Piwa pilzeńskie a dortmundzkie.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cezar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1349

    Piwa pilzeńskie a dortmundzkie.

    Chciałbym, aby mnie, profanowi, ktoś biegły w temacie wytłumaczył, na czym polega różnica między tzw. piwami typu pilzeńskiego a dortmundzkimi. Wstyd przyznać, ale ja specjalnej różnicy w czasie konsumpcji nie odczuwam. Ale może nie tutaj jest pies pogrzebany?

    A dodatkowo kilka pytań pomocniczych :

    Czy każde piwo jasne produkowane w Dortmundzie i jego okolicach to dortmunder?

    Czy produkowany w polsce DORTMUNDER (chyba w Van Pur) to lipa czy rzeczywiście piwo tego typu?

    Czy "dortmunder" to nazwa prawnie zastrzeżona?

    Ufam, że wybitni piwni eksperci (a jest ich tutaj kilku, np. Sensor czy Czes) podzielą się ze mną swoją wiedzą. Podejrzewam zresztą, że nie ja jeden z tego skorzystam.
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    skoro zostałem wywołany do tablicy...
    tak, jak to dawniej zwykle z osrodkami piwowarskimi bywało, odrębnosć piwom dortmundzkim w rodzinie jasnych lagerów nadała dostępna tam woda: duuużo twardsza niźli ta w Pilźnie (230 ppm Ca, 30 ppm Mg). Jesli porównywać Dortmundera z Pilznerem, to jest on mniej chmielony i "gorzki inaczej" ( to wynik wysokiego stężenia siarczanów 280 ppm w wodzie dortmundzkiej). Fermentowany z bardziej stężonej brzeczki(12,5 - 14 % wag.) jest mocniejszy i bardziej tresciwy niż klasyczny Pilzner.Dobrym reprezentatem stylu jest Kronen Premium Export, chyba dostępny w krajowych sklepach.
    Nazwa nie jest prawnie zastrzezona ale w Niemczech używana jedynie dla piw warzonych w dortmundzkich browarach - a jest ich bodajże 5! Browary te produkuja również i głównie Pilsy.

    W Polsce Dortmundera warzy Leżajsk.Gdy piwo pojawiło się na rynku kilka lat temu trudno się było dopatrzeć, że jest z Leżajska. Najwyraźniej producentowi zależało na stworzeniu wrażenia, że to oryginał z Dortmundu. Obawiam się, że na tym starania o zbliżenie do oryginału się kończyły.
    Pytałem czy utwardzają wodę, czy może mają oryginalny szczep dortmundzkich drożdży (ważne!)ale z wymijających odpowiedzi sądzę, że nic z tych rzeczy. To tylko chwyt marketingowy, skuteczny zresztą bo do niedawna marka Dortmunder leoiej się sprzedawała niż marka Leżajsk.
    Dortmunder Strong (jesli już to Stark)to już zupełne nieporozumienie.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Cezar
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.05
      • 1349

      #3
      Czes, wielkie dzięki, na taki właśnie komentarz czekałem.

      Oczywiście, że tzw, Dortmundera w Polsce warzy Leżajsk, a nie Van Pur.

      Comment

      • grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

        #4
        Nie jestem ekspertem, tylko smakoszem, ale dodałbym tu jeszcze bardziej zaznaczony chmielowy aromat. W ogóle piwo bardziej treściwe. A dorty mocne przytrafiają się i innym, np. holenderski Alfa Dort, czy b. mocny duński z browaru Ceres. Wszystkie równo mi smakowały.

        Comment

        • Cezar
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.05
          • 1349

          #5
          Czy popularne w Polsce piwo DAB to dortmunder czy też pils?

          Czy ktoś wie to na pewno?

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #6
            DORTMUNDER / EXPORT
            Strong pale lager from Dortmunder, Germany brewed a bit stronger than other light lagers in order to travel well for export. Characterized by more bitterness and less maltiness then Helles, but less bitterness, sweeter, stronger and more malt body than German Pilsners. Neither malt or hops are distinctive, but both are medium in flavor and in good balance with a touch of sweetness, providing a smooth yet crisply refreshing beer. The very low hop aroma and flavor that is present is from "noble-types". The water in Dortmunder is quite hard containing both calcium carbonate and sulfate. This, combined with a special malting process which results in increased enzyme power, contributes to the final unique taste. The mash for Dortmunder typically leaves sufficient unfermentables in the brew to provide that firmness of body. Alcoholic warmth can be evident. Straw to medium gold with medium body. There are no traces of diacetyl or esters.
            Commercial examples: DAB Export, Thier's Export, Ritter Export, Kronen Export, Dortmunder Union Export, Newman's Brand Saratoga Lager, Yebisu.
            O.G.: 1.050 - 1.060; Alcohol: 5 - 6%; IBU's: 23 - 30; SRM: 4 - 6.

            sądząc z tej informacji jest to dortmunder, http://people.ne.mediaone.net/timdaw...yles.html#dort
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #7
              w tym powyższym spisie jest też jedynak z Polski - Grodzisz i proszę ten typ ceniono w Europie, ale trzeba było zniszczyć ten unikat w skali światowej. Kompania Piwowarska: gratulacje
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9865

                #8
                Przyłączam się do tych gratulacji.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                Przetwarzanie...
                X