Żółć w piwie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

    #31
    Nie byl bym pewny, co do tej zolci. W wielu ksiazkach o tematyce piwnej czytalem, ze dawniej do piwa dolewalo sie zolci bydlecej albo dodawalo kory brzozowej, by uzyskac gorycz oraz jako konserwant. Miedzy innymi z takich powodow powstal Reinheitsgebot. Za czasow komuny czesto tez o tym slyszalem, a niektore piwo zapachem i smakiem potwierdzalo te podejrzenie.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Wczoraj kumpel chemik poinformował mnie, że browary uzywają żółci zwierzęcej do goryczkowania piwa.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Wczoraj kumpel chemik poinformował mnie, że browary uzywają żółci zwierzęcej do goryczkowania piwa.
        Ten to na kumpla czy na browary?
        blog.kopyra.com

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #34
          na browary oczywiście
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Ale wiesz to jest taki urban myth, no taka legenda miejska. Z gatunku tych, że KFC zmieniło nazwę z Kentucky Fried Chicken na KFC właśnie, dlatego, że zaczęli robić swoje wytwory z soi zamiast kurczaków.
            To jest nieprawda i rzecz nieopłacalna ekonomicznie. Zresztą Sanepid by tego nie dopuścił. Już sądzę bardziej prawdopodobny byłby syntetyczny chmiel. Zresztą zauważ, że piwa są coraz mniej goryczkowe. Goryczkę w piwie daje chmiel, jego udział w cenie finalnej jest naprawdę niewielki, więc nikt nie ryzykowałby afery np. z wegetarianami gdyby coś takiego wyszło na jaw. A zapewniam Cię, że by wyszło i Uwaga czy inna Interwencja szlaban by przed borwarem ustawiła i afera na 102.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Wie to -kumpel - od drugiego kolegi chemika (razem studiowali), który jest/był blisko związany z browarami. Podobno też żółcią podbarwia się piwa. Na 100% jednak nie mogę tego potwierdzić. Gdy będę go widzieć następnym razem wypytam więcej, może namówie Jego żonę na analizę jakiegoś piwa w laboratorium chemicznym, w którym pracuje
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Są na naszym forum praktycy, którzy pracują/pracowali w browarach przemysłowych, więc może oni się wypowiedzą. Ja pamiętam, że Sensor na szkoleniu na WWP mówił, ze to bezedura.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • baklazanek
                  † 2014 Piwosz w Raju
                  • 2001.08
                  • 3562

                  #38
                  Z tą żółcią coś może być na rzeczy. A to dlatego, że już inni forumowicze o tym wspominali, a zwłaszcza Joelka.

                  Comment

                  • Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek
                    Z tą żółcią coś może być na rzeczy. A to dlatego, że już inni forumowicze o tym wspominali, a zwłaszcza Joelka.

                    Czyżby Joelka miała coś na sumieniu......?
                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #40
                      Skoro temat został odkopany, podpuszczkę naturalną nadal się stosuje. A, że ktoś stosuje mikrobiologiczną, no cóż.
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

                        #41
                        Żółć w piwie. Bzdura.
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                          Skoro temat został odkopany, podpuszczkę naturalną nadal się stosuje. A, że ktoś stosuje mikrobiologiczną, no cóż.
                          Taka konieczność Przy obecnym zapotrzebowaniu na podpuszczkę, pozyskiwanie jej z tradycyjnego źródła byłoby "rzezią niewiniątek" na jeszcze większą skalę
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #43
                            Grunt, że nie ma problemów w jej dostaniu Zaciekawił mnie ten temat o żółci w piwie. Ciekawe jak zacznie się rozwijać.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #44

                              Co w żółci nadaje tę gorzkość? Bilirubina czy kwasy żółciowe? Może jakoś wspólnie uda nam się rozpracować temat.
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • pok
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2006.11
                                • 18

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                                Taka konieczność Przy obecnym zapotrzebowaniu na podpuszczkę, pozyskiwanie jej z tradycyjnego źródła byłoby "rzezią niewiniątek" na jeszcze większą skalę
                                zwierzeca podpucha to rarytas jest droga i nieoplacalna wiec prducenci dbaja o to by informacja o fakcie wyprodukowania jakiejs rzeczy na podpuszce zwierzecej byla wyraznie widoczna, nie chwala sie natomiast jesli jest to podpuszka syntetyczna
                                tak czy inaczej jest pelno takich 'fe' rzeczy, slyszalem juz kilka opowiesci o moim lokalnym zubrze a wlasciwie o classicu... znajomy opowiadal jak to praktykanci w tym browarze sikali dla zabawy do piwa, inny znajomy w wojsku bedac w jakims browarze na wycieczce widzial jak z piwa wieklie sito wyciaga szczura, nie interesowalem sie wtedy piwem to nie pytalem o szczegoly i nie wiem czy to prawda...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X