Jak zauważyłem o wiele mniej jest postów dotyczących mądrych nazw, niżli głupich nazw. Doszedłem do wniosku, że o wiele łatwiej jest uznać nazwę za głupią, jak za mądra, spójrzcie na przykład na taki browar jak Okocim, idiotyczna nazwa, jak dla kogoś, kto nie wie, że jest takie miasto, a wytłumaczyć, że nazwa ta jest mądra jest ciężko, bo jak tu argumenty dobrać? Poza tym zawsze znajdzie się jakiś delikwent, co podważy każdy argument! Każdy ma swoje zdanie, więc wyznaczanie "głupoty", bądź "mądrości" nazw jest pracą syzyfową.
Mądre nazwy polskich piw
Collapse
X
-
Ale można się pobawić.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Okocim nie jest miastem tylko wioską położoną w pobliżu Brzeska. O ile dobrze pamiętam na początku swojego istnienia browar Okocim znajdował się właśnie tam. A sama nazwa mi osobiście wydaje się bardzo fajna - kojarzy mi się z ładną dziewczyną o imieniu Mariola.Last edited by Nicolae; 2001-11-14, 20:34.
Comment
-
-
piwo napisal/a
Podobała mi się nazewniczo seria z Suwałk:
Wigry,
Hańcza
gdyby tylko smak był...
no i z mazursko - warmińskich tematów
ŻagielAndro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
Comment
-
-
Kiedyś było takie piwo Prezydent z facjatą prezydenta PPPPLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
-
ANDRO napisal/a
Wigry to jest nazwa najśliczniejsza ze wszystkich. Piłem to coś w Suchej Rzeczce niedaleko Augustowa w 1997 i do dziś kłócimy się z kumplem na temat opakowania. On twierdzi,że to była beczułka 0,33 a ja ,że owszem-0,33 ale butelka typu oranżadka.
Comment
-
-
kiszot napisal/a
Kiedyś było takie piwo Prezydent z facjatą prezydenta PPPPBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
AHA
Żebyście przypadkiem nie pomyśleli iż mam te nazwy za mądre!Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Królewskie-może,ale ja jakoś nie przepadam za stolicą.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
Comment