Inwestycje/kolekcjonerstwo piwne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wasyll
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 1823

Inwestycje/kolekcjonerstwo piwne

Czy ktoś z Was orientuje się, jak wygląda sprawa inwestycji w piwo, czy w ogóle ma sens, gdzie można spotkać (także w sieci) ludzi o podobnych 'zainteresowaniach'? Moze są osoby kolekcjonujace wybrane piwa? (tak, wiem o porterach, ale nie słyszałem aby ktoś kupował x-letnie sztuki w celach inwestycyjno-kolekcjonerskich).

Mówiąc 'piwo' mam na myśli kupno i trzymanie w schronieniu danej marki/ partii piwa, mającej przynieść zysk w przyszłości (takie inwestycje są znane w przypadku wina czy też whisky).

Zdrówko
    www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

Wielu kolekcjonerów/piwoszy ostatnimi laty trzyma sobie stare piwa (ja też) ale bez przesady. Nawet jak jedno kupiłeś kilka lat temu za kilka zeta a teraz nawet spylisz za stówę to Twojego życia to nie zmieni. Za dużo nasłuchałeś się o koneserach wina/whiskey z bogatych krajów którzy wintydżują setki butli w piwnicach swoich posiadłości
    Piwa trzyma się bardziej z pasji.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• wasyll
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 1823

Nie martw się Cooper, ja nie chcę z tego żyć, ot ciekawostka piwna.

Comment

• Cooper
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

To dla ciekawostki czemu nie. Zwłaszcza jak masz troszkę miejsca w bezpiecznym i w miare chłodnym miejscu. Ja tak trzymam a co będzie z tym w przyszłości to nie wiem.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

Jednym z pomysłów (akurat nie moim) było założenie małego browaru, który produkowałby tylko sztosy. Same mocno blg piwa a do tego spora część w beczkach. Widzę, że jest potencjał!

Comment

• becik
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Same mocno blg piwa a do tego spora część w beczkach. Widzę, że jest potencjał!
            Tylko nie beczki, proszę Cię, nie marnuj fajnego piwa
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• e-prezes
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

Kasa zmienia ludzi A jak się produkuje coś co można zbyć za 10-totność ceny wytworzenia po odpowiednim marketingowym walcu to czemu nie jak jest popyt?! To jest biznes!

Comment

• Cooper
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Jednym z pomysłów (akurat nie moim) było założenie małego browaru, który produkowałby tylko sztosy. Same mocno blg piwa a do tego spora część w beczkach. Widzę, że jest potencjał!
                A da się wyżyć z produkcji tylko sztosów ? Raczej nie ma takiego browaru w 100 procentach robiącego tylko sztosy a i ja swoją drogą słyszałem że nawet gdy takie piwo kosztuje 20-30 zeta za małą flaszkę to i tak nie opłaca się ono browarowi i jest to tylko pokazówka pod hipsterów a straty na takim piwie browar odbija sobie na produkcji "zwykłych kraftów" bo jakieś "śmieszne" 8-10 zeta za 0,5 litra.
                Zresztą i tak już na rynku jest tyle sztosów do wyboru że skąd wiesz że brodacze kupowały by akurat Twoje ?
                Last edited by Cooper; 2019-11-04, 22:32.

Comment

• e-prezes
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

To ile twoim zdaniem trzeba produkować hekto dowolnego piwa by się utrzymać?

Comment

• wasyll
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zresztą i tak już na rynku jest tyle sztosów do wyboru że skąd wiesz że brodacze kupowały by akurat Twoje ?
                    Co do zakupu (a nie produkcji) - wydaje mi się, że tu trzeba po prostu trochę znać rynek, obserwować co się dzieje, jakie piwa wychodzą i jakie browary je wypuszczają. Wtedy samemu ocenić i zdecydować.

Comment

• piotr64
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.11
                      • 14

Powrot piwa rodem z Sieradza. Proba odtworzenia piwnej tradycji rodu Trąbczyńskich

Mój przodek, Kajetan Trąbczyński, w latach 1872-1876 założył pierwszy przemysłowy browar w Sieradzu. Choć pochodził z tzw. nieprawego ł...

Comment

• Cooper
                        🍼🍼
                        • 2002.11
                        • 6056

To chyba nie ma nic wspólnego z tematem wątku
                        W całym artykule chyba jedyna fajna a nawet superfajna sprawa to plakat reklamowy sieradzkiego browaru z końca XIX stulecia.
                        Nic o reaktywacji browaru. Co jakiś czas pisze się o "odtworzeniach receptur" i w praktyce oznacza to conajwyżej uwarzenie piwa w zupełnie innym browarze. Ostatnio chociażby było o "wznowieniu" warzenia szczytnowskiego Juranda. W Kościerzynie. Ciekawe jaki browar uwarzy sieradzkie. Zduńska Wola ?

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

... Składniki tożsame z wykorzystywanymi w regionie na przełomie XIX i XX wieku ...
                          No i już wiemy, że to lipa.

Comment

• Camillus88
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.07
                            • 20

Czy ktoś trzyma w piwniczkach jakieś piwa stricte kolekcjonersko, nie do wypicia? Na zasadzie kupiłem za 10 zł, kiedyś sprzedam za 50?
                            Ja trzymam w suchym i dość chłodnym miejscu (16-18 stopni) kilka tzw. "sztosów", Imperium Prunum I i II warkę, Samca Alfa 2016, kilka sztuk Chateau, trochę De Molen'ów, kilka Gouden Carolus'ów Cuvee, parę sztuk Westwleterena XII, Imperatora Bałtyckiego BA

A z czystego sentymentu około 10 butelek Brackiego z Cieszyna z ostatniej warki, parę sztuk Żywieckiego Bock'a i Van Pura 10%

Comment

Przetwarzanie...
                            X