Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
Wyświetlenie odpowiedzi
Żółć w piwie?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jeedrek Wyświetlenie odpowiedziJeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił, że w Polsce praktycznie wszystkie koncerny używajš żółci zamiast chmielu. W celu odróżnienia piwa bez chmielu najłatwiej jest zwracac uwagę na skład. Na piwach z chmielem jest :woda,chmiel, słód jęczmienny, natomiast na piwach z żółciš pisze zamiast składu"zawiera słód jęczmienny" . Od jakiego miesišca przyglšdam się dokładnie różnym piwom i chmiel w składzie ma : Barkas, Karpackie,Brok,Heineken. Zwracam uwagę jednak, że sš to tylko opwieci kumpla, który w branży siedzi kilka lat, dlatego jeżeli kto może to potwierdzic to dajcie znac.
Ta teoria nie trzyma się kupy. Na kontrze okocimskiego O.K.Beer znajdziemy informacje: w języku polskim "zawiera słód jęczmienny", natomiast w j. angielskim: "ingredients: water, HOPS, malt, yeast"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziWczoraj kumpel chemik poinformował mnie...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziWie to -kumpel - od drugiego kolegi...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jeedrek Wyświetlenie odpowiedziJeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uranium Wyświetlenie odpowiedzia jednak to prawda. znajomy pracujący w browarach lubelskich to potwierdził...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi...Znajomy informował mnie...
w ogóle bym się nie przejmował. W tym przypadku panuje pełna dowolność i chyba nie ma znaczenia, czy napisane jest "słód jęczmienny", czy "zawiera słód jęczmienny". Na wielu piwnych opakowaniach nie ma nawet wzmianki o użyciu drożdży, że o wodzie już nie wspomnę
Nie zdziwię się za to, gdy kiedyś na etykiecie przeczytam: "może zawierać śladowe ilości orzechów" - to można spotkać teraz prawie wszędzie- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
Comment
-
-
Żeby rozpatrywać takie dylematy, to musi ktoś to zbadać w labolatorium. Ja nie wiem jak jest z tym chmielem w piwie, szczerze mówiąc trochę wątpię w to zastępowanie chmielu czymś innym, ale jestem przekonany, że większość tu się wypowiadających nie rozróżni np prawdziwego masła od podróbek na bazie oleju palmowego, sera żóltego w którym sera jest tyle co kot napłakał, więcej oleju roślinnego, i np wielu gatunków mięs, w których jest prawdziwego mięsa np 30 % a nawet ... 10 %( reszta to solanki, azotany, konserwanty, wzmaczniacze smaku, środki zatrzymujące solankę w mięsie itd.). Oglądałem kiedyś film o wynalazkach w gastronomii, które często stosują fastfoody. Otóż jeśli chodzi o zapach i smak, to można podać komuś z zakrytymi oczami np kawałek miękkiego drewna czy chleba, przyprawione sztucznymi środkami chemicznymi i "degustator" z pełnym przekonaniem stwierdza, że je np kotleta schabowego czy mielonego. Przeciętny Polak kupuje "mięso" w którym prawdziwego mięsa jest tak naprawdę ok 30 %, do góra 50 %. Reszta to chemia. To nie są żadne teorie spiskowe, tylko zwyczajna rzeczywistość, tak się obecnie produkuje mięso w każdym większym zakładzie mięsnym. W Polsce jest bodajże tylko jeden zakład mięsny, który nie używa żadnych dodatków i chemii , a więc naturalnie z jednego kilograma surowego mięsa robi do 0,7; 0,8 kg mięsa w postaci np kiełbasy. Reszta jeden kilogram "rozmnaża" za pomocą chemii przeciętnie do 2,5 kilograma.Last edited by emes; 2008-07-10, 22:20.
Comment
-
-
jeśli w złocistych piwach jest żółć, to wyobraźcie sobie co za szajs jest w ciemnych piwach- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzijeśli w złocistych piwach jest żółć, to wyobraźcie sobie co za szajs jest w ciemnych piwach- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sergioP Wyświetlenie odpowiedziNawet nie chcę sobie wyobrażać od czego barwę bierze piwo zieloneMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPani przewodnik po browarze w Żywcu powiedziała, że od chmielu, dlatego dają go tylko 200g na jedną warkę.
To tłumaczy obecność żółci w piwie - jest żółte i gorzkie- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sergioP Wyświetlenie odpowiedziTo tłumaczy obecność żółci w piwie - jest żółte i gorzkie
Ktoś podpaczył, że coś leją, nie były to szyszki, bo chmiel to szyszki, więc portier wydedukował, że to żółć zwierzęca. No i poszło w świat.
P.S. Jednemu kumplowi od roku nie moge wytłumaczyć, że piwo robi się ze słodu. On dalej swoje, że z chmieluMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPani przewodnik po browarze w Żywcu powiedziała, że od chmielu, dlatego dają go tylko 200g na jedną warkę.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziśmiej się śmiej, te 200 gram to do tej jednej Warki Strong czy tej jasnej dodają?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Koncentrat chmielowy jest zolty. Nawet drobnych zielonkawych odcieni. Przez to samo przez sie rozumie, ze zotla ciecz dodawana do piwa przy warzeniu musi byc zolcia."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
Comment