Chciałbym, aby mnie, profanowi, ktoś biegły w temacie wytłumaczył, na czym polega różnica między tzw. piwami typu pilzeńskiego a dortmundzkimi. Wstyd przyznać, ale ja specjalnej różnicy w czasie konsumpcji nie odczuwam. Ale może nie tutaj jest pies pogrzebany?
A dodatkowo kilka pytań pomocniczych :
Czy każde piwo jasne produkowane w Dortmundzie i jego okolicach to dortmunder?
Czy produkowany w polsce DORTMUNDER (chyba w Van Pur) to lipa czy rzeczywiście piwo tego typu?
Czy "dortmunder" to nazwa prawnie zastrzeżona?
Ufam, że wybitni piwni eksperci (a jest ich tutaj kilku, np. Sensor czy Czes) podzielą się ze mną swoją wiedzą. Podejrzewam zresztą, że nie ja jeden z tego skorzystam.
A dodatkowo kilka pytań pomocniczych :
Czy każde piwo jasne produkowane w Dortmundzie i jego okolicach to dortmunder?
Czy produkowany w polsce DORTMUNDER (chyba w Van Pur) to lipa czy rzeczywiście piwo tego typu?
Czy "dortmunder" to nazwa prawnie zastrzeżona?
Ufam, że wybitni piwni eksperci (a jest ich tutaj kilku, np. Sensor czy Czes) podzielą się ze mną swoją wiedzą. Podejrzewam zresztą, że nie ja jeden z tego skorzystam.
Comment