe/czerwone/ciemne owoce jako smak?

    Czytałem wpis @dadka i w opisie piwa napisał, że czuje "białe owoce". Co to oznacza? Z tym określeniem spotkałem się już kilka razy przy okazji oceniania piw.



    Gruszka to jaki owoc? Jabłko? Śliwka?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12755

    #2
    Sam używam podobnej nomenklatury. Myślę, że chodzi o jabłka, gruszki.

    Ze śliwkami może być problem, ale ja bym je zaliczył do jasnych (oprócz suszonej wersji). Do jasnych wliczam też morele, mirabelki, brzoskwinie

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2594

      #3
      renkloda, biała porzeczka, agrest, pod białe owoce dawałbym nie-egzotyczne jednak.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Nie czuję różnicy wąchając gruszkę czerwoną czy żółtą. Nie czuję różnicy wąchając renklodę "Ulenę" czy "Alanthę" a jedna żółta a druga czerwona (prawie fioletowa). Nie rozumiem o czym piszecie. Potrafię po kolorze odróżnić ale w zapachu już nie.

        @darekd, jak możesz zaliczyć mirabelki do jasnych jak są i ciemne-czerwone
        Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2019-09-26, 22:05.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          Nie czuję różnicy wąchając gruszkę czerwoną czy żółtą. Nie czuję różnicy wąchając renklodę "Ulenę" czy "Alanthę" a jedna żółta a druga czerwona (prawie fioletowa). Nie rozumiem o czym piszecie. Potrafię po kolorze odróżnić ale w zapachu już nie.

          @darekd, jak możesz zaliczyć mirabelki do jasnych jak są i ciemne-czerwone
          Czyli jak nie wiedzą czym pachnie piszą białe/czerwone owoce
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12755

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            Czyli jak nie wiedzą czym pachnie piszą białe/czerwone owoce
            Przeczytaj temat wątku, potem pomyśl i na końcu pisz z sensem śmieszku.

            W temacie jest "smak", potem Fido piszesz o zapachu...

            Pisząc o mirabelkach, miałem na myśli te ze zdjęcia:



            Powinienem zatem napisać, że uważam mirabelkę żółtą za owoc jasny.

            To wszystko z mojej strony. Dziękuję za uwagę.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Wbrew pozorom temat nie jest błahy, takie niejasności w opisie piwa nie powinny się pojawiać.

              Nie można mylić smaków, zapachów czy kolorów oceniając konkretne piwo.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12755

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                Wbrew pozorom temat nie jest błahy, takie niejasności w opisie piwa nie powinny się pojawiać.

                Nie można mylić smaków, zapachów czy kolorów oceniając konkretne piwo.
                Temat wątku:


                Białe/czerwone/ciemne owoce jako smak?


                Sam wprowadzasz niejasności. Najpierw pytasz o smak, a potem piszesz że wąchasz....

                Tak, wszystko jest bardzo ważne. Precyzja w formułowaniu pytania też. Ja się odniosłem do smaku. W dalszą dyskusję nie dam się już wciągnąć.

                Comment

                • Petitpierre
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2014.01
                  • 2594

                  #9
                  Pytanie było o smak. Przyjmij dwa archetypy. Archetyp owoców białych-jabłko, archetyp owoców czerwonych-wiśnia i w zależności bliżej którego masz owoc biały lub czerwony. Prościej się nie da.

                  Aromat to już inna para kaloszy, więc warto deprecyzować czy mówimy o smakach czy zapachach, bo np. czarna porzeczka i czerwona porzeczka-owoce czerwone/ciemne pachną w gotowym produkcie bardzo podobnie, jeśli nie identycznie, ale rozróżnienie jest widoczne w smaku właśnie.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #10
                    Ok, zostańmy przy smaku bo faktycznie tak było w opisie.



                    Ten podział to skąd się wziął, nie mogę niczego wyguglować oprócz koloru miąższu. Decyduje kolor owocu czy kolor miąższu?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2594

                      #11
                      Obstawiałbym prędzej miąższ. Wg mojej teorii, białe owoce (czyli np. śliwki) częściej szły do destylacji, natomiast czerwone częściej podlegały fermentacji, potem właśnie ten charakter wyczuwasz w smaku piwa-w jakim kierunku poszło.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Petitpierre
                        25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
                        Petitpierre
                        Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
                        2023-08-25, 20:15
                      • Javox
                        Williams Bros (New Alloa), Guapo
                        Javox
                        IPA (mikro IPA) z alko 3.4%

                        Chmiel: Cascade, Citra, Bru-1, Strata.

                        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                        Lacing - trochę było.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - zamglony, blady żółto pomarańczowy.
                        Aromat - dojrzały melon i czerwone owoce,...
                        2024-12-04, 19:08
                      • dadek
                        Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                        dadek
                        Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                        2024-10-23, 00:37
                      • darekd
                        Erl Bräu, Erlkönig Extra Hell
                        darekd
                        Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

                        https://www.erl-braeu.de/

                        Eksportowy helles, 5,5% alk.

                        Aromat - słodowy z wyraźnym zbożowym ziarnem, po przelaniu minimalne owoce i odrobina chmielowej kwiatowości
                        Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie...
                        2025-01-21, 02:15
                      • darekd
                        ? [Next Level Brewing], Red Patrick
                        darekd
                        Browar kontraktowy założony przez dwóch wiedeńskich piwowarów domowych w 2015 r.
                        Większość piw warzą w browarze Loncium z Karyntii, ale tu nie znalazłem informacji o miejscu warzenia.

                        Irish Red Ale (IRA)

                        11,5% ekstr.
                        4,9% alk.
                        22 IBU

                        ...
                        2025-01-01, 23:01
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...