Ostatnio wpadła mi w ręce książka zatytułowana " Przy polskim stole" w której jest troche informacji na temat piwa. Jest w niej kilka ilustracji przedstawiających a to kufel, a to dzban do piwa a nawet beczułki z pipą. W ostatnim rozdziale przedstawiono zapomniane przepisy, w którym znalazł sie oto ten:
"Polewka piwna
Przez wiele wieków była tradycyjnym śnidaniem Polaków, dopiero w XVIII wieku wyparła ją kawa.
Litr jasnego piwa zagotować z kawałkiem cynamonu, wlać do 1 szklanki śmietany rozbitej z 4 żółtkami, 4 płaskimi łyżkami cukru i szczyptą soli. Podać z pokruszonym twarogiem i kawałeczkami chleba lub grzankami"
Moja propozycja by porzucić picie kawy na rzecz polewki. Co na to piwosze / kawosze* ?
* niepotrzebne skreślić
"Polewka piwna
Przez wiele wieków była tradycyjnym śnidaniem Polaków, dopiero w XVIII wieku wyparła ją kawa.
Litr jasnego piwa zagotować z kawałkiem cynamonu, wlać do 1 szklanki śmietany rozbitej z 4 żółtkami, 4 płaskimi łyżkami cukru i szczyptą soli. Podać z pokruszonym twarogiem i kawałeczkami chleba lub grzankami"
Moja propozycja by porzucić picie kawy na rzecz polewki. Co na to piwosze / kawosze* ?
* niepotrzebne skreślić
Comment