Żółć w piwie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nonienine
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.09
    • 8

    #91
    com'n!

    I "Ludwika" by się pieniło, niestety nie może to być prawda bo w koncerniaku z Żywca, to tyle piany co z szarego mydła.

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Pani przewodnik po browarze w Żywcu powiedziała, że od chmielu, dlatego dają go tylko 200g na jedną warkę.


      Wg mojej oceny przejęzyczyła się. Moim zdaniem miała na mysli 200 g chmielu na 1 hl brzeczki lub piwa.
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • ANDRO
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.10
        • 640

        #93
        Już tyle lat minęło od kiedy zadałem pytanie i nadal nikt nie ma odpowiedzi jednoznacznej. Ale się nie dziwię. Zdania są podzielone - ale coś jest na rzeczy, żółć do browarów dojeżdża cysternami, czy jest to na potrzeby laboratoriów? Nie wiem, jestem tylko zwykłym androidem...
        Andro z wyspy jednej takiej.
        http://www.bahama.uznam.net.pl/

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ANDRO
          Już tyle lat minęło od kiedy zadałem pytanie i nadal nikt nie ma odpowiedzi jednoznacznej.

          Już dawno zostało to wytłumaczone.


          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ANDRO
          żółć do browarów dojeżdża cysternami,
          Taaaaa. I na cysternach jest napisane ŻÓŁĆ jak kiedyś na innych MLEKO.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • kony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.08
            • 1701

            #95
            Właśnie słucham wiadomości w "Trójce". W Warszawie demonstracja plantatorów chmielu pod siedzibą dużego producenta piwa. Rozżalony rolnik tłumaczy złą sytuację polskich plantatorów, którzy chcą sprzedać chmiel w dobrej cenie a producenci nie chcą kupić bo z Chin żółć importują i zamiast chmielu do piwa dają ! Skandal

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #96
              Cholera, trzeba zacząć myśleć o wprowadzeniu żółci do sklepu piwowarskiego, taki chodliwy towar Precz z chmielem
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • bezele
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.08
                • 4

                #97
                Uwaga!

                Proponuję zrobić jakąś manife.. bo to się w głowie nie mieści.. aby wszyszło na jaw kto tak naprawdę oszukuje !!! Bo to jest czyste chamstwo.

                Wiesz co pijesz? Tak ci się tylko wydaje.

                Kupując piwo, zakładamy, że informacje podane na etykiecie są zgodne z prawdą. Otóż nic bardziej mylnego.
                W 25 proc. przypadków okazuje się, iż jesteśmy po prostu oszukiwani, na przykład co do zawartości ekstraktu czy alkoholu, ale także samego składu piwa. Zamiast chmielu dostajemy np. żółć bydlęcą. Co my tak naprawdę pijemy?


                Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła w II kwartale kontrolę jakości piwa w 27 podmiotach. Wyniki tej kontroli jeżą włos na głowie. Okazuje się, że w blisko 25 procentach piwo nie spełniało wymogów w zakresie parametrów fizykochemicznych, a 43 proc. było źle oznakowanych.

                - Kontrolowaliśmy cechy organoleptyczne, parametry fizykochemiczne i prawidłowość znakowania - mówi Stanisław Kochanowski, dyrektor IJHARS.

                Skontrolowane piwo miało albo za niską albo za wysoką zawartość alkoholu etylowego bądź ekstraktu brzeczki podstawowej w porównaniu do tego, co dany producent umieścił na etykiecie. To wyjaśnia, dlatego czasem pijąc piwo, czujemy że jest ono zbyt słabe, bądź zbyt mocne. Do tej pory jednak nie wiedzieliśmy dlaczego. Teraz wszystko jasne.

                Ponadto niektóre piwa nie spełniały wymagań w zakresie barwy piwa, kwasowości ogólnej oraz pienistości piwa. Browary nie stosowały się do swoich receptur, a także łamały wręcz narzucone normy.

                – Zmiana składu piwa przez niedodanie odpowiedniej ilości słodu powoduje, że w produkcie będzie mniej alkoholu i napój też zmieni smak – wyjaśnia w rozmowie z Faktem technolog z jednego z browarów na południu Polski. – Drogim składnikiem jest chmiel, który daje goryczkę, ale zamiast niego można dodać sproszkowaną żółć bydlęcą, która też nadaje gorzki smak i żółty kolor.

                Kary w tysiącach złotych już się posypały na głowy browarów. Kolejne kontrole zostały już zapowiedziane, a konsumentom pozostaje tylko mieć nadzieję, iż sytuacja się poprawi. W międzyczasie pozostaje przerzucenie się na inne alkohole, np. wino, bądź abstynencja.

                Michał Jankowski

                źródło: http://finanse.wp.pl/kat,104128,titl...l?ticaid=1afa2

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bezele

                  Proponuję zrobić jakąś manife..
                  Spalmy byka pod Sejmem!

                  Comment

                  • Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9800

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                    Spalmy byka pod Sejmem!
                    Żą, przeginasz z tą niechęcią do mięsa...

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #100
                      To spalmy kukłę byka! I opony! Spalmy byka na kółkach!

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #101
                        Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten byk? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest byk na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym bykiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest byk społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie spłonie, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi?

                        Comment

                        • Titus_Fox
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.10
                          • 400

                          #102
                          To co, obstawiamy, Żywiec, Tyskie czy Okocim sypią tę żółć do "piwa" ?

                          Comment

                          • Maciass
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.03
                            • 172

                            #103
                            trzeba zgłosić sprawę do mythbusters

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13961

                              #104
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                              (...) i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest byk społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie spłonie, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi?
                              Protokół zniszczenia...

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #105
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                                Protokół zniszczenia...
                                I my jako konsultanci...
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
                                  bastion
                                  Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
                                  Centrum...
                                  2025-02-02, 20:53
                                • Prusak
                                  Browar Bóbr, Duch Pienin
                                  Prusak
                                  Lager o zawartości alk. 4., 7%.
                                  Zresztą ich pils ma podobnie i też występuje pod nazwą Duch Pienin.
                                  Mają jeszcze Ducha Tatr i tak pewnie można byłoby mnożyć te same piwa, zmienając tylko nazwy w zależności od zapotrzebowania.
                                  W zapachu słodowość i zbożowości,
                                  ...
                                  2024-12-18, 17:42
                                • Piotr7
                                  drożdże dla początkującego
                                  Piotr7
                                  Witam!
                                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                  2024-12-09, 13:24
                                • dadek
                                  Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                                  dadek
                                  Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                                  Start
                                  2024-10-15
                                  Koniec
                                  2024-10-15
                                  2024-10-16, 02:03
                                • dadek
                                  Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                                  dadek
                                  Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                                  2024-04-24, 00:15
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...