BB to Bardotka, oczywiście.
Dziwne, śmieszne, kontrowersyjne, pretensjonalne (itp.) nazwy polskich piw
Collapse
X
-
StaryKocur napisal/a
(...)
mam dobra nazwe dla tuszonki( czy ktoś pamięta co to takiego )
mianowicie: "Manuela" ( to chyba powinno być w temacie
"zakąski do piwa" ).
(...)
A co do głupich nazw widziałem coś ostatnio - ale było to w puszce i nie zapamiętałem - w końcu głowa nie śmietnik.
Comment
-
-
Może ktoś mnie oświeci co miał zamiar osiągnąć Brok nazywając swoje piwo SAMBOR ( być może również łacina ) . Osobiście kojarzy mi się z szambo , a piwko przecież jest dobre
Comment
-
-
A mnie ciekawi mocny Herkules.
Nie tyle nazwa co tekst z tyłu : "Pradawne piwo mitycznych bohaterów". Pierwsze co zrobiłem to popatrzyłem na date ważności, ale ważne do czerwca.
Wiem że piwo warzy się od dawna, ale mitologia nic o tym nie wspomina ( chyba że coś przeoczyłem)?
A może piwo to ma dać moc Herkulsa? Niestety ja czułem się tylko słabszywww.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Comment
-
-
Herkules to jest takie piwo, które podobno miało powodować u mieszkańców Warszawy wielkie reperkusje żołądkowe, ale jakoś nie wychodziło producentowi i nadał temu piwu etykietkę "napoju bogów" co jest wierutną bzdurą!"Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Comment
-
-
grzech napisał
Sambor - imie męskie, wywodzace się z łaciny, znaczy - Zbawiciel.
Disce puer latinae.
Sambor to stare słowiańskie imię męskie, oznaczające tego, który za cel życia uważa samą walkę (źródłem tej informacji jest baza imion w portalu HOGA).
Comment
-
-
Sambor to Sambor - jasna sprawa. Ziemie zachodnie zawasze polskie, więc mamy we Wrocławiu Piasta, w Koszalinie Sambora, a pewnie jeszcze kilka "prastarych" polskich piw by się znalazło. Ale skąd w tym samym Koszalinie wzięła się nazwa Martin ??
Comment
-
-
Wracając do tematu:
Dortmunder (ni mający nic wspólnego z piwem dortmundzkim) browar Van Pur
Steffl - jak wyżej
Specjal (któż jeszcze pamięta wytwarzane w Warszawie..)
Złoty Kur - skojarzenie z pawiem, czego żaden spec od marketingu nie chce
From beer (czy też Krom - było kiedyś takie piwko z rzeńszeniem)
Ale wszystko przebija DIT - Dobre i Tanie
A może porozmawiaćby o durnych wierszykach na etukietach?
jak na razie moge sobie przypomnieć ze trzy: tatra, zloty kur i From beer. Ten ostatni został ułożony przez niejakiego "Konja" Knnaka.ludzie mówią że jestem źle narysowany
Comment
-
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Comment