Żółć w piwie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #61
    Tego lata zostałem poczęstowany koncernowym piwem i pierwsze skojarzenie było właśnie z żółcią (smakowe) na pewno chmiel to nie był

    Comment

    • kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
      Myślę, że nikt tych wypowiedzi nie traktuje na poważnie
      Nie był bym takim optymistą...

      Comment

      • jeedrek
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.08
        • 1

        #63
        żółc w piwie

        Jeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił, że w Polsce praktycznie wszystkie koncerny używają żółci zamiast chmielu. W celu odróżnienia piwa bez chmielu najłatwiej jest zwracac uwagę na skład. Na piwach z chmielem jest :woda,chmiel, słód jęczmienny, natomiast na piwach z żółcią pisze zamiast składu"zawiera słód jęczmienny" . Od jakiegoś miesiąca przyglądam się dokładnie różnym piwom i chmiel w składzie ma : Barkas, Karpackie,Brok,Heineken. Zwracam uwagę jednak, że są to tylko opwieści kumpla, który w branży siedzi kilka lat, dlatego jeżeli ktoś może to potwierdzic to dajcie znac.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #64
          A smok?

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #65
            Wyjaśnione przez Sensora (w pierwszej 5 moich autorytetów piwnych) kilka postów wcześniej.
            Wiemy, że nie jest to żółć tylko tak paskudnie smakuje
            Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-08-05, 21:29. Powód: jak zwykle zdanie zamotane, po kilku sam się nie rozumię

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9866

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jeedrek
              Jeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił, że w Polsce praktycznie wszystkie koncerny używają żółci zamiast chmielu. W celu odróżnienia piwa bez chmielu najłatwiej jest zwracac uwagę na skład. Na piwach z chmielem jest :woda,chmiel, słód jęczmienny, natomiast na piwach z żółcią pisze zamiast składu"zawiera słód jęczmienny" . Od jakiegoś miesiąca przyglądam się dokładnie różnym piwom i chmiel w składzie ma : Barkas, Karpackie,Brok,Heineken. Zwracam uwagę jednak, że są to tylko opwieści kumpla, który w branży siedzi kilka lat, dlatego jeżeli ktoś może to potwierdzic to dajcie znac.
              Kumplowi przekaż, że gada bzdury.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              • uranium
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2003.05
                • 77

                #67
                a jednak to prawda. znajomy pracujący w browarach lubelskich to potwierdził! żółć bydlęca stosuje się masowo od kilku lat w odpowiedź na wysokie ceny chmielu i na jego małą dostępność z powodu kryzysu na tym rynku. żółć dodają wszystkie browary koncernowe w Polsce, wszystkie trochę większe niż lokalne (perła) i stąd mnie od kilku lat już odrzuca od takiego piwa - nie wiedząc dlaczego jakoś przestało mi takowe smakować parę lat temu.
                pozdrawiam pijących żywca, lecha, okocimia, tatrę i perełkę lubelską

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uranium
                  a jednak to prawda. znajomy pracujący w browarach lubelskich to potwierdził!
                  Na jakim etapie produkcji pracuje?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • kony
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 1701

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Na jakim etapie produkcji pracuje?
                    Sądząc z rewelacji jakie opowiada to na portierni

                    Comment

                    • arcy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.07
                      • 7538

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                      A poważnie, śledzie do piwa to przysmak
                      Co potwierdzają doświadczenia niżej podpisanego z poznańskiego Proletaryatu.

                      Comment

                      • JAckson
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jeedrek
                        Jeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił, że w Polsce praktycznie wszystkie koncerny używają żółci zamiast chmielu. W celu odróżnienia piwa bez chmielu najłatwiej jest zwracac uwagę na skład. Na piwach z chmielem jest :woda,chmiel, słód jęczmienny, natomiast na piwach z żółcią pisze zamiast składu"zawiera słód jęczmienny" . Od jakiegoś miesiąca przyglądam się dokładnie różnym piwom i chmiel w składzie ma : Barkas, Karpackie,Brok,Heineken. Zwracam uwagę jednak, że są to tylko opwieści kumpla, który w branży siedzi kilka lat, dlatego jeżeli ktoś może to potwierdzic to dajcie znac.
                        Nie tak dawno słyszałem podobną opinię. Znajomy informował mnie bym kupował tylko piwo na którym jest napisane, że zawiera chmiel. Inne są "dogorzczane" byczą żółcią. Taka obiegowa historia, stająca się wreszcie niemalże faktem, gdy słyszy się ją z kilku źródeł. Uśmiechnąłem się tylko i poinformowałem o masowym bajerze
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • emes
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 4275

                          #72
                          Przydałaby się wypowiedź np Czes-a, bo faktycznie pojawia się na niektórych piwach opis składu tylko "Zawiera słód jęczmienny". To jest nawet chyba niezgodne z prawem, bo produkty żywnościowe muszą mieć na etykiecie podawaną pełną listę składników, jeśli się nie mylę. Na razie znalazłem taki napis tylko na butelce Goolman-a, ale tylko dlatego, że przeczytałem ten wątek i spojrzałem na butelki do wyrzucenia ze strychu.

                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9866

                            #73
                            No mnie chyba żółć zaleje jak jeszcze ktoś napisze, że znajomy jego znajomego wie od kumpla o żółci w piwie
                            Te wielkomiejskie mity ciągle wracają...
                            Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2008-07-10, 19:31.
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              #74
                              A mnie się wydaje, że w tej legendzie tkwi ziarno prawdy. Coś mi świta, że zdarzało się, że browary zamawiały żółć, ale ta służyła jako pożywka w badaniach laboratoryjnych.

                              P.S. Stąd też portierzy widzieli, że żółć przyjeżdża do browaru i mogli dawać upust swojej fantazji
                              Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-07-10, 19:37.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              • dori
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2004.10
                                • 320

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                                Przydałaby się wypowiedź np Czes-a, bo faktycznie pojawia się na niektórych piwach opis składu tylko "Zawiera słód jęczmienny". To jest nawet chyba niezgodne z prawem, bo produkty żywnościowe muszą mieć na etykiecie podawaną pełną listę składników, jeśli się nie mylę. Na razie znalazłem taki napis tylko na butelce Goolman-a, ale tylko dlatego, że przeczytałem ten wątek i spojrzałem na butelki do wyrzucenia ze strychu.
                                Już gdzieś na ten temat pisałam - w rozporządzeniu o znakowaniu żywności jest faktycznie wymóg umieszczania składu produktów spożywczych na opakowaniach, ale piwo (nie wiem czemu) jest wyłączone z tego obowiązku. Wyrażenie "zawiera słód jęczmienny" jest informacją jedynie o składniku który może wywoływać alergię.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
                                  bastion
                                  Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
                                  Centrum...
                                  2025-02-02, 20:53
                                • Prusak
                                  Browar Bóbr, Duch Pienin
                                  Prusak
                                  Lager o zawartości alk. 4., 7%.
                                  Zresztą ich pils ma podobnie i też występuje pod nazwą Duch Pienin.
                                  Mają jeszcze Ducha Tatr i tak pewnie można byłoby mnożyć te same piwa, zmienając tylko nazwy w zależności od zapotrzebowania.
                                  W zapachu słodowość i zbożowości,
                                  ...
                                  2024-12-18, 17:42
                                • Piotr7
                                  drożdże dla początkującego
                                  Piotr7
                                  Witam!
                                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                  2024-12-09, 13:24
                                • dadek
                                  Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                                  dadek
                                  Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                                  Start
                                  2024-10-15
                                  Koniec
                                  2024-10-15
                                  2024-10-16, 02:03
                                • dadek
                                  Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                                  dadek
                                  Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                                  2024-04-24, 00:15
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...