Żółć w piwie?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Jeden z moich znajomych pracuje w jednym z większych koncernów piwowarskich, mówił, że w Polsce praktycznie wszystkie koncerny używajš żółci zamiast chmielu. W celu odróżnienia piwa bez chmielu najłatwiej jest zwracac uwagę na skład. Na piwach z chmielem jest :woda,chmiel, słód jęczmienny, natomiast na piwach z żółciš pisze zamiast składu"zawiera słód jęczmienny" . Od jakiego miesišca przyglšdam się dokładnie różnym piwom i chmiel w składzie ma : Barkas, Karpackie,Brok,Heineken. Zwracam uwagę jednak, że sš to tylko opwieci kumpla, który w branży siedzi kilka lat, dlatego jeżeli kto może to potwierdzic to dajcie znac.
Ta teoria nie trzyma się kupy. Na kontrze okocimskiego O.K.Beer znajdziemy informacje: w języku polskim "zawiera słód jęczmienny", natomiast w j. angielskim: "ingredients: water, HOPS, malt, yeast"Comment
-
, a informacjami na opakowaniach o składzie produktów spożywczych użytych do produkcji,
w ogóle bym się nie przejmował. W tym przypadku panuje pełna dowolność i chyba nie ma znaczenia, czy napisane jest "słód jęczmienny", czy "zawiera słód jęczmienny". Na wielu piwnych opakowaniach nie ma nawet wzmianki o użyciu drożdży, że o wodzie już nie wspomnę
Nie zdziwię się za to, gdy kiedyś na etykiecie przeczytam: "może zawierać śladowe ilości orzechów" - to można spotkać teraz prawie wszędzie- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.Comment
-
Żeby rozpatrywać takie dylematy, to musi ktoś to zbadać w labolatorium. Ja nie wiem jak jest z tym chmielem w piwie, szczerze mówiąc trochę wątpię w to zastępowanie chmielu czymś innym, ale jestem przekonany, że większość tu się wypowiadających nie rozróżni np prawdziwego masła od podróbek na bazie oleju palmowego, sera żóltego w którym sera jest tyle co kot napłakał, więcej oleju roślinnego, i np wielu gatunków mięs, w których jest prawdziwego mięsa np 30 % a nawet ... 10 %( reszta to solanki, azotany, konserwanty, wzmaczniacze smaku, środki zatrzymujące solankę w mięsie itd.). Oglądałem kiedyś film o wynalazkach w gastronomii, które często stosują fastfoody. Otóż jeśli chodzi o zapach i smak, to można podać komuś z zakrytymi oczami np kawałek miękkiego drewna czy chleba, przyprawione sztucznymi środkami chemicznymi i "degustator" z pełnym przekonaniem stwierdza, że je np kotleta schabowego czy mielonego. Przeciętny Polak kupuje "mięso" w którym prawdziwego mięsa jest tak naprawdę ok 30 %, do góra 50 %. Reszta to chemia. To nie są żadne teorie spiskowe, tylko zwyczajna rzeczywistość, tak się obecnie produkuje mięso w każdym większym zakładzie mięsnym. W Polsce jest bodajże tylko jeden zakład mięsny, który nie używa żadnych dodatków i chemii , a więc naturalnie z jednego kilograma surowego mięsa robi do 0,7; 0,8 kg mięsa w postaci np kiełbasy. Reszta jeden kilogram "rozmnaża" za pomocą chemii przeciętnie do 2,5 kilograma.Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2008-07-10, 22:20.Comment
-
jeśli w złocistych piwach jest żółć, to wyobraźcie sobie co za szajs jest w ciemnych piwach- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.Comment
-
Ktoś podpaczył, że coś leją, nie były to szyszki, bo chmiel to szyszki, więc portier wydedukował, że to żółć zwierzęca. No i poszło w świat.
P.S. Jednemu kumplowi od roku nie moge wytłumaczyć, że piwo robi się ze słodu. On dalej swoje, że z chmieluMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Koncentrat chmielowy jest zolty. Nawet drobnych zielonkawych odcieni. Przez to samo przez sie rozumie, ze zotla ciecz dodawana do piwa przy warzeniu musi byc zolcia."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Related Topics
Collapse
-
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...3 Photos-
Channel: Bułgaria
-
-
Lager o zawartości alk. 4., 7%.
Zresztą ich pils ma podobnie i też występuje pod nazwą Duch Pienin.
Mają jeszcze Ducha Tatr i tak pewnie można byłoby mnożyć te same piwa, zmienając tylko nazwy w zależności od zapotrzebowania.
W zapachu słodowość i zbożowości,
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-18, 17:42 -
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe
. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
-
Channel: Belgia
-
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment