Najstarszy polski porter!!!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1573

Najstarszy polski porter!!!

W czasie mojej ostatniej wizyty w browarze cieszyńskim, miałem okazję zobaczyć nielada wykopalisko. Była to firmowa butelka o pojemności 0,3 ltr z tegoż browaru z wytłoczonymi napisami"SCHLOSSBRAUEREI TESCHEN". Na butelce znajdowały sie resztki (ok. 60%) etykiety na "PIWO PORTER rozlewnia JÓZEF SCHINDLER wł. JAN KREISS z BROWARU ZAMKOWEGO W CIESZYNIE". Butelka była szczelnie zamknięta korkiem a w jej środku znajdowało się piwo. Tak, tak cieszyński porter, który czekał na swe odkrycie kilkadziesiąt lat.Pomimo upływu wielu lat zawartość butelki była komletna. Niestety ciemne szkło z którego wykonana jest butelka uniemożliwiło sprawdzenie stopnia zmętnianie tegoż piwa. Można z całą pewnościa datować znalezisko na lata 1919-1924. Myślę, że śmiało można go mianować najstarszym ocalałym polskim porterem. butelka jest w posiadaniu jednego z pracowników cieszynskiego browaru a znaleziona została w ruinach starej, przedwojennej gospody w Cieszynie
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9866

No to kiedy degustacja
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Żywiec
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.12
      • 1573

adam16 napisał(a)
      No to kiedy degustacja
      Taka degustacja byłaby napewno intrygująca
      Niestety właściciel tego portera postanowił go przekazać na własność dyrektorowi browaru cieszyńskiego. Sprawa potencjalnej degustacji więc się skomplikowała

Comment

Related Topics

Collapse

• Prusak
        Abbey Ales, Oh, Mr Porter
        Prusak
        Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
        Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
        Piwo klarowne.
        Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
        Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
        2024-08-30, 18:30
      • e-prezes
        Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
        e-prezes
        alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
        2024-12-03, 22:18
      • Petitpierre
        Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
        Petitpierre
        7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
        2025-02-01, 09:59
      • Prusak
        Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
        Prusak
        E: 24 Blg
        A: 10, 5%
        Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
        Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
        W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
        2025-01-03, 01:31
      • Ahumba
        2025.01.18 - Warszawa, Baltic Porter Day 2025 w CBM
        Ahumba
        "Baltic Porter Day 2025
        Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...
        Start
        2025-01-18
        Koniec
        2025-01-18
        Adres
        Warszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,
        2024-11-03, 17:52
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...