Czytałem wpis @dadka i w opisie piwa napisał, że czuje "białe owoce". Co to oznacza? Z tym określeniem spotkałem się już kilka razy przy okazji oceniania piw.
Gruszka to jaki owoc? Jabłko? Śliwka?
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Nie czuję różnicy wąchając gruszkę czerwoną czy żółtą. Nie czuję różnicy wąchając renklodę "Ulenę" czy "Alanthę" a jedna żółta a druga czerwona (prawie fioletowa). Nie rozumiem o czym piszecie. Potrafię po kolorze odróżnić ale w zapachu już nie.
@darekd, jak możesz zaliczyć mirabelki do jasnych jak są i ciemne-czerwone
Nie czuję różnicy wąchając gruszkę czerwoną czy żółtą. Nie czuję różnicy wąchając renklodę "Ulenę" czy "Alanthę" a jedna żółta a druga czerwona (prawie fioletowa). Nie rozumiem o czym piszecie. Potrafię po kolorze odróżnić ale w zapachu już nie.
@darekd, jak możesz zaliczyć mirabelki do jasnych jak są i ciemne-czerwone
Czyli jak nie wiedzą czym pachnie piszą białe/czerwone owoce
Pytanie było o smak. Przyjmij dwa archetypy. Archetyp owoców białych-jabłko, archetyp owoców czerwonych-wiśnia i w zależności bliżej którego masz owoc biały lub czerwony. Prościej się nie da.
Aromat to już inna para kaloszy, więc warto deprecyzować czy mówimy o smakach czy zapachach, bo np. czarna porzeczka i czerwona porzeczka-owoce czerwone/ciemne pachną w gotowym produkcie bardzo podobnie, jeśli nie identycznie, ale rozróżnienie jest widoczne w smaku właśnie.
Obstawiałbym prędzej miąższ. Wg mojej teorii, białe owoce (czyli np. śliwki) częściej szły do destylacji, natomiast czerwone częściej podlegały fermentacji, potem właśnie ten charakter wyczuwasz w smaku piwa-w jakim kierunku poszło.
Comment