Piwo - kryteria jakości

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SAIMIR
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.11
    • 182

    #16
    Znałem gościa który nie pił innego piwa jak tylko to które mu przywozili do jego najblizszego sklepu.
    Nie smakowało mu ,więc uważał że każde piwo jest złe.
    Nie pije piwa do tej pory. Czyżby to ,gdzie zaczniemy pić piwo miało wpływ na nasze kryteria oceny piwa?

    Comment

    • Cezar
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.05
      • 1349

      #17
      Ten temat jest jakby stworzony dla sensora.

      Sensor, odezwij się!

      Comment

      • NoLeafClover
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.09
        • 449

        #18
        Miało być o kryteriach przecie...
        Może istnieją jakieś testy dotyczące piany, barwy czy ilości CO2
        Przecież coś takiego musi być. Jeżeli browary mają np ISO to coś musi być nie ?
        NoLeafClover

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #19
          Są różne sensoryczne oceny piwa i są (czasem w Polsce są spotkania "oceniaczy" ale chyba żadko).
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • NoLeafClover
            Porucznik Browarny Tester
            • 2001.09
            • 449

            #20
            żadko rzadko się pisze żadko
            FCJP
            NoLeafClover

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #21
              kurde, a chciałem napisać rzadko ale coś mnie podkusiło. ART chochliki się zalęgły.
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23960

                #22
                tak Zythum, ostatnio rześki i orzeźwiający są moim utrapieniem

                ISO nie dotyczy oceny piwa jako takiego a głównie jakości samej produkcji.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • NoLeafClover
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.09
                  • 449

                  #23
                  ale przecież coś być musi nie. Nie wypuszczają piwa bez jakiejkolwiek kontroli. Może browary zatrudniają " kiperów" jak producenci win ??
                  NoLeafClover

                  Comment

                  • zythum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.08
                    • 8305

                    #24
                    Jak już pisałem są normy sensorycznej oceny piw tylko nie pamiętam, jak się nazywają. Sprawdzę w domu.
                    To inaczej miało być, przyjaciele,
                    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                    Rządzący światem samowładnie
                    Królowie banków, fabryk, hut
                    Tym mocni są, że każdy kradnie
                    Bogactwa, które stwarza lud.

                    Comment

                    • zythum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.08
                      • 8305

                      #25
                      No i oczywiście browary mają przecież labolatoria które "czuwają" nad jakością i składem piwa.
                      Last edited by zythum; 2001-11-26, 15:16.
                      To inaczej miało być, przyjaciele,
                      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                      Rządzący światem samowładnie
                      Królowie banków, fabryk, hut
                      Tym mocni są, że każdy kradnie
                      Bogactwa, które stwarza lud.

                      Comment

                      • Cordel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 1087

                        #26
                        No i margines błędu spada do zera. Nie ma żadnej zabawy z takimi kryteriami
                        "Mam powody
                        Powstrzymywać się od wody.
                        Od wody mnie w brzuchu kole:
                        Pijam tylko alkohole."
                        Jan Lemański

                        Comment

                        • Simon
                          † 1964-2008 Piwosz w Raju
                          • 2001.02
                          • 993

                          #27
                          System zapewnienia jakości ISO 9001 - obliguje do wprowadzenia modelu zapewnienia jakości w projektowaniu, pracach rozwojowych, produkcji, instalowaniu i serwisie.

                          System ten wymaga kontroli parametrów każdego etapu produkcji piwa ( od warzelni - badania barwy, ph brzeczki gorącej, goryczki, ekstraktu, stopnia odfermentowanaia brzeczki schłodzonej po wymienniku , poprzez fermentownię - badania drożdży, barwy, kwasowości, alkoholu, ekstraktu piwa fermentującego do leżkowni - barwa, kwasowość, alkohol, ekstrakt, ph piwa dojrzewającego) Instrukcji badań i norm jest kilkadziesiąt. Na samym końcu, na etapie filtracji / tanki pośredniczące następuje kontrola przed rozlaniem gotowego piwa.
                          Piwo posiada parametry fizykochemiczne i organoleptyczne ( smakowe ). Podstawowe parametry fizykochemiczne piwa stanowią:
                          1. Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej
                          2. Zawartość alkoholu
                          3. Barwa
                          4. Kwasowość
                          5. Zawartość CO2
                          Cechy organoleptyczne piwa to:
                          1. Pienistość
                          2. Wysycenie
                          3. Barwa
                          4. Klarowność
                          5. Goryczka
                          6. Smak
                          7. Zapach
                          Badania organoleptyczne przeprowadzane są przez przeszkolonych degustatorów.
                          Simon

                          Comment

                          • zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

                            #28
                            Cordel napisal/a
                            No i margines błędu spada do zera. Nie ma żadnej zabawy z takimi kryteriami
                            Całkowicie się zgadzam i bardziej przemawia do mnie test "spodni" i ta stara magia piwowarska gdzie każdy browar warzył zdecydowanie różne w smaku piwo.
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                            Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

                            Comment

                            • Czes
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2001.06
                              • 752

                              #29
                              To co najbardziej interesuje naszych Forumowych degustatorów to ocena sensoryczna piwa.
                              W sierpniu 2000 Polski Komitet Normalizacyjny ustanowił nową normę takiej oceny PN-A-79093-1.
                              I tak, degustatorzy oceniają 5 parametrów piwa:
                              - zapach
                              - smak
                              - goryczka
                              - nasycenie (chodzi o dwutlenek węgla)
                              - smakowitosć ( stopień zharmonizowania wrażeń smakowych, zapachowych i goryczki)
                              Trzy następujace parametry oceniane są teraz stosownymi metodami instrumentalnymi:
                              - barwa
                              - klarownosć
                              - pienistosć
                              Piwo jest wydawane do oceny w szkle ciemnym, by oceniający nie sugerowali się barwą, klarownoscią.

                              Kto zainteresowany ten może kupić Normę np w Centralnej Księgarni Norm w Wa-wie, ul. Sienna 63
                              tel.(22) 6207131
                              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                              Comment

                              • Cezar
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.05
                                • 1349

                                #30
                                FCJP

                                zythum napisał
                                No i oczywiście browary mają przecież labolatoria ...
                                Zythum, masz dziś zły dzień. Oczywiście - laboratoria.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X