O kurcze ja zawsze jak mam napisać nowy temat nie ważne na jakim forum sprawdzam wyszukiwarkę i nie trafiłem na ten topic tak to bym go przypomniał a nie zakładał nowy.
Dziwne, śmieszne, kontrowersyjne, pretensjonalne (itp.) nazwy polskich piw
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedziŻe w borówkach są jakieś robaki ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTo chyba w Świdnicy.
Sprawdziłem sobie znaczenie słowa. Pierwotnie "szczun" był obraźliwy. Od szczania w pieluchy po prostu.Last edited by Krzysiu; 2013-07-27, 15:53.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziW Świdnicy nikt tego słowa nie używa. Piwo pewnie też nie cieszyło by się najwyższym uznaniem. Nazwa kojarzy się z szczochami - zapytałem kilku znajomych, wszyscy mają to samo skojarzenie.
Sprawdziłem sobie znaczenie słowa. Pierwotnie "szczun" był obraźliwy. Od szczania w pieluchy po prostu.
Zapytałem swojej dziewczyny, Wielkopolanki z krwi i kości i wg niej szczun to bardziej żartobliwe i sympatyczne słowo, aniżeli obraźliwe. Oczywiście może być uznane za obraźliwe w odpowiednim kontekście, ale to margines. Podobno mówi się nawet "ale miły szczun" nie obrażając opisywanej osoby. Także słownik, a prawdziwe życie to czasem dwie różne rzeczy.
Comment
-
-
Jak dla mnie bardzo pretensjonalne jest forsowanie bez umiaru anglosaskich nazw piw. Sami wiecie, przez kogo. Czyżby kompleks pierwszego pokolenia ze znajomością języka obcego?... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziJak dla mnie bardzo pretensjonalne jest forsowanie bez umiaru anglosaskich nazw piw. Sami wiecie, przez kogo. Czyżby kompleks pierwszego pokolenia ze znajomością języka obcego?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziTaka koncepcja, taka estetyka.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
Comment