Żółć w piwie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16 Wyświetlenie odpowiedzi
    Te wielkomiejskie mity ciągle wracają...
    Sezon ogórkowy
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • hoobson
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.04
      • 45

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jeedrek Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił, że w Polsce praktycznie wszystkie koncerny używajš żółci zamiast chmielu. W celu odróżnienia piwa bez chmielu najłatwiej jest zwracac uwagę na skład. Na piwach z chmielem jest :woda,chmiel, słód jęczmienny, natomiast na piwach z żółciš pisze zamiast składu"zawiera słód jęczmienny" . Od jakiegoœ miesišca przyglšdam się dokładnie różnym piwom i chmiel w składzie ma : Barkas, Karpackie,Brok,Heineken. Zwracam uwagę jednak, że sš to tylko opwieœci kumpla, który w branży siedzi kilka lat, dlatego jeżeli ktoœ może to potwierdzic to dajcie znac.


      Ta teoria nie trzyma się kupy. Na kontrze okocimskiego O.K.Beer znajdziemy informacje: w języku polskim "zawiera słód jęczmienny", natomiast w j. angielskim: "ingredients: water, HOPS, malt, yeast"

      Comment

      • kibi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 1875

        #78
        Przecież to się nawet na tzw "chłopski rozum" nie trzyma kupy. Chyba uprawa chmielu na skalę przemysłową jest tańsza i prostsza niż hodowla byków.
        Jesli stosuja to koncerny, to ile by tych byków musiało być .

        Comment

        • sergioP
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 1271

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Wczoraj kumpel chemik poinformował mnie...
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Wie to -kumpel - od drugiego kolegi...
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jeedrek Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił...
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uranium Wyświetlenie odpowiedzi
          a jednak to prawda. znajomy pracujący w browarach lubelskich to potwierdził...
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
          ...Znajomy informował mnie...
          Świetny plotkarski wątek , a informacjami na opakowaniach o składzie produktów spożywczych użytych do produkcji,
          w ogóle bym się nie przejmował. W tym przypadku panuje pełna dowolność i chyba nie ma znaczenia, czy napisane jest "słód jęczmienny", czy "zawiera słód jęczmienny". Na wielu piwnych opakowaniach nie ma nawet wzmianki o użyciu drożdży, że o wodzie już nie wspomnę
          Nie zdziwię się za to, gdy kiedyś na etykiecie przeczytam: "może zawierać śladowe ilości orzechów" - to można spotkać teraz prawie wszędzie
          - Wiesz Luciu, co ci powiem?
          - ???
          - ...napiłbym się piwa.

          ------------------------------------------
          Dzień dobry panu.
          Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

          Comment

          • emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

            #80
            Żeby rozpatrywać takie dylematy, to musi ktoś to zbadać w labolatorium. Ja nie wiem jak jest z tym chmielem w piwie, szczerze mówiąc trochę wątpię w to zastępowanie chmielu czymś innym, ale jestem przekonany, że większość tu się wypowiadających nie rozróżni np prawdziwego masła od podróbek na bazie oleju palmowego, sera żóltego w którym sera jest tyle co kot napłakał, więcej oleju roślinnego, i np wielu gatunków mięs, w których jest prawdziwego mięsa np 30 % a nawet ... 10 %( reszta to solanki, azotany, konserwanty, wzmaczniacze smaku, środki zatrzymujące solankę w mięsie itd.). Oglądałem kiedyś film o wynalazkach w gastronomii, które często stosują fastfoody. Otóż jeśli chodzi o zapach i smak, to można podać komuś z zakrytymi oczami np kawałek miękkiego drewna czy chleba, przyprawione sztucznymi środkami chemicznymi i "degustator" z pełnym przekonaniem stwierdza, że je np kotleta schabowego czy mielonego. Przeciętny Polak kupuje "mięso" w którym prawdziwego mięsa jest tak naprawdę ok 30 %, do góra 50 %. Reszta to chemia. To nie są żadne teorie spiskowe, tylko zwyczajna rzeczywistość, tak się obecnie produkuje mięso w każdym większym zakładzie mięsnym. W Polsce jest bodajże tylko jeden zakład mięsny, który nie używa żadnych dodatków i chemii , a więc naturalnie z jednego kilograma surowego mięsa robi do 0,7; 0,8 kg mięsa w postaci np kiełbasy. Reszta jeden kilogram "rozmnaża" za pomocą chemii przeciętnie do 2,5 kilograma.
            Last edited by emes; 2008-07-10, 22:20.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23928

              #81
              jeśli w złocistych piwach jest żółć, to wyobraźcie sobie co za szajs jest w ciemnych piwach
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • sergioP
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 1271

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                jeśli w złocistych piwach jest żółć, to wyobraźcie sobie co za szajs jest w ciemnych piwach
                Nawet nie chcę sobie wyobrażać od czego barwę bierze piwo zielone
                - Wiesz Luciu, co ci powiem?
                - ???
                - ...napiłbym się piwa.

                ------------------------------------------
                Dzień dobry panu.
                Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sergioP Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nawet nie chcę sobie wyobrażać od czego barwę bierze piwo zielone
                  Pani przewodnik po browarze w Żywcu powiedziała, że od chmielu, dlatego dają go tylko 200g na jedną warkę.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • sergioP
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 1271

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Pani przewodnik po browarze w Żywcu powiedziała, że od chmielu, dlatego dają go tylko 200g na jedną warkę.
                    No i koło się zamyka...
                    To tłumaczy obecność żółci w piwie - jest żółte i gorzkie
                    - Wiesz Luciu, co ci powiem?
                    - ???
                    - ...napiłbym się piwa.

                    ------------------------------------------
                    Dzień dobry panu.
                    Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sergioP Wyświetlenie odpowiedzi
                      To tłumaczy obecność żółci w piwie - jest żółte i gorzkie
                      To może wyjaśnić te plotki z żółcią. Granulatu raczej w browarze nie sypią, pewnikiem jest to jakiś ekstrakt stężony.

                      Ktoś podpaczył, że coś leją, nie były to szyszki, bo chmiel to szyszki, więc portier wydedukował, że to żółć zwierzęca. No i poszło w świat.

                      P.S. Jednemu kumplowi od roku nie moge wytłumaczyć, że piwo robi się ze słodu. On dalej swoje, że z chmielu
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pani przewodnik po browarze w Żywcu powiedziała, że od chmielu, dlatego dają go tylko 200g na jedną warkę.
                        śmiej się śmiej, te 200 gram to do tej jednej Warki Strong czy tej jasnej dodają?
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          śmiej się śmiej, te 200 gram to do tej jednej Warki Strong czy tej jasnej dodają?
                          A ja tam wiem Nasz przewodnik, przyciśnięty, przyznał się, że warzy w domu i Żywca bardzo mało pije, choć pracuje w Żywcu.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #88
                            Koncentrat chmielowy jest zolty. Nawet drobnych zielonkawych odcieni. Przez to samo przez sie rozumie, ze zotla ciecz dodawana do piwa przy warzeniu musi byc zolcia.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • Tomek-Pasieka
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.10
                              • 197

                              #89
                              z tego co słyszałem z browarowych wieści, koncerniaki dodają żółci by rozjaśnić piwo...

                              Comment

                              • kangurpl
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.03
                                • 2660

                                #90
                                Przypomina mi to morskie opowieści
                                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X