Tego lata zostałem poczęstowany koncernowym piwem i pierwsze skojarzenie było właśnie z żółcią (smakowe) na pewno chmiel to nie był
Żółć w piwie?
Collapse
X
-
żółc w piwie
Jeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił, że w Polsce praktycznie wszystkie koncerny używają żółci zamiast chmielu. W celu odróżnienia piwa bez chmielu najłatwiej jest zwracac uwagę na skład. Na piwach z chmielem jest :woda,chmiel, słód jęczmienny, natomiast na piwach z żółcią pisze zamiast składu"zawiera słód jęczmienny" . Od jakiegoś miesiąca przyglądam się dokładnie różnym piwom i chmiel w składzie ma : Barkas, Karpackie,Brok,Heineken. Zwracam uwagę jednak, że są to tylko opwieści kumpla, który w branży siedzi kilka lat, dlatego jeżeli ktoś może to potwierdzic to dajcie znac.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jeedrek Wyświetlenie odpowiedziJeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił, że w Polsce praktycznie wszystkie koncerny używają żółci zamiast chmielu. W celu odróżnienia piwa bez chmielu najłatwiej jest zwracac uwagę na skład. Na piwach z chmielem jest :woda,chmiel, słód jęczmienny, natomiast na piwach z żółcią pisze zamiast składu"zawiera słód jęczmienny" . Od jakiegoś miesiąca przyglądam się dokładnie różnym piwom i chmiel w składzie ma : Barkas, Karpackie,Brok,Heineken. Zwracam uwagę jednak, że są to tylko opwieści kumpla, który w branży siedzi kilka lat, dlatego jeżeli ktoś może to potwierdzic to dajcie znac.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
a jednak to prawda. znajomy pracujący w browarach lubelskich to potwierdził! żółć bydlęca stosuje się masowo od kilku lat w odpowiedź na wysokie ceny chmielu i na jego małą dostępność z powodu kryzysu na tym rynku. żółć dodają wszystkie browary koncernowe w Polsce, wszystkie trochę większe niż lokalne (perła) i stąd mnie od kilku lat już odrzuca od takiego piwa - nie wiedząc dlaczego jakoś przestało mi takowe smakować parę lat temu.
pozdrawiam pijących żywca, lecha, okocimia, tatrę i perełkę lubelską
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uranium Wyświetlenie odpowiedzia jednak to prawda. znajomy pracujący w browarach lubelskich to potwierdził!Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNa jakim etapie produkcji pracuje?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum Wyświetlenie odpowiedziA poważnie, śledzie do piwa to przysmak
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jeedrek Wyświetlenie odpowiedziJeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił, że w Polsce praktycznie wszystkie koncerny używają żółci zamiast chmielu. W celu odróżnienia piwa bez chmielu najłatwiej jest zwracac uwagę na skład. Na piwach z chmielem jest :woda,chmiel, słód jęczmienny, natomiast na piwach z żółcią pisze zamiast składu"zawiera słód jęczmienny" . Od jakiegoś miesiąca przyglądam się dokładnie różnym piwom i chmiel w składzie ma : Barkas, Karpackie,Brok,Heineken. Zwracam uwagę jednak, że są to tylko opwieści kumpla, który w branży siedzi kilka lat, dlatego jeżeli ktoś może to potwierdzic to dajcie znac.MM961
4:-)
Comment
-
-
Przydałaby się wypowiedź np Czes-a, bo faktycznie pojawia się na niektórych piwach opis składu tylko "Zawiera słód jęczmienny". To jest nawet chyba niezgodne z prawem, bo produkty żywnościowe muszą mieć na etykiecie podawaną pełną listę składników, jeśli się nie mylę. Na razie znalazłem taki napis tylko na butelce Goolman-a, ale tylko dlatego, że przeczytałem ten wątek i spojrzałem na butelki do wyrzucenia ze strychu.
Comment
-
-
No mnie chyba żółć zaleje jak jeszcze ktoś napisze, że znajomy jego znajomego wie od kumpla o żółci w piwie
Te wielkomiejskie mity ciągle wracają...Last edited by adam16; 2008-07-10, 19:31.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
A mnie się wydaje, że w tej legendzie tkwi ziarno prawdy. Coś mi świta, że zdarzało się, że browary zamawiały żółć, ale ta służyła jako pożywka w badaniach laboratoryjnych.
P.S. Stąd też portierzy widzieli, że żółć przyjeżdża do browaru i mogli dawać upust swojej fantazjiLast edited by delvish; 2008-07-10, 19:37."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziPrzydałaby się wypowiedź np Czes-a, bo faktycznie pojawia się na niektórych piwach opis składu tylko "Zawiera słód jęczmienny". To jest nawet chyba niezgodne z prawem, bo produkty żywnościowe muszą mieć na etykiecie podawaną pełną listę składników, jeśli się nie mylę. Na razie znalazłem taki napis tylko na butelce Goolman-a, ale tylko dlatego, że przeczytałem ten wątek i spojrzałem na butelki do wyrzucenia ze strychu.
Comment
-
Comment