Nie byl bym pewny, co do tej zolci. W wielu ksiazkach o tematyce piwnej czytalem, ze dawniej do piwa dolewalo sie zolci bydlecej albo dodawalo kory brzozowej, by uzyskac gorycz oraz jako konserwant. Miedzy innymi z takich powodow powstal Reinheitsgebot. Za czasow komuny czesto tez o tym slyszalem, a niektore piwo zapachem i smakiem potwierdzalo te podejrzenie.
Żółć w piwie?
Collapse
X
-
Wczoraj kumpel chemik poinformował mnie, że browary uzywają żółci zwierzęcej do goryczkowania piwa.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerWczoraj kumpel chemik poinformował mnie, że browary uzywają żółci zwierzęcej do goryczkowania piwa.
Comment
-
-
na browary oczywiścieMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ale wiesz to jest taki urban myth, no taka legenda miejska. Z gatunku tych, że KFC zmieniło nazwę z Kentucky Fried Chicken na KFC właśnie, dlatego, że zaczęli robić swoje wytwory z soi zamiast kurczaków.
To jest nieprawda i rzecz nieopłacalna ekonomicznie. Zresztą Sanepid by tego nie dopuścił. Już sądzę bardziej prawdopodobny byłby syntetyczny chmiel. Zresztą zauważ, że piwa są coraz mniej goryczkowe. Goryczkę w piwie daje chmiel, jego udział w cenie finalnej jest naprawdę niewielki, więc nikt nie ryzykowałby afery np. z wegetarianami gdyby coś takiego wyszło na jaw. A zapewniam Cię, że by wyszło i Uwaga czy inna Interwencja szlaban by przed borwarem ustawiła i afera na 102.
Comment
-
-
Wie to -kumpel - od drugiego kolegi chemika (razem studiowali), który jest/był blisko związany z browarami. Podobno też żółcią podbarwia się piwa. Na 100% jednak nie mogę tego potwierdzić. Gdy będę go widzieć następnym razem wypytam więcej, może namówie Jego żonę na analizę jakiegoś piwa w laboratorium chemicznym, w którym pracujeMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Są na naszym forum praktycy, którzy pracują/pracowali w browarach przemysłowych, więc może oni się wypowiedzą. Ja pamiętam, że Sensor na szkoleniu na WWP mówił, ze to bezedura.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanekZ tą żółcią coś może być na rzeczy. A to dlatego, że już inni forumowicze o tym wspominali, a zwłaszcza Joelka.
Czyżby Joelka miała coś na sumieniu......?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Skoro temat został odkopany, podpuszczkę naturalną nadal się stosuje. A, że ktoś stosuje mikrobiologiczną, no cóż.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Żółć w piwie. Bzdura.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecSkoro temat został odkopany, podpuszczkę naturalną nadal się stosuje. A, że ktoś stosuje mikrobiologiczną, no cóż.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Grunt, że nie ma problemów w jej dostaniu Zaciekawił mnie ten temat o żółci w piwie. Ciekawe jak zacznie się rozwijać.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Co w żółci nadaje tę gorzkość? Bilirubina czy kwasy żółciowe? Może jakoś wspólnie uda nam się rozpracować temat.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaTaka konieczność Przy obecnym zapotrzebowaniu na podpuszczkę, pozyskiwanie jej z tradycyjnego źródła byłoby "rzezią niewiniątek" na jeszcze większą skalę
tak czy inaczej jest pelno takich 'fe' rzeczy, slyszalem juz kilka opowiesci o moim lokalnym zubrze a wlasciwie o classicu... znajomy opowiadal jak to praktykanci w tym browarze sikali dla zabawy do piwa, inny znajomy w wojsku bedac w jakims browarze na wycieczce widzial jak z piwa wieklie sito wyciaga szczura, nie interesowalem sie wtedy piwem to nie pytalem o szczegoly i nie wiem czy to prawda...
Comment
-
Comment