Nowe piwo Biedronkowe "Fasbberg" czy coś koło tego.
Dziwne, śmieszne, kontrowersyjne, pretensjonalne (itp.) nazwy polskich piw
Collapse
X
-
uwolnic_orke napisał:
------------------------------------------A to przecież historyczny synonim bimbru - 1 kilo cukru, 4 litry wody, 10 deko drożdży.
woda ze studni, czy przegotowana?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
ostatnio dzięki dodawaniu nowych starych etykiet do galerii wygrzebałem piękną nazwę, aż nadto grzeszącą swą mądrością:
OLD POWER- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
A mnie najbardziej rozdrażnił Zlaty Hrad (zdaje się, że z Van Pura, czy Jabłonowa, nie pamiętam). Wchodzę ja sobie raz do sklepu w gorący dzionek i zmierzam prosto do lodówy z piwem, w której - co widzę! - tanie czeskie piwo! Rewelacja! Kupuję, wychodzę, otwieram, biorę siorba - eee, coś tu nie tak, niech no ja spojrzę d o k ł a d n i e na tę etykietkę. A tam oczywiście stało jak byk (czyli małymi literkami z tyłu), że to nasz, rodzimy wyrób...
Generalnie nazwy typu Zlaty Hrad (nawet prawdziwe czeskie literki były!), czy Dortmunder uważam za poważne nadużycie. Nie mówiąc już o tym, że przemysł browarniczy kraju o tradycjach piwowarskich powinien mieć własną tożsamość, a nie uciekać sie do takich prostackich sztuczek.Last edited by żąleną; 2002-04-10, 23:26.
Comment
-
-
Zlaty Hrad jest produkowany przez VanPura ale jest to piwo licencyjne (Słowacja).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
żąleną napisal/a
...Generalnie nazwy typu Zlaty Hrad (nawet prawdziwe czeskie literki były!), czy Dortmunder uważam za poważne nadużycie. ...
W przypadku Zlateho Hrada - jak sobie kupiłem parę miesiecy temu, wszystko było napisane na kontretykiecie. Zresztą wiekszość etykiet tego piwa jest po polsku, z wyjątkiem nazwy.
Comment
-
-
Krzysiu napisal/a
Zlaty Hrad, Dortmunder, Holsten, Carlsberg, Kaiser, Gold Fassl, Kaltenberg, Premier - wszystkie te piwa były lub są produkowane w polskich browarach na podstawie umowy licencyjnej.
Tak łatwo się nie poddam Powiedzmy więc tak: nadanie polskiemu piwu nazwy, która sugeruje, że pochodzi ono skądinąd (np. z Niemiec, Czech, Słowacji, Paragwaju, Wysp Owczych, czy Grenlandii), jest dla mnie nadużyciem i dowodem na niską samoocenę. O, mam - Belfast NA PEWNO nie jest produkowany na żadnej licencji!
W przypadku Zlateho Hrada - jak sobie kupiłem parę miesiecy temu, wszystko było napisane na kontretykiecie. Zresztą wiekszość etykiet tego piwa jest po polsku, z wyjątkiem nazwy.
To jakiś ślepy musiałem być, kiedy kupowałem swojego Zlatego. W sumie całkiem często mi się to zdarza. Dobrze, że pod tramwaj nie wpadłem. Choć jeszcze nic straconego...
Comment
-
-
żąleną napisal/a
Tak łatwo się nie poddam Powiedzmy więc tak: nadanie polskiemu piwu nazwy, która sugeruje, że pochodzi ono skądinąd (np. z Niemiec, Czech, Słowacji, Paragwaju, Wysp Owczych, czy Grenlandii), jest dla mnie nadużyciem ...
Licencja to powszechnie stosowany w obrocie towarowym sposób udostępniania technologii komuś, kto sam nie potrafi do tego dojść. Nie ma się co obrażać.
Comment
-
-
Żąleną - trochę przesadzasz. Czepiasz się nazwy Dortmunder, a co z porterami, toć to przecież obca nazwa.
W Danii natrafiłem na chleb razowy o nazwie "Polski", trudno jest mi jednak myśleć, że producent kierował się kompleksami w stosunku do nas.
Choć z drugiej strony, nazwanie piwa Belfast uważam za wielce niestosowne.
Comment
-
Comment